Ana SayfaManşetWimbledon: Her alanda rekortmen ve yenilikçi

Wimbledon: Her alanda rekortmen ve yenilikçi

​Tenis dünyasının en eski ve prestijli Grand Slam’i Wimbledon dün itibari ile tekrar heyecan fırtınası estirmeye başladı. İlk kez 1877 yılında All England Lawn Tennis (AELT) ve Croquet Club tarafından düzenlenen Wimbledon’da eskiye nazaran bazı değişikler var.

Yıllara feda ettiklerimiz

Teniste her oyun “herkesi severek” (love all) başlar, yani sizin de tahmin edeceğiniz üzere skorun 0-0 başlaması demektir. Bu söylem 0 sayısının yumurtaya benzetilmesinden gelmektedir. Fransızca “l’oeuf” (yumurta) muhtemelen İngilizlerin yanlış telaffuzuyla “love“a dönüştü, hatta işin içine biraz daha duygusallık katarsak “love”ın “aşkla oynamak” anlamına geldiğini de düşünebiliriz. Oyunlarıyla modern tenis döneminde herkesi kendilerine âşık eden Roger Federer ve Serena Williams 1997’den bu yana ilk kez bir Wimbledon’da yer almıyorlar.

Rekor para ödülü

2023 Wimbledon’ın toplam para ödülü geçen yıla kıyasla yüzde 10,8 oranında yükseldi. Bu da tarihinin en yüksek yani 44,7 milyon sterlin (yaklaşık 1,5 milyar lira) seviyesine ulaştı demek oluyor. Bu hesaplara göre tekler şampiyonları 2,35 milyon sterlin (yaklaşık 77,5 milyon lira) ödül kazanacak. 2022’de ise tekler şampiyonlarına 2 milyon sterlin para ödülü dağıtılmıştı.

Yapay zeka destekli etkileşim

Organizatörler All England Lawn Tennis Club ve IBM tarafından yapılan açıklamaya göre, turnuva, çevrimiçi platformların hepsinde yapay zekayı ön plana çıkartacak. Geliştirilen bu yapay zeka maç özetleri videoları için ses ve altyazı oluşturarak karşılaştırmalar hakkında yorumlarda bulunacak. IBM’in WatsonX teknolojisini kullandığı yapay zeka, tenis diline ve terminolojisine sağdık kalmak amacıyla turnuva kurucularıyla birlikte geliştirildi. AELT pazarlama ve ticari direktörü Usama Al-Qassab, yapay zeka özelliklerinin taraftarın daha geniş bir maç yelpazesinde yorumlara erişilebileceği anlamına geleceğini söyledi. Wimbledon’ın gösteri ve büyük karşılaşma kortlarında insan yorumunun zaten mevcut ama büyükler, gençler ve tekerlekli sandalye maçları gibi etkinliklerde kendi uzman anlatımları bulunmuyor.

The Joker 24’üncü grand slam galibiyeti için oynayacak

Erkeklerde yaklaşık bir ay önce Fransa Açık’ı kazanarak 23. Şampiyonluğuna ulaşan 2 numaralı seribaşı Novak Djokovic “en fazla Grand Slam turnuvası kazanan erkek tenisçi” unvanını eline almıştı. Son 4 organizasyon da dahil Wimbledon’ı 7 kez kazanan Sırp raket, 8’inci zaferine de ulaşırsa Roger Federer’in elinde tuttuğu “Merkez Kort’ta en fazla şampiyonluk yaşayan erkek tenisçi” rekoruna da ortak olacak. Bunun yanında 24’üncü şampiyonluğuna ulaşması durumunda Margaret Court’un elinde tuttuğu “tarihin en fazla Grand Slam turnuvası kazanan tenisçisi” unvanına da ortak olacak. Hali hazırda turnuvanın ilk gününde Arjantinli rakibi Pedro Cachin’i 3-0 ile geçerek 1. Tur’da hata yapmadı. 24’üncü ve 25’inci Grand Slam şampiyonluğu hakkında Fransa 2 TV’ye konuşan Novak, bu yıl kendini iyi hissettiğini ve oynadığı iki Grand Slam’de (Melbourne ve ardından Roland Garos) de kazandığını söyledi ve “Neden olmasın?” dedi.

Ayrıca Joker, Felix Auger-Aliassime (10), Andrey Rublev (7) ile ana tablonun aynı çeyreğinde, Taylor Fritz (9), Casper Ruud (4) ve Jannik Sinner (8) ile de ana tablonun aynı yarısında yer alıyor.

Ana tablonun diğer yarısında ise iki hafta önce kariyerinin ilk çim kort turnuvasını kazanan ve anlık olarak dünya bir numarası olan Carlos Alcaraz var.

Nadal da yok, Kyrgious da

Karın kaslarındaki yırtık sebebiyle Ocak ayından beri kortlara adım atamayan Rafa 2 kez kupa kaldırma şerefine nail olduğu Wimbledon’u da kaçıracak.

Geçen yıl Nadal’ın sakatlığı sonucu yarı final oynamadan finale çıkan Nick Kyrgios, bu sene ise turnuvadan bir gün önce sağlık sorunları yüzünden turnuvadan çekildiğini açıklamıştı.

İlk üç Swiatek, Rybakina ve Sabalenka sorunsuz favoriler

Kadınlarda son 6 Wimbledon’da da farklı raketlerin şampiyonluk görmesi göz ardı edilmemesi gereken bir durumken, tabi ki ilk üç turnuvanın favorisi.

Geçen yılın şampiyonu Rybakina (3), bu yıl Avusturalya Açık finalinde yenildiği Sabalenka (2) ile ana tablonun aynı yarısında ye alıyor.

Wimbledon’da 4. turdan ilerisini göremeyen ve çim kortla bir türlü barışamayan dünya 1 numarası Swiatek 1. Tur’da 34’üncü seri başı Lin Zhu’yu 2-0 mağlup ederek ana tablonun diğer kısmında ilk günü rakibine set vermeden bitirdi.

- Advertisment -