Ana SayfaHaberlerTBMM Başkanı, Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif edilemez” maddesinin değişmesini teklif etti: “Devletin milleti...

TBMM Başkanı, Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif edilemez” maddesinin değişmesini teklif etti: “Devletin milleti olmaz, milletin devleti olur”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif edilemez” hükmüyle korunan ilk üç maddesi içindeki 3. Madde’de yer alan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” cümlesini eleştirdi ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi: “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir.”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışındaki konuşmasında Anayasa değişikliği hakkında konuştu:

Anayasada sadece metnin değiştirilmesinin yeterli olmayacaktır. 1961 ve 1982 Anayasalarında var olan birçok maddenin değişmesine rağmen hala “darbeci”, “seçkinci” ruh Anayasa maddeleri arasında gizlidir.

Madde 3’teki “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” tabirinin de değişmesi gerekir. Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.”

“Yine önümüzdeki dönemde bu Anayasa’nın mutlaka imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması lazım. Çok açık söylüyorum, demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. İmtiyaz ve istisnalar seçkinci gruplara ya da birtakım avantajlı gruplara kamunun gücünü, milletin imkanlarını aktarmak demektir. Dolayısıyla bu anayasa yapım sürecinde, istisna ve imtiyazların ortadan kaldırılması ve tam manasıyla demokratik kuralların herkes için eşit, adil, demokratik kuralların ortaya konulması ve bu çerçevede demokratik kurumların da millet egemenliği anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi gerekir.”

“Anayasanın ideolojiden arınmış, halkın ihtiyaç ve taleplerine cevap veren, milletin menfaatlerini, milli birliği ve beraberliği koruyan bir anlayışla yazılması şarttır.”

“Bu Meclis, anayasa yapma yetkisine, yeteneğine sahip değildir’ diyenlerin sözleri antidemokratik sözlerdir. ‘Çünkü bu Meclis, kurucu bir Meclis değildir’ diyenlerin acaba kurucu meclislerinden kastı, askerlerin postalları altında oluşturulmuş, tankların paletlerinin şakırtıları içerisinde oluşturulmuş bir Meclis midir?”

Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına tepkiler gecikmedi

Numan Kurtulmuş’un açıklamasından sonra Mansur Yavaş’ın X hesabından yaptığı paylaşım:

Bugün Ankara’mızın Başkent oluşunun 101. Yıldönümü. Bu vesile ile bir kez daha TC Anayasası madde 3 anımsatalım; “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşıdır. Başkenti Ankara’dır.”

X hesabından yaptığı açıklamada Meral Akşener:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü, aziz Türk milletinin iradesiyle bir bütündür. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlığı, şehitlerimizin canıyla, kanıyla çizilen Misak-ı Millî sınırlarıyla bir bütündür. İşte bu sebeple de; Ne topraklarımızı ne o topraklar uğruna ortaya konan iradeyi ne de o iradenin en nihai tezahürü olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, “kelime” aralarında yeni anlamlar arayarak tartışmaya açmanın hiç kimseye bir faydası yoktur. Satır aralarında aranmaya çalışanlar; sadece şanlı tarihimize değil, milletimizin iradesine karşı da büyük bir sorumsuzluktur.”

X hesabından CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba:

“HÜDA-PAR’dan sonra AKP de ağzındaki baklayı çıkarmış. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “Anayasa’nın 3’üncü maddesi değiştirilmelidir” diyor. 3. Madde “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu maddenin neyinden rahatsız olunur? Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez! Buna asla müsade etmeyeceğiz.”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu:

Bunların içinden çıktığı siyasi geleneğin; devlet, millet ve vatan tanımı yoktur. Düşmanı oldukları ve yıllarca yönetmelerine rağmen bir türlü barışamadıkları Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm değerlerine ve kurumlarına hasımdırlar. Anayasa üzerinden başlatmak istedikleri tartışmalarla hem kendilerine hareket alanı yaratacaklar hem de devlet ve millet düşmanlarına cüret ve cesaret verip, siyaseten bundan beslenecekler. Bu oyuna düşmeyeceğiz! “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” NOKTA!..

