Ana SayfaHaberlerTürkiye-Çin dışişleri bakanları görüştü: Bakanlıklar farklı açıklamalar yaptı

Türkiye-Çin dışişleri bakanları görüştü: Bakanlıklar farklı açıklamalar yaptı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Çin Dışişleri Bakanı Wang’ın görüşmesi sonrası taraflar birbirinden farklı açıklamalar yaptı. Türkiye Dışişleri’nin 4 cümlelik açıklamasında “Uygur Türkleriyle ilgili hassasiyetin iletildiği” vurgulanırken, Çin tarafından yapılan uzun ve kapsamlı açıklamada Uygurlarla ilgili bir ifade yer almadı. Çin Dışişleri’nin açıklamasında, Çavuşoğlu’nun görüşmede Şubat’ta Pekin’de başlayacak Kış Olimpiyatları için “Türk tarafı, sporun politize edilmemesi gerektiği konusunda hemfikir” dediği yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan dört cümlelik açıklamada, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ile ekonomik iş birliği imkanlarının ele alındığı ve Uygurlarla ilgili görüş, beklenti ve hassasiyetlerin iletildiği duyuruldu.

Bakan Çavuşoğlu’nun sosyal medya hesabından, Dışişleri’nden yapılan açıklamanın hemen hemen aynısı yayımlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden ise görüşmenin içeriğine ilişkin uzun ve kapsamlı bir açıklama yayımlandı. Çin tarafının yayımladığı açıklamada, Çavuşoğlu’nun Uygurlarla ilgili herhangi bir görüş ilettiği bilgisi bulunmuyor.

Bakan Wang’ın Türkiye-Çin ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimi için üç konudan bahsettiği söylenen açıklamada, bu üç madde “her iki tarafın da ulusal egemenliklerini, güvenliklerini ve kalkınma çıkarlarını korumada birbirini desteklemesi, birbirlerinin içişlerine karışmama ilkesine uyması ve birbirini hedef alan uluslararası faaliyetlere katılmaktan kaçınması” olarak sıralanıyor.

Çavuşoğlu’nun Şubat’ta başlayacak Pekin Kış Olimpiyatları için Pekin’in “Çifte Olimpiyat Şehri” olacağını söylediği; Kış Olimpiyatları’nın da 2008 Pekin Olimpiyatları kadar başarılı olacağına inandığını belirtiliyor.

Açıklamada ‘Türk tarafının sporun politize edilmemesi gerektiği konusunda hemfikir olduğu’ vurgusu yapılarak “Türk sporcular Çin’e gelmeyi dört gözle bekliyor” ifadesine yer veriliyor.

https://www.mfa.gov.cn/wjbzhd/202201/t20220112_10481460.shtml

- Advertisment -