Ana SayfaHaberlerSilah bırakma töreni neden Casenê mağarasında yapıldı?: İngilizlere karşı Ankara’yla işbirliği yapan...

Silah bırakma töreni neden Casenê mağarasında yapıldı?: İngilizlere karşı Ankara’yla işbirliği yapan Berzenci’nin karargahı

PKK’nın silah bırakma töreninin yapıldığı Casenê mağarası, 1923’ün başlarında, İngilizlere karşı Kürt isyanı başlatan ve İngilizlerle mücadele için Atatürk tarafından gönderilen Özdemir Bey’le işbirliği yapan Mahmud Berzenci tarafından sığınak olarak kullanıldı. İngilizlerin Süleymaniye’yi bombardımana tutması üzerine Casenê mağarasına sığınan Berzenci, burada İngilizlere karşı cihad çağrısı yaptığı Kürtçe "Bangi Haq" gazetesini çıkartmıştı.

PKK’nın silah bırakma töreni, Irak Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye’ye bağlı Surdaş kasabası sınırındaki Casenê mağarası (Şikefta Caseneyê) yakınında yapıldı.

Silah bırakma töreni için Casenê mağarasının seçilmesinin sembolik bir anlamı var.

Casena mağarası, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda İngiliz yönetimine karşı Süleymaniye’de isyan başlatan Kürt lider Şeyh Mahmud Hafid Berzenci tarafından sığınak olarak kullanılmasından dolayı tarihsel öneme sahip.

İngilizlere karşı kendisini “Kürdistan Kralı” olarak ilen eden Berzenci, 1923 yılında Süleymaniye’ye İngiliz bombardımanın başlaması üzerine Casene mağarasına sığındı.

Berzenci, bu mağarada kaçarken yanında getirdiği matbaa ile “Bangi Haq” (Hakkın Sesi) adlı Kürtçe bir gazete yayınlamaya başladı.

Gazetenin 8 Mart 1923’te çıkan ilk sayısında cihad çağrısı yapıldı.

Berzenci’nin Ankara ile irtibatı

Berzenci, 1923 yılının başlarında, TBMM tarafından İngilizlere karşı mücadele vermek üzere bölgeye gönderilen Özdemir Bey (Ali Şefik Özdemir) ile irtibat kurdu.

29 Ocak 2023’te Süleymaniye’de aşiret temsilcileri ve Kürt aydınlarının katıldığı kongreden TBMM ile işbirliği yapma kararı çıktı.

Kararı, Berzenci’nin kayınbiraderi Yüzbaşı Fettah başkanlığındaki bir heyet Ankara’ya giderek TBMM Başkanı Mustafa Kemal’e takdim etti.

- Advertisment -