Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart ayı Para Politikası Kurulu sonucunu açıkladı.
31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerçekleşen son PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırıldı.
Böylece politika faizi yüzde 50’ye yükselmiş oldu.
Merkez Bankası’nın kararına ekonomistlerin yorumları şöyle…
Hakan Kara: “Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır. Kararı alanları tebrik ediyorum”
“Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır. Kararı alanları tebrik ediyorum.”
“Son 10 yılda yapılan bütün ciddi faiz artırımları döviz piyasasında kontrolün kaybedilmesinden sonra geldi: Ocak 2014, Haziran 2018, Eylül 2018, Kasım 2020, Mayıs 2023 seçim sonrası ve nihayet Mart 2024.”
Mahfi Eğilmez: “Maliye politikası gevşek kaldığı ve yapısal reformlara girişilmediği sürece faiz arttırımının etkisi sınırlı kalacaktır”
“Merkez Bankası’nın yükselmeye devam eden enflasyonu durdurabilmek için faizi arttırması doğru bir yaklaşımdır. Ne var ki maliye politikası gevşek kaldığı ve yapısal reformlara girişilmediği sürece faiz arttırımının etkisi sınırlı kalacaktır.”
Uğur Gürses: “’Seçimden önce yapamaz’ algısını kırdı…”
“Hem % 50’ye hem de gecelik borçlanma faizini 53’e çekmiş oldu… ‘Seçimden önce yapamaz’ algısını kırdı…”
Atilla Yeşilada: “Hala devalüasyon bekleyen varsa sevgili reisimin ilaçlarından alsın”
“TCMB faiz kararı: Bu ülkede hala devalüasyon bekleyen varsa, Sevgili Reisimin ilaçlarından alsın, akıl sağlığını hemen düzeltiyor.”
Cüneyt Akman: “Olumlu tarafı: Beklentinin üstünde ve seçim öncesi yapıldı”
“Merkez’in 500 bp faiz artışını nasıl yorumlamalıyız? ‘Olumlu’ tarafı: Beklentinin üstünde ve seçim öncesi yapıldı. Bu yeni TCMB yönetimine bir itibar kazandırır. ‘Olumsuz’ yanı: Bu artış; 1. döviz piyasasındaki bir panik ve 2. Yabancı kuruluşların 500 bp talepleri sonra alındı. ‘Operasyonel çerçeve değişikliği’ adı altında ‘faiz koridoru’ 300 bp’den 600 bp’ye çıkarıldı. ‘Koridor’ uygulaması geçmişte son derece kötüye kullanılmıştı ve ‘koridor’un otoyol genişliğine ulaşması hoş değildir. Buna karşılık TÜİK’i doğru kabul edersek koridorun %53’lük üst sınırının yıllık bileşikte gerçek bir reel faiz noktasına erişildiğini gösterir.
TCMB faiz artışında vurgulanması gereken bir konu TCMB fonlamasının ne kadarının politika faizinin geçerli olduğu APİ fonlaması olduğu… Hâlâ fonlamanın kısm-ı azamı swaplarla yapılıyor ve geçmişte bu yolla çoklu politika faizleri ortaya çıkmışken mevcut durum bir risk…
Faiz kararında PPK karar metni konusuna da değinelim. Bu karar metninin çok olumlu olduğuna dair saygın ekonomistlerin yorumları oldu. Buna katılmıyorum. +500’ün önemli bir sebebinin son günlerdeki kur atağı olduğu herkesçe malumken karar metninde bundan hiç bahsedilmiyorsa bu metni ne kadar ciddiye alabiliriz?”
İris Cibre: “Mevduat faizlerini yukarı itecek; artık dövize gerçek bir alternatif var”
“Faiz koridorundaki artış, mevduat faizlerini yukarı itecektir. Bu da dolara karşı alternatif, daha çekici bir yatırım anlamı taşıyacaktır. Çok doğru bir karar. Ayrıca, metin, gerektiği gibi Şahin. Sıkı duruşun sürdürüleceği güvenini veriyor. Gerektiğinde aksiyon alınacağına garanti veriyor.”
“Son durum ne oldu? Politika faizinin bileşiği 64,47% Koridor genişlemesinin etkisi ile beraber 69,5% Enflasyon beklentim 51%, piyasaların da oraya yakınsayacağını düşünüyorum. TÜİK artık kalem oynatmayı bıraktı Koridor kararı, şu an 53.3% olan mevduat bileşiğini yukarı çekecektir. Resmi olarak pozitif faize geçmiş bulunuyoruz. Artık dövize gerçek bir alternatif var reel değerli TL beklentimi yineliyorum, seçim sonrası kur atağı beklentim olmadığını yineliyorum.”