58 yaşındaki Raslan, insanlığa karşı suç işlemenin yanı sıra tecavüz, 58 cinayet ile 2011 ve 2012’de Suriye iç savaşı esnasında Şam el-Hatip zindanlarında, 4 binden fazla kişiye işkence yapmakla suçlanıyordu.
Koblenz’de görülen dava, Suriye’de devlet eliyle yapılan işkence üzerine dünyada açılan ilk ceza davasıydı. Raslan, Suriye’de 2011’de şiddetle bastırılan kitlesel hükümet karşıtı protestolar sırasında, Beşar Esad’ın altında çalışan üst düzey bir güvenlik görevlisiydi.
Federal Başsavcılığın “insanlığa karşı suçlar için Esad rejimi üyelerine karşı dünyadaki ilk cezai takibat” olarak nitelendirdiği davada, 80’den fazla tanık ve işkence mağdurları dinlendi.
O dönemde çok sayıda protestocu ile muhalif olduğu düşünülen Suriyeliler toplanarak Şam’daki El Hatip’te gözaltına alınmıştı. Savcılara göre de operasyonları Raslan yönetiyordu.
Enver Raslan, sığınma talebinde bulunduğu Almanya’da 2019 yılında tutuklandı. O dönemden bu yana kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddeden Raslan, mahkumlara yapılan kötü muameleyle hiçbir ilgisi olmadığını ve aslında bazı tutuklulara yardım etmeye çalıştığını söylüyor.
Almanya’ya göç eden yaklaşık 800 bin Suriyeli, Esad yönetimine karşı koyanların başına neler geldiğini anlatan korkunç hikayeleri de beraberinde getirdi.
Davacıların avukatı Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Wolfgang Kaleck, bu yargılamanın “Esad rejiminin susturmaya çalıştığı kişilerin sesi” olduğunun altını çizdi.
İşkencelerden sonra hayatta kalan toplamda 50 kadar kişi Koblenz’deki mahkemede ifade verdi. Bunlardan 24’ü de müşteki olarak yer aldı.
Mahkemede, bazı tutuklular nasıl dövüldüğünü ve soğuk suyla ıslatıldığını, diğerleri ise yaşadıkları tecavüzleri, saatlerce tavana asıldıklarını, tırnaklarının koparıldığını ve elektrik şokuna maruz kaldıklarını anlattı.
Hayatta kalanlardan biri, her gün işkence gören insanların çığlıklarını duyduğunu söylüyor. Bir diğeri ise, işkencecilerin özel ‘araçlar’ kullandığını ve yaptıklarından zevk alıyor gibi göründüğünü anlattı.
Şam yönetimi yalanlıyor
Davayı takip ettiğini belirten Beşar Esad, daha önce de yüz binlerce vatandaşına işkence yapmak veya zorla ‘kaybetmek’ suçlamalarını pek çok kez reddetmişti.
Koblenz’deki savcılar tanık ifadelerine ek olarak, bir rejim muhbiri tarafından Suriye’den kaçırılan fotoğraflardan oluşan ‘Sezar dosyalarını’ da kullandı.
Sezar dosyalarında, işkence gördüğü düşünülen ve gözaltı tesislerinde öldüğü iddia edilen binlerce kişinin cesedinin fotoğrafları bulunuyor.
Kaynak: BBC