Siyasi partiler arasındaki bayramlaşma ziyaretleri partilerin Ankara’daki genel merkezlerinde Kurban Bayramı’nın ikinci günü yapılacak.
Gelenekselleşen bu ziyaretler için partilerin önceden yaptıkları programlar ve hazırlıklar netleşti. Altılı masaya ortak cumhurbaşkanı adayı için şeffaf müzakere çağrısının yapıldığı olağan kongreye İyi Parti’yi davet etmeyen HDP, bu partiyi bayramlaşma ziyaret programına da almadı. İyi Parti’yle geçen sene de bayram teması kurmadıklarını hatırlatan parti yetkilileri, karşı taraftan da bu yönde bir adımın gelmediğini söylüyor.
İyi Parti lideri Meral Akşener, Cumhur İttifakı’nın HDP’yi hedefleyen baskı politikalarına doğrudan destek vermeyen çıkışlarıyla dikkat çekse de, HDP’yle diyalog konusunda sergilediği katı tutumu değiştirmemekte ısrar ediyor.
Siyaset kulislerinde, Akşener’in bu katı tutumuna karşın altılı masayı kurup geliştiren; bir yandan HDP’yle diyaloğun sürdüğü mesajını verirken bir yandan da “helalleşme” stratejisini sürdüren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İyi Parti ile HDP’yi yakınlaştırmaya dönük bir formül üretip üretemeyeceği konuşuluyor.
CHP kurmayları Kılıçdaroğlu’nun altılı masadaki hiçbir partinin “kendi iç politikalarına karışmak, yönlendirmek” gibi bir tavrının söz konusu olamayacağını belirtirken, altılı masanın barış ve demokrasi isteyen muhalefetin “ortak buluşma noktası” olduğunun bilinmesini istiyor. Anlaşılan CHP arka kapı diplomasisiyle altılı masanın HDP’yle diyaloğunu geliştirme stratejisine devam edecek.
HDP; İyi Parti’nin yanında AKP, MHP ve Demokrat Parti’yi de bayram ziyareti programına almadı. HDP’nin bayram ziyaretlerini gerçekleştirecek ekibi CHP, Gelecek, Saadet ve DEVA partileriyle bayramlaşacak.
MHP de onları bayramlaşma programına almadı
İyi Parti ile Demokrat Parti MHP’nin bayramlaşma programında da yok. MHP’nin bayramlaşacağı partiler arasında YSK’nın seçime girme hakkı kazandıklarını duyurduğu Memleket Partisi ile Türkiye Değişim Partisi’nin olması dikkat çekiyor.
MHP kurmayları “İyi Parti ile bayramlaşmamız söz konusu dahi olamaz. Bayramlaşma, siyasi partiler arasında oluyor” değerlendirmeleriyle İyi Parti’yi “siyasette yok sayma” stratejisini sürdürdüklerini gösteriyor.
Meral Akşener, MHP’den ayrıldıktan sonra Kasım 2017’de İyi Parti’yi kurdu. Anketlerde bugün MHP’nin oy oranı yüzde 7 civarında, İyi Parti’nin ise yüzde 15-20 bandında gösteriliyor.
MHP, altılı masadan sadece CHP ve Saadet Partisi ile bayramlaşacak.
AKP de HDP, DEVA, Gelecek ve Zafer Partisi’yle bayramlaşmayacak.