Ana SayfaÖZEL HABERUğur Demirok 6 Eylül’den beri kayıp… Azerbaycan Emniyeti: “Havalimanından Ankara yönünde ülkeyi...

Uğur Demirok 6 Eylül’den beri kayıp… Azerbaycan Emniyeti: “Havalimanından Ankara yönünde ülkeyi terk etmiştir”

2016’dan beri Azerbaycan’da yaşayan Türkiye vatandaşı Uğur Demirok, 6 Eylül’de ortadan kayboldu. Azerbaycan Emniyeti Demirok’un 6 Eylül’de kendi adına alınmış bir uçak biletiyle Ankara’ya gittiği bilgisini verdi. HDP’li Gergerlioğlu, hakkında 2017’de “FETÖ yöneticiliği”nden soruşturma başlatılan ve yakalama kararı verilen Demirok için “Meclis genel kurulundan çağrı yapmama rağmen hiçbir yerden yanıt yok” dedi. Uğur Demirok’un Türkiye’de yaşayan ailesinin avukatı Bilal Kolbüken: “Ailede Türkiye istihbaratı tarafından kaçırıldığı kanaati var. Ailenin kanaati hatalı olabilir; ancak bir yurttaşın 55 gündür ‘bulunamaması’ devletin ihmalini ortaya koymaktadır.”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, geçen hafta TBMM’de yaptığı “hak ihlalleri” konulu basın toplantısında, Azerbaycan’da yaşayan Uğur Demirok adlı bir Türkiye vatandaşının kaçırıldığı şüphesi olduğunu söyledi.

2016’da Türkiye’den ayrılarak Azerbaycan’a yerleşen ve 6 Eylül’de ortadan kaybolan Uğur Demirok hakkında, Azerbaycan polisinin ailesine Türkiye’ye gittiği bilgisi verdiğini belirten Gergerlioğlu, “Emniyet’ten bilgi alamıyoruz, elli günü aşkın süredir soruyoruz: Uğur Demirok nerede” diye konuştu.

“Meclis genel kurulundan çağrı yapmama rağmen hiçbir yerden yanıt yok”

Gergerlioğlu, Uğur Demirok’un kaçırılma şüphesiyle ilgili Serbestiyet’e şu bilgileri verdi:

“Uğur Demirok’un ailesi bizlere başvurdu. Bu tür zorla kaçırılma şüphesi olan durumlarda, kayıp kişinin yakınlarından bizlere başvuru geliyor.

“Kendisi Azerbaycan’da medikal ürünler ticareti yapıyormuş. 6 Eylül’den beri hiçbir haber alınamıyor. Aile, Azerbaycan Emniyeti’nin Ankara’ya gittiğini bildiren resmi bir belge verdiğini söylüyor.

“Ankara Emniyeti’nden açıklama istedik, bir açıklama yapmadılar. Meclis genel kurulundan çağrı yapmama rağmen hiçbir yerden yanıt yok. Çok önemli bir vaka. Ama bu tip vakalarla kimse uğraşmıyor o nedenle biz gündeme getiriyoruz.

“Son yıllarda Türkiye’de bazı zorla kaçırma, kaybetme vakaları oldu. Bunlardan birine benziyor. Diğer vakalarda olduğu gibi bu kişi hakkında da FETÖ meselesiyle ilgili bir soruşturma var.”

“Ankara TEM’de ilk önce ‘avukat görüşebilir’ denmiş”

Uğur Demirok’un Türkiye’de yaşayan babasının avukatı Bilal Kolbüken, Serbestiyet’e konuyla ilgili detayları anlattı:

“2016’dan beri Azerbaycan’da yaşayan Uğur Demirok’un 6 Eylül’de ortadan kaybolmasından sonra, Türkiye’de yaşayan aile bireyleri, Türkiye’ye getirilmiş olabileceği düşüncesiyle buradaki Emniyet ve yargı makamlarına başvurular yapmış; Uğur Demirok’un nerede olabileceği hakkında uzun bir süre herhangi bir yanıt alamamışlar.

“Bu bilgi alma çabası sırasında, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ne sorulması tavsiyesi almaları üzerine aile üyeleri Ankara TEM Şube’ye başvuru yapmışlardır.

“Aile bireylerinin söylediğine göre, TEM Şube görevlileri, Uğur Demirok’un orada olduğunu ancak sadece avukatla görüşebileceği yanıtını vermiş; bunun üzerine ailesi tarafımıza ulaşarak kendisiyle görüşmemi talep ettiler.

“Ben gittiğimde Uğur Demirok adlı birinin bulunmadığı söylendi”

“Tarafımıza haber verilmesinden yaklaşık bir saat sonra TEM Şube’ye başvuru yaptığımızda, bu kez oradaki görevlilerce Uğur Demirok adlı herhangi bir kişinin TEM Şube’de bulunmadığı söylendi.

“Bu sırada Uğur Demirok’un Azerbaycan’da yaşayan eşi de aynı şekilde Azerbaycan resmi kurumlarından bilgi almak için birçok yere başvuruda bulunmuş ve kendilerine Azerbaycan Emniyeti’nden Uğur Demirok’un 6 Eylül’de bir Ankara uçağıyla Türkiye’ye gittiği bilgisi verilmiştir.

“Azerbaycan polisi, eşinin başvurusu üzerine yapılan araştırma sonucu Uğur Demirok adına alınmış tarifeli bir Ankara uçağı biletinin kaydını buluyor ve Uğur Demirok’un eşine bu konuda bir belge veriyor.

Azerbaycan Emniyeti’nin Uğur Demirok’un eşine verdiği belge.

“2017’de FETÖ yöneticiliğinden soruşturma başlatılmış ve yakalama kararı çıkmış”

“Türkiye’ye getirildiği anlaşılan Uğur Demirok hakkında, aradan 55 gün geçmesine rağmen başlatılmış bir adli işlem kaydı bulunmuyor. Uğur Demirok’un herhangi bir Emniyet biriminde gözaltında olduğuna, herhangi bir mahkemeye çıkarıldığına ya da herhangi cezaevinde bulunduğuna dair bir kayıt yok. Şu ana kadar alınabilen tek bilgi, Azerbaycan Emniyeti’nin verdiği ‘Türkiye’ye gitti’ yazısı.

“Bu süreçte adli kayıtlardan, kendisi hakkında 2017’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticiliği’ suçlamasıyla bir soruşturma başlatıldığını ve İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nden yine 2017’de bir yakalama kararı çıkartıldığını öğrendik. Ailenin bu durumdan daha önce haberi yoktu.”

“15 Temmuz öncesinde de Azerbaycan’a sık sık gidip geliyordu”

Kolbüken, Uğur Demirok’un 15 Temmuz’daki darbe girişiminden önce mi yoksa sonra mı gittiğiyle ilgili sorumuza “Emin olmamakla birlikte 15 Temmuz darbe girişiminden sonra diye biliyorum; ancak oraya yerleşmesinin darbe ile ilgisi bulunduğunu düşünmüyorum, daha öncesinde de iş bağlantıları nedeniyle sık sık gidip geldiği ve orada iş ortakları bulunduğu resmi kayıtlarla ortada” diye yanıt verdi.

Ailesi: “Olası bir iade talebinde Türkiye’nin talebini yerine getirecek Azerbaycan’da yaşamazdı”

Kolbüken sözlerine şöyle devam etti:

“Gerek aile bireyleri gerek tarafımızca adli makamlara dilekçeler verildi; başvurular yapıldı. Ömer Faruk Gergerlioğlu mecliste açıklamalar yaptı ve kamuoyunun bilgisine sundu.

“Ailesi elbette son derece zor günler geçiriyor. Aile, bir adli süreç başlayacaksa bunun bir an önce başlamasını; en azından Uğur Demirok’un hayatta olduğunu bir an önce öğrenmek istiyor.

“Ailesi, kendisinin FETÖ’yle suç kapsamında bir ilişkisi bulunmadığını; bu nitelikte bir bağlantısı olması halinde, ülkeye iadesi talebi yapıldığında Türkiye’nin talebini yerine getirecek bir ülke olan Azerbaycan’da yaşamaz, kendisini iade etmeyeceğine inandığı bir ülkeye yerleşirdi, ancak böylesi bir kaygı duymadığını ve orada bir iş ortamı bulduğu için Azerbaycan’a yerleştiğini söylüyor.

“Ailede Türkiye istihbaratı tarafından kaçırıldığı gibi bir kanaat var”

“Ailede ne yazık ki Türkiye istihbarat birimleri tarafından kaçırıldığı gibi bir kanaat var; aynı suçlamalarla karşı karşıya kalan insanların benzer öyküleri aileye ister istemez bu olasılığı düşündürüyor.

“Elbette elimizde somut bir bilgi bulunmadığı için bu konuda bir değerlendirme ya da açıklama yapmak mümkün görünmüyor, ancak bir hukuk devletinde, herhangi bir kişinin, -suçlamalar ne olursa olsun- kayıt dışı gözaltında tutulması da ya da herhangi bir kişiye fiziksel ya da psikolojik baskı yapılması da elbette kabul edilemez ve bu konuda emri uygulayanların da emri verenlerin de suç işledikleri tartışmasızdır; elbette devlet adına görev yapan yetkililer terörle mücadele kapsamında bazı işlemler yapabilir; ancak hiç kuşku yok ki bu işlemlerin hukuka uygun bir biçimde yapılması zorunludur.

“55 gündür ‘bulunamaması’ ne yazık ki devletin ihmalini ortaya koyuyor”

“Bu konuda ailenin kanaati elbette hatalı olabilir; ancak böylesi bir durumda da, herhangi bir yurttaşın, 6 Eylül 2022’de Türkiye’ye, Esenboğa Havalimanı’na indikten sonra elli-beş gündür devlet yetkilileri tarafından ‘bulunamaması’ da, her sokağın kameralarla izlendiği bir ülkede, yine devletin ihmalini ne yazık ki ortaya koymaktadır.”

Azerbaycan Emniyeti: “Haydar Aliyev Havalimanı’ndan Ankara yönünde ülkeyi terk etmiştir”

Azerbaycan Emniyeti’nden Uğur Demirok’un eşine verilen belgede şunlar yazıyor:

“Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Bakü Baş Polis İdaresi, (Emniyet Müdürlüğü)

“Eşiniz Uğur Demirok’un kanuna aykırı hareketlerle karşılaşması konusunda Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’ndan iletilmiş söz konusu başvurunuza Bakü Şehir Baş Polis İdaresi’nde bakılmıştır.

“Bilginize sunuyoruz ki 01.03.1980 doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Demirok Uğur 06.09.2022 tarihinde, saat 16:27’de Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’ndan Türkiye Cumhuriyeti’