Ana SayfaHaberlerTürkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ‘olumlu bakmaması’ ne anlama geliyor?

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ‘olumlu bakmaması’ ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci ile ilgili gelişmeler karşısında “olumlu bir düşünce” içinde olmadıklarını açıklaması ne anlama geliyor? Selim Kuneralp: “Çok boş ve pahalıya mâl olacak bir laf. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami çıkışında söyledikleri hep farklı oluyor, çünkü hazırlanmış bir konuşma yok ve arkasını getirmeye de bir imkân olmuyor.”

Medyascope’tan Senem Görür, Serbestiyet yazarı ve Medyascope yorumcusu Selim Kuneralp’le konu hakkında dün (13 Mayıs) yaptıkları programı şöyle özetledi:

Erdoğan’ın bu çıkışı ne anlama geliyor?

Emekli büyükelçi ve Medyascope yorumcusu Kuneralp, Erdoğan’ın açıklamalarını “çok boş bir laf” olarak değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Çok boş ve pahalıya mâl olacak bir laf. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami çıkışında söyledikleri hep farklı oluyor, çünkü hazırlanmış bir konuşma yok ve arkasını getirmeye de bir imkân olmuyor.”

Kuneralp, Türkiye’nin daha önce NATO’nun eski genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in göreve gelmesine de karşı çıktığını fakat daha sonra kabul etmek zorunda kaldığını da hatırlattı.

“Akıntıya karşı kürek çekmek zor”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin’in “Helsinki bir an önce NATO’ya katılım için başvuru yapmalıdır” açıklamasının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Baltıklar ve birçok ülkenin bu kararı olumlu karşıladığını ve hattâ İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un bu ülkeleri ziyaret ettiğini hatırlatan Kuneralp, “29-30 Haziran’daki NATO Liderler Zirvesi’nde en önemli konulardan biri bu olacaktır. Böyle bir durumda akıntıya karşı kürek çekmek çok zor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye NATO genişlemesini desteklemiştir”

Kuneralp, Türkiye’nin Soğuk Savaş bittikten sonra NATO’nun tüm genişlemelerini desteklediğini de vurguladı. Sürecin iki ya da üç ay daha süreceğini ifade eden Kuneralp, “Siyasi bir karar alındıktan sonra bu karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelecektir, büyük bir ihtimalle de onaylanacaktır” dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecinde önce NATO’da siyasi bir karar alınması gerektiğini, daha sonra da bu kararların ülkelerin meclislerinden geçeceğini ifade eden Kuneralp, “Siyasi karar verildikten sonra meclislerden geçmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bir tek Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sorun çıkabilir” dedi.

Türkiye’nin veto etmesi halinde neler olabilir?

Kuneralp, Türkiye’nin veto etmesi halinde olabilecekleri de şu şekilde yorumladı:

“Türkiye veto ederse, Finlandiya ve İsveç ittifaka katılamaz. Örneğin, Güney Kıbrıs’ı biz bloke ediyoruz, OECD’ye bile giremiyor. Bunun karşılığında onlar da bizim AB’ye girmemizi bloke ediyorlar. Fakat Ankara’nın bu kararının bedeli çok sert olabilir. Türkiye’yi birçok konuda suçlamaya başlayabilirler. Ekonomik kriz ile boğuşurken, bir de NATO ile kavga işimize yarar mı? Mantıksız bir hareket olur.”

- Advertisment -