Ana SayfaDış HaberTacikistan kadınların başörtüsünü sokakta bile takmasını yasaklıyor

Tacikistan kadınların başörtüsünü sokakta bile takmasını yasaklıyor

Daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılmasını yasaklayan Tacikistan’da başörtüsünü tamamen yasaklayan düzenleme parlamentodan geçti. Yeni yasayla, "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasakları ihlal edenlere para cezası getiriliyor.

Tacikistan parlamentosu, başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemeyi onayladı.

Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden iki hafta önce geçen düzenleme, önceki gün (19 Haziran) parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis’ten de onay aldı.

20 yıldır Tacikistan’ın cumhurbaşkanlığını yapan İmamali Rahman’ın da onaylaması beklenen yeni yasayla, “ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi” olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamı yasaklanıyor.

Yasayı ihlal eden vatandaşlar 7 bin 920 Tacikistan Somoni’si (yaklaşık 25 bin TL) ceza ödeyecek. Eğer yasayı hükümet yetkilileri ihlal ederse ceza 54 bin Somoni’ye, dini otoriteler ihlal ederse 57 bin 600 Somoni’ye çıkacak.

Tacikistan’da başörtüsü uzun süredir gayri resmi bir şekilde, fiilen yasaktı. Daha önce kamu kurumlarında başörtüsü takmanın yasaklandığı Tacikistan’da, 2007 yılında da kız öğrencilerle ilgili hem başörtüsünün hem de mini etek giymenin yasaklandığı bir düzenleme uygulamaya konmuştu.

Aynı zamanda, ülkede erkeklerin sakal uzatması da fiilen yasak. Son on yılda binlerce kişi polis tarafından zorla tıraş ettirildi.

- Advertisment -