Koray Aydın: Hani “Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışma konusu değil” demişti Sayın Erdoğan! Kim yalan söylüyor Sayın Erdoğan mı Sayın Kurtulmuş mu? Bu lüzumsuz tartışma nereden çıktı? Sayın Kurtulmuş bu kanaatiyle bundan sonra Anayasa görüşmelerini ve müzakerelerini yapma meşruiyetini kaybetmiştir. TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş çıkmış, Anayasa’nın 3. maddesindeki ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür’ ifadesinin yanlış dizayn edildiğini iddia ediyor. Açık ve net bir şekilde 3. maddenin içeriğini tartışmaya açıyor. Açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz; Sayın Kurtlumuş’un yaklaşımı asla kabul edilemez. Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile Türk vatandaşlığını düzenleyen 66. maddesinin noktasına ve virgülüne dokunulamaz. Türkiye’nin pek çok sorunu var. Milletimiz; hayat pahalılığı ve geçim darlığından, güvenlik sorunlarına, sığınmacılardan, beyin göçüne kadar bir yığın ciddi sıkıntılar yaşarken “karın doyurmayan” tartışmalara ihtiyaç duymuyor. TBMM de Başkanı da Türkiye’nin gerçek sorunlarına odaklanmalıdır.

CHP Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen:

Nedense her yol dolaylı olarak Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez maddelerine çıkıyor. O maddelere dokunmanıza asla izin vermeyeceğiz, asla! Daha önce hatırlattım, tekrar dikkat çekiyorum. Sarayın anayasa toplantısında ilk 3 maddenin ve Anayasa’nın Başlangıç Metni’nin değiştirilmesi tartışıldı. Anayasayı uygulamayanlar, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayanlar anayasa yapamazlar. Çünkü kendileri anayasal düzene karşı en büyük tehdittir. Anayasanın uygulanmadığı bir ortamda kurulacak hiçbir masa, yapılacak hiçbir anayasa değişikliği yoktur.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu:

“Tarif edilen demokratik anlayıştan hiç olmadığı kadar uzaklaşmış olsak bile Sayın Numan Kurtulmuş’un bu sözleri kıymetli. En azından çağdaş bir Anayasa üzerinde düşünürken, zaruri olan bakış açısının tamamıyla unutulmamış olduğunu ortaya koyuyor. Demokratik bir hukuk devletinde aslolan millettir.

Devletin ülkesi ve milleti olmaz; milletin devleti ve ülkesi olur. Devleti millet karşısında önceleyen otoriter anlayışın tümüyle Anayasa’dan çıkartılması doğru bir adım olacaktır. Devlet millet için vardır, milletin huzuru ve özgürlüğünün temini için de devlet hukukla sınırlandırılmalıdır. Bunun gereği ise son yıllarda olabildiğince uzaklaştığımız hukuk devletidir. Fakat Sayın Kurtulmuş’un samimiyetle düşünmesi ve muhasebe etmesi gereken husus son on yılda Ak Parti’nin savrulduğu yerde bu bakış açısına dair en ufak bir eser kalıp kalmadığıdır.

Bugün Ak Parti’nin ortağı MHP ile birlikte yönettiği Türkiye’de milletin herhangi bir husuta önceliği var mıdır? Otoriter devletçilik adına hiç olmadığı kadar milletin hakkı ve hukuku yok sayılmıyor mu? Adaletsizliklerle, yoklukla, liyakatsizlikle, korkunç sosyal sorunlarla ve devletin her türlü baskısıyla boğuşmaktan yorulmuş bir millet için ‘devletin millet mi?’ yoksa ‘milletin devleti mi?’ tartışmasının bir anlamı olabilir mi?

En basit ve güncel örnekle, bu haklı bakış açısını ortaya koyan siz Sayın Numan Kurtulmuş, Anayasa’ya aykırı şekilde hapiste tutulan bir ‘millet’vekili için TBMM başkanı olarak herhangi bir adım atabildiniz mi? Milletin hukukuna ve anayasal devlet iddiasına sahip çıkabildiniz mi? Elbette devletin asıl amacı ve varlık sebebi milletin ve dolayısıyla milleti meydana getiren fertlerin onurunu korumak olmalıdır.

Fakat mesele sadece Anayasa’ya yazmak değil, Anayasa hükümlerinin hakkını vermek, yani uygulamak anlamlıdır. Devleti milletin efendisi gördükten; milletin haklarını çiğnedikten; milletin alın terini, emeğini birilerinin cebine soktuktan sonra Anayasa’ya ‘milletin devleti’ yazsanız ne olur ‘devletin milleti’ yazsanız ne olur!”

- Advertisment -