Ana SayfaANALİZLERŞimdi de beyaz üstünlükçülük ve anti-küreselci komplolar: Efe İstanbul doğumlu, babası Türk,...

Şimdi de beyaz üstünlükçülük ve anti-küreselci komplolar: Efe İstanbul doğumlu, babası Türk, annesi Gineli, babaannesi “Alman ajanı” değil!

İmamoğlu’nun Taksim’de 23 Nisan kutlamasında elinde Atatürk resmi olan bir bayrak tutan siyahi bir çocukla fotoğrafı, sosyal medyadaki yeni ırkçı dalganın malzemesi oldu. “Türkiye’nin ulusal yapısını değiştirmek isteyen küresel bir saldırının parçası olarak bilinçli” bir şekilde bu fotoğrafın verildiğine inanan mülteci karşıtı hesaplar, çocuğu İmamoğlu’nun yanına getirdiği görülen bir kadını da “Alman ajanı” ilan etti. 8 yaşındaki Efe Ercan’ın babası Türk, annesi Gineli. İstanbul’da doğup büyüyen Efe Ercan’ı İmamoğlu’nun yanına getiren ‘Alman ajanı’ ise babaannesi. Baba Emre Ercan: “Ben neden insanı duygularını kaybetmiş insanlara açıklama yapmak zorunda kalıyorum?”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Taksim’deki 23 Nisan töreninde siyahi bir çocukla çekilen fotoğrafının sosyal medyada paylaşılması üzerine X, eski adıyla Twitter, çeşitli vesilelerle benzerleri daha önce de görülen ve bir kesimin ciddiyetle inandığı ırkçı komplo teorilerine sahne oldu.

İmamoğlu’nun, elinde Atatürk’ün resmi ve imzasının olduğu bir bayrak taşıyan siyahi bir çocukla birlikte görüldüğü fotoğraf, İBB’yle ilgili haberler paylaşan “Büyükşehir Çalışıyor” hesabından, “Taksim’de düzenlenen 23 Nisan töreninde Ekrem İmamoğlu’nun yanına gelen babası Türk, annesi Afrikalı çocuk, saygı duruşunda İmamoğlu’na eşlik etti” mesajıyla paylaşıldı.

“Eline Atatürk imzalı bayrak vererek çektiğiniz ajans pozlarını yemeyiz”

Fotoğrafın sosyal medyada yayılması üzerine, mülteci karşıtı hesaplardan, fotoğrafın “küresel bir plan” doğrultusunda çekildiğine inanan ve bu tespitiyle ülke kamuoyunu uyarmaya çalışan teoriler paylaşılmaya başladı.

Batı dünyası tarafından, mülteciler eliyle Türkiye’nin ulusal yapısının planlı bir şekilde yok edilmeye çalışıldığı tezi işlenen bu paylaşımlarda, İmamoğlu’nun bir gün önce İstanbul ziyaretinde olan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le görüşmesi de tuz biber oldu.

Zafer Partisi İstanbul: “Herkes biliyor çocuğun tesadüfen orada olmadığını”

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nın hesabından “Herkes biliyor çocuğun tesadüfen orada olmadığını” mesajı paylaşıldı.

“Herkese, ‘Çocuk üzerinden siyaset yapmayın’ demek için çocuk üzerinden siyaset yapmaktır bu. Yoksa herkes biliyor o çocuğun tesadüfen orada olmadığını.”

“Birçok haber sayfasından ‘tesadüf’ olarak servis edildi”

İlerleyen saatlerde, İmamoğlu’nun tören sırasında çocuğun bulunduğu yöne doğru baktığı ve birkaç saniye sonra çocuğun İmamoğlu’nun yanına gittiği bir video da, mültecilerle ilgili paylaşımlar yapan hesaplar tarafından, “Eline Türk bayrağı tutuşturulan siyahi bir çocuğu Ekrem İmamoğlu’nun önce gözleriyle araması, görünce de yanına çağırması, birçok haber sayfasından ‘tesadüf’ olarak servis edildi” mesajıyla dolaşıma sokuldu.

“Alman istihbaratı” şüphesi

Daha sonra ise çocuğun yanında görülen “gizemli kadın” Twitter’ın gündemi oldu.

Görüntülerde siyahi çocuğu, İmamoğlu’nun yanından ayrılmasından sonra yeniden yanına gittiği görülen bir kadının görüntüsünü paylaşan @ahmetefendi hesabı, kadının bir gün önce İmamoğlu ile Steinmeier’in bir araya geldiği Almanya Büyükelçiliği’nin Tarabya’daki yazlık rezidansındaki davette görülenlerden biri olabileceğini iddia etti.

Hesabın şüphesini, Jahrein diye tanınan sosyal medya fenomeni Ahmet Sonuç ve yazar Cengiz Özakıncı da paylaşarak yaygınlaştırdı.

Mine Kırıkkanat: “Alman istihbaratı BND, topraklarımızda cirit atıyor”

Cumhuriyet yazarı Mine Kırıkkanat ise görüntülerdeki kadınla ilgili herhangi bir şüphe beyan etmeksizin “Alman istihbaratı BND”nin görevlisi ilan etti.

Babası Türk annesi Gineli

Peki, siyahi çocuk ile sosyal medyada “Alman istihbarat ajanı” ilan edilen kadın kimdi?

Sosyal medyada üretilen komplo teorileri üzerine siyahi çocuğun babası Zeki Emre Ercan, Twitter hesabı açarak gerçek bilgileri verdi.

Emre Ercan’ın verdiği bilgilere göre; tercüman olarak gittiği Gine’de tanıştığı Safiatou Diallo ile 11 yıl önce evlendi ve çift o zamandan beri Türkiye’de yaşıyor.

Sosyal medyanın tartıştığı 8 yaşındaki oğlu Efe Diao Ercan da Türkiye’de doğup büyüdü.

“Alman ajanı” denilen kadın babaannesi çıktı

Görüntülerde Efe Ercan’ın yanında görülen ve “Alman ajanı” ilan edilen kadın ise, Efe Ercan’ın babaannesi Handan Ercan.

Oğlunun 23 Nisan törenine katılmak için çok istekli olduğunu ve İmamoğlu’nu da çok sevdiğini belirten Emre Ercan, babaannesinin de bu nedenle Efe Ercan’ı törene götürdüğünü söyledi.

Emre Ercan, sosyal medya hesabından “Burada bir çocuk mutlu edilmeye çalışılıyor. Ben neden insanı duygularını kaybetmiş insanlara açıklama yapmak zorunda kalıyorum?” mesajını paylaştı.

Handan Ercan ile torunu Efe Ercan.

Seçim günü de habere konu olmuşlardı

Aile, 31 Mart günü de DHA’nın haberine konu olmuştu. “Gineli gelin İstanbul’da oyunu kullandı” başlıklı haberde, Efe Ercan’ın, “Annem Gineli babam Türk, yani İstanbullular. Ben de İstanbulluyum. Annem artık Türk vatandaşı ve oy kullanıyor. Oyumuzu kullandık şimdi gidiyoruz. Büyüyünce ben de oy kullanacağım” sözlerine yer verilmişti.

- Advertisment -