Ana SayfaHaberlerTrump’dan Moon Tarikatı liderine övgüler: Muhteşem insan

Trump’dan Moon Tarikatı liderine övgüler: Muhteşem insan

Donald Trump’ın bir 11 Eylül programında övgülerde bulunduğu, kamuoyunda Moon tarikatı olarak bilinen Birlik Kilisesi’nin mesiyanik lideri Rahip Moon’a, yıllardır çeşitli suçlamalar yöneltiliyor. Trump’ın bu konuşması Mesih Moon’un Pensilvanya’da silah kuşanarak verdiği ateşli vaazlarla bilinen Trump destekçisi oğlu Sean Moon’un 6 Ocak’taki kongre baskınında dahli olduğuna dair işaretlerin arttığı bir zamanda geldi.

Kamuoyunda Moon tarikatı olarak bilinen Birlik Kilisesi’ne bağlı bir organizasyonun (UPF) 11 Eylül’de düzenlenen bir etkinliğinde şaşırtıcı bir misafir vardı: Eski Başkan Donald Trump.

 Dünyanın çeşitli ülkelerinden eski başbakan ve cumhurbaşkanlarının, kanaat önderlerinin katıldığı “Think-Tank 2022: Umut Mitingi”nde konuşan Trump, kısa tuttuğu konuşmasında, 2012’de vefat eden kült lideri Rahip Moon ve eşi Dr. Hak Ja Han Moon’a özel olarak teşekkür etti:

“Dr. Hak Ja Han Moon’a, bu muhteşem insana, dünya barışı için yaptığı muazzam işler için teşekkür ediyorum. Eşi Rahip Moon’a da, Washington Times gibi büyük hayranlık ve saygı beslediğim bir kurumun kuruculuğunu yaptığı için teşekkürler”

11 Eylül’ün 20. Yıldönümünü “şaibeli bir tarikat etkinliğinde geçirmesine” sosyal medyada tepki gösterenler oldu. Bu yakınlığa anlam veremeyen birçok kullanıcı, eski başkanın bu konuşmayı yapmak için yüklü miktarda para alması dahil birçok şey öne sürdü. Fakat ortaya çıkan bilgiler, başka bir yakınlığı işaret ediyor.

Moon ailesi, Trump’ın da dediği gibi “Dünya Barışı” temasıyla bu hafta dünyanın dört bir yanından üst düzey isimleri bir araya getirse de, aynı haftalarda ailenin diğer üyeleri ABD kamuoyunda tam tersi bir şekilde sivrilmek üzere.

Pensilvanya’daki Trump aşığı silahlanmacı kilise rahibi Oğul Moon

90’larda bir Florida’daki bir malikane üzerinden Birlik Kilisesiyle orta ölçekli bir sürtüşme* yaşayan Trump’la Moon üyelerinin yolları yıllar sonra ilginç bir yerde yan yana gelmeye başladı.

Trump’ın başkanlık döneminde, Moon tarikatının kurucusu Rahip Moon’un oğlu “Sean” Moon, 2017’de Amerika’da silahlanma destekçisi “tapınak kilisesi” kurmuş, AR-15 silahlarıyla kuşanıp çıktığı vaazlarda Trump’a sevgisini ve desteğini defalarca ifade etmişti. Sean Moon bu konuşmaları halen Twitch platformu üzerinden yayınlıyor ve “derin devlete karşı” silahlanma çağrısında bulunuyor.

2019’da Sean Moon, Vice News’e verdiği ropörtajda Tanrı’nın başkanı dünyayı “politik Satanizm”den arındırmak ve İncil’de anlatıldığı gibi dünyayı orijinal cennet haline döndürmek için kullandığına inandığını söylemişti.

2020 seçimlerinden günler önce, Moon’un “Silah Tutkunları Festivali”ne Trump’ın özel danışmanı Steve Bannon konuk oldu

“King” lakaplı Sean’ın kardeşi Kook-jin “Justin” Moon, Pensilvanya’da bulunan kilisenin çok yakınında bir konumda faaliyet gösteren silah fabrikasının CEO koltuğunda oturuyor.

