Ana SayfaHaberlerSomali muhalefeti Cumhurbaşkanı’na kızdı: “Davet edilmediğin bir başkente mi gittin?”

Somali muhalefeti Cumhurbaşkanı’na kızdı: “Davet edilmediğin bir başkente mi gittin?”

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud’un Türkiye ziyaretinin Erdoğan’ın davetiyle ve 3-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşeceği açıklanmıştı. Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti” yazan bir uçakla indiği Esenboğa’da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, mevkidaşı Erdoğan’la 6 Temmuz’da görüşebildi. Somalili muhalifler, bakan düzeyinde karşılanması ve ziyaret tarihi olarak açıklanan üç gün boyunca Erdoğan tarafından kabul edilmemesi nedeniyle sosyal medyada Şeyh Mahmud’u hedef alan paylaşımlar yaptılar: “Davet edilmediğin bir başkente mi gittin”, “Cumhurbaşkanı değil rastgele bir yetkili karşıladı”, “Ziyaretin son günü ve Türkiye Cumhurbaşkanı’yla görüşemedi, eve dönmeli.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi daveti üzerine Pazar günü (3 Temmuz) Türkiye’ye gelen ve ziyaretinin 5 Temmuz’da son bulacağı açıklanan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u dün (6 Temmuz) kabul etti.

Daha önce 2012-2017 arası Somali Cumhurbaşkanlığı yapan Şeyh Mahmud iki ay önce yeniden Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez Türkiye’ye ziyarete geldi.

Şeyh Mahmud’un Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye geldiği ve ziyaretinin 3-5 Temmuz tarihleri arasında olacağı Pazar günü Beştepe’den yapılan açıklamayla duyurulmuştu.

https://www.tccb.gov.tr/basin-aciklamalari/365/138621/somali-federal-cumhuriyeti-cumhurbaskani-hasan-seyh-mahmud-un-ulkemizi-ziyaretine-iliskin-basin-aciklamasi

TRT Haber’in internet sitesinde halen duran 3 Temmuz tarihli haberde de Şeyh Mahmud’un bir sonraki gün yani 4 Temmuz Pazartesi günü Erdoğan tarafından kabul edileceği bilgisi yer alıyordu.

https://www.trthaber.com/haber/gundem/somali-cumhurbaskani-mahmud-turkiyeye-geliyor-692309.html

Ancak ziyaretin başlayacağı açıklanan 3 Temmuz günü, Ankara’dan Şeyh Mahmud’un Türkiye’ye geldiğini duyuran bir resmî açıklama gelmediği gibi Türkiye medyasında bir haber de çıkmadı.

Şeyh Mahmud’un Türkiye’ye geldiği ve Esenboğa Havalimanı’nda resmî törenle karşılandığı Somali Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımla öğrenildi.

Somali Cumhurbaşkanlığı’nın paylaşımındaki fotoğraflarda iki detay dikkati çekti.

Şeyh Mahmud’u mevkidaşı Erdoğan değil Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer karşılamıştı.

Somalili muhalifler, bakan düzeyinde karşılanan Şeyh Mahmud’u “Somali’nin itibarını düşürdüğü” için hedef alan paylaşımlar yaptı.

Dikkatleri çeken diğer husus ise Somali Cumhurbaşkanı’nın indiği uçağın üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti” yazmasıydı.

Şeyh Mahmud’un Türkiye’den gönderilen, devlete ait bir uçakla getirilmiş olduğunu gösteren bu fotoğraf da Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının ilgisi çekti.

Açık kaynaklara göre, Şeyh Mahmud’un, ziyaret tarihi olarak açıklanan 3-4-5 Temmuz günlerinde Türkiye makamlarıyla resmi bir ziyareti ve görüşmesi olmadı.

Şeyh Mahmud bu günlerde Türkiye’de yaşayan Somalili toplumuyla bir toplantıda buluştu, SETA Vakfı’nda bir konuşma yaptı ve Anadolu Ajansı’na röportaj verdi.

Şeyh Mahmud, Türkiye’de bulunduğu fakat Erdoğan’la nedeni açıklanmayan bir şekilde görüşemediği bu günlerde de sosyal medyada Somalili muhaliflerden sert tepki gördü.

Ziyaretin bitiş tarihiyle ilgili bir güncelleme duyurulmadan Cumhurbaşkanlığı’nın resmî sitesinde 6 Temmuz tarihli günlük programa “Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u Resmi Karşılama Töreni (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)” ve sonrasında da ikili görüşme duyuruları kondu.

İki ülke sosyal medyasında da tartışılan bu tuhaf durum 6 Temmuz’da nihayet buluşabilen iki liderin de verdiği sıcak mesajlarla şimdilik kapanmış gibi duruyor.

BAE Büyükelçisi’ni karşılama törenine çağırması krize neden oldu

Ziyaret planında yaşanan aksaklıkların arkasında Somali’nin iki aydır görevde olan Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud’un Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile olan yakın ilişkileri olabileceği yorumları yapıldı.

İddiaya göre Şeyh Mahmud’u 3 Temmuz günü Esenboğa Havalimanı’nda karşılayanlar arasında BAE’nin Türkiye Büyükelçisi Saeed Thani Al Dhaheri de vardı ve bu durum Türkiye Dışişleri’nin tepkisini çekti.

- Advertisment -