Türkiye’de dijital para sahiplik oranı yüzde 27,1 ile dünyada ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 23,5 ile Arjantin takip etti.
Yüksek enflasyonun yaşandığı Türkiye ve Arjantin’de güvenli liman olarak görülen kripto paraya ilgi giderek artıyor.
Araştırma firması GWI’nin raporuna göre, Türkiye’de dijital para sahiplik oranı yüzde 27,1 ile dünyada ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 23,5 ile Arjantin takip etti. Dünya genelinde geçen yıl temmuz ve eylül arasında herhangi bir kripto paraya sahip olanların ortalamasının ise yüzde 11,9 olduğu tahmin ediliyor.
Dünyada ilk iki sırayı alan Türkiye ve Arjantin’in ortak özelliği ise yüksek enflasyona sahip olmaları oldu. Türkiye’nin resmi yıllık enflasyonu mart ayında yüzde 50,51 olarak açıklanırken Arjantin’de yüzde 104 oldu.
Yerel para birimlerindeki hızlı değer kaybı özellikle bireysel yatırımcıların tasarruflarını değerlendirmek için alternatif alanlara yönelmesine yol açtı. Yatırımcılar genelde sabit kripto para (stable coin) olarak adlandırılan ve dolara birebir endeksli USD Coin (USDC) ve Tether’e (USDT) ilgi gösterdi.
Tribal Credit Başaraştırmacısı Ehab Zaghloul bireysel ya da kurumsal yatırımcıların artık yerel para birimlerindeki devalüasyondan daha az etkilenmenin yollarını aradığını vurguladı. Zaghloul, “Daha güçlü para birimi olan Amerikan dolarına endeksli USDC, USDT veya herhangi başka bir enstrümana yöneliyorlar,” ifadelerini kullandı.
Kaiko Analisti Dessislava Aubert de yaklaşan seçimler öncesinde USDT-Türk lirası işlem hacminin geçtiğimiz hafta son ayların ne yüksek seviyesini gördüğünü belirtti.
K33 Araştırma analistleri de bilgi notlarında “Genel olarak sermaye kısıtlamalarının, finansal ve siyasi dalgalanmaların yüksek olduğu ülkelerde kripto paraları benimseme oranı yükselme eğilimi gösteriyor,” ifadelerini kullandı.
İşlem hacmi bakımından Güney Kore öne çıkıyor
FTX borsasının çöküşü, Binance’in karşılaştığı idari sorunlar yatırımcıları biraz korkutmuş olsa da kripto para borsalarındaki işlem hacimleri eski günlerine dönüyor.
Dünya genelinde dolar ve kripto para arasındaki işlemler hariç tutulduğunda en fazla işlem yapılan para birimi Güney Kore wonu oldu.
Güney Kore’deki işlem hacimleri de 2022’nin son çeyreğindeki yavaşlamanın ardından geçen yılın bir ve ikinci çeyreğindeki seviyelerine döndü.
Güney Kore’de dikkat çeken bir diğer özellik de dünya genelinde bitcoin ve ethereum ağırlığını korurken Uzakdoğu ülkesinde altcoin olarak bilinen bitcoin ve ethereum dışındaki alternatif kripto para işlemleri öne geçmesi oldu.