Silahlanma karşıtı haberleriyle bilinen The Trace sitesi, Sean Moon’un silah üreticisi kardeşiyle birlikte düzenledikleri “silah tutkunları festivali”nde, Trump’ın danışmanı Steve Bannon’un katıldığını ve konuşmasında bıçak sırtı eyalet olan Pensilvanya’da yapılacak bir oy çalma girişimine karşı “güçlü adamlara” ihtiyaç duyulduğunu söylediğini, bu konuşmasının sonradan internet ortamından kaldırıldığını yazmıştı. Bu bilgiyi daha sonra İngiliz Independent da ilgili haberinde doğruladı.





Rod of Iron Freedom” Festivalinde Sean Moon konuşma yapıyor

8 Eylül’de, 6 Ocak Kongre baskınına 5 otobüs dolusu insan taşımaktan suçlu olarak yargılanmayı kabul ettiği haberleri medyaya düşen Frank Scavo, Pensilvanya’da, bu festival görünümlü Trump mitinginde Sean Moon’u sahneye davet eden isimdi.

Sean Moon, müritleriyle birlikte 2020 seçimleri sonrasında Trump destekçilerinin Kongre binasına yaptıkları baskına dair videolarda görülmüştü:

Moon tarikatı: Pyongyang’dan Seul’e, Seul’den dünyaya uzanan bir hikaye.

2012’de hayatını kaybeden Moon Tarikatının ruhani lideri Rahip Moon 1920 yılında Kuzey Kore’nin Pyongan bölgesinde doğdu. Tarikat lideri 15 yaşında dua ederken İsa’nın kendisine göründüğünü ve Tanrı’nın krallığını dünyada kurmasını talep ettiğini iddia ediyordu.

Rahip Moon bu talebi iki defa reddettiğini ancak İsa’nın ısrarı sonucu üçüncü teklifi kabul etmek zorunda kaldığını söylüyordu. Daha sonra bu iddiaları nedeniyle Presbiteryan Kilisesi’nden atıldı ve Güney Kore’ye kaçmadan önce Kuzey Kore yönetimi tarafından hapse atıldı.

Tarikat lideri, “Dünya Barışı için Aile Federasyonu” ve Birlik Kilisesini 50’li yıllarda Güney Kore’nin başkenti Seul’de kurduktan sonra kendini mesih ilan etti.

Moon tarikatının özellikle ABD’de milyonlarca müridi bulunuyor. Ancak birçok kişi Moon’u insanların beynini yıkamak ve inananlardan parasal çıkar sağlamakla suçluyor.

Türkiye’de de eleştirilere ve birçok komplo teorisine konu olan grubun faaliyetleri, Gülencilerin yapılanmasına benzetiliyordu

70 senelik süre zarfında iş dünyasında adeta bir imparatorluğa dönüşen Moon tarikatı’nın ABD’de Washington Times başta olmak üzere gazeteleri, silah fabrikaları, üniversiteleri ve yiyecek dağıtım şirketleri bulunuyor.

Görücü usulü toplu evlilik törenleri

Moon tarikatı, dünyada binlerce çiftin bir arada evlendirildiği toplu düğün törenleriyle biliniyor:

Dünyada barışın anahtarının “evlilik” olduğuna inanan Moon ve eşi bazen evlenecek gençleri kendileri seçiyordu. Evlendirilen çiftlerden bir çoğu düğüne kadar birbirlerini tanımıyordu. Ancak son yıllarda durumun değiştiği, çiftlerin birkaç ay öncesinden tanıştığı belirtiliyor.

60 ve 70’li yıllarda kilise, müritlerinin beynini yıkamakla ve aileleri parçalamakla suçlandı. Ayrıca Moon’un kiliseyi maddi çıkar sağlamak için kullandığı iddia ediliyordu.

Moon hayatta olduğu sürece bu iddiaları daima reddetse de, 70’li yıllarda taşındığı ABD’de 1982 yılında vergi kaçakçılığı’ndan 11 ay hapis yatmıştı.

* Trump, Florida Palm Beach’teki meşhur Mar-a-Lago malikane üzerinde çıkan hukuki anlaşmazlıklar sırasında belediye tapu yetkililerini, araziyi Birlik Kilisesine satıp “binlerce Mooncunun ipini salıp oraya musallat etmekle” tehdit etmiş, Moon tarikatı’nın önde gelenleri tarafından büyük tepki toplamıştı.

Birlik Kilisesi çok sert bir açıklama yayınlayarak Trump’ı bu ifadesinden dolayı Rahip Moon’dan ve müritlerinden özür dilemeye davet etmişti.

- Advertisment -