Mutakabat uyarınca Türkiye’nin Madrid NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine davet edilmesini destekleyeceği belirtildi. İsveç ve Finlandiya ise, Türkiye’ye tehdit oluşturan terör örgütleriyle etkin mücadele edeceğini, Türkiye’nin iade taleplerini iş birliği ile uluslararası hukuka uygun bir şekilde neticelendireceğini, silah ambargosu uygulanmadığını , Türkiye’ye karşı dezenformasyonla mücadele etme yükümlülüğü taşıdıklarını teyit etti.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları’nın imzaladığı üçlü mutabakat metni şöyle:
“1. Bugün, NATO Genel Sekreterinin kolaylaştırıcılığında bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabık kalmışlardır.
2. NATO, müşterek savunma ve güvenliğin bölünmezliği ilkeleriyle ortak değerlere dayalı bir İttifaktır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç Washington Antlaşması’nda belirtilen ilkelere ve değerlere bağlılıklarını ifade ederler.
3. İttifakın en temel unsurlarından biri üye devletlerin milli güvenliğinin yanısıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.
4. Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşıgerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar, Türkiye’yle ve mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder.
5. Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yeralan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.
6. Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası’nda yaptığı bir dizi değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına yeni faaliyetler eklemiştir.1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu son değişikliklerle terörist grupların faaliyetlerine katılım suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayrı bir suç olarak cezalandırılmıştır. İsveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını daha da tahkim edeceğini teyit eder.
7. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve İsveç’ten yapılacak savunma sanayii ihracatı Müttefik dayanışmasına ve Washington Anlaşması’nın 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzına uygun biçimde yürütülecektir.
8. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugünkü görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ederler:
- Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerdir.
- Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gereklitüm adımları atacaklardır.
- Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekliikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.
- Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.
- Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.
- Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.
- Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan MüttefiklerinAvrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.
9. Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır.
10. Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder.”
“Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına desteğini teyit eden bir mutabakat zaptı imzalandı”
Finlandiya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle:
“Bugün Madrid’de NATO zirvesi başlamadan önce, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in desteğiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile derinlemesine bir görüşme gerçekleştirdik.
Bu görüşmenin sonucunda, Dışişleri Bakanlarımız ülkelerimiz arasında, Türkiye’nin bu haftaki Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya katılmaya davet etmesine verdiği desteği teyit eden bir Mutabakat Zaptı imzaladılar. NATO’ya katılımımız için somut adımlar önümüzdeki iki gün içinde NATO müttefikleri arasında kararlaştırılacak, ancak bu karar artık çok yakın.
Mutabakat Muhtıramız, Finlandiya, İsveç ve Türkiye’nin birbirlerinin güvenlik tehditlerine karşı tam destek vermeyi taahhüt ettiğini vurgulamaktadır. Biz NATO müttefiki oldukça, bu taahhüt daha da güçlenecektir.
Türkiye son haftalarda terör tehdidi konusundaki endişelerini dile getirdi. Finlandiya bu endişeleri her zaman ciddiye almıştır. Finlandiya, terörizmin her biçimini kınıyor. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele çalışmalarının belgelerine ve politikalarına tamamen bağlıdır.
Biz terörizm, silah ihracatı ve transferi ile mücadelede işbirliğimizi geliştirirken, Finlandiya elbette kendi ulusal mevzuatına göre hareket etmeye devam edecektir.
Finlandiya’nın NATO üyeliği yolculuğundaki bu aşamanın tamamlanmış olmasından memnunum. Şimdi burada, Madrid’de gelecekteki müttefiklerimizle Finlandiya’nın NATO’daki rolü hakkında verimli tartışmaları sabırsızlıkla bekliyorum.”
“’FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun’ uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin mücadelesinde önemli bir adım”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Türkiye istediğini aldı” başlıklı bir metin yayımladı. İletişim Başkanlığı’ndan yayımlanan metin şöyle:
TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla gerçekleşen dörtlü zirveden elde edilen somut kazanımlar:
• PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.
• Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.
• PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü.
• Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.
• İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.
• Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.
• Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.
• PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.
• Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.
• Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.
• Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu perspektif ve kararlı duruş sayesinde terör örgütleriyle mücadele hususunda ciddi kazanımlar elde etmiştir.
PKK/YPG/PYD ile birlikte “FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun” uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur.”
Biden’dan tebrik
ABD Başkanı Joe Biden, mutabakat zaptının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti sosyal medya hesabından paylaştığı şu mesajla duyurdu:
“Finlandiya, İsveç ve Türkiye’yi; NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i davet etme yolunda önemli bir adım olan, ittifakımızı ve kollektif güvenliğimizi güçlendirme yolunda üçlü bir mutabakat anlaşması imzaladıkları için tebrik ederiz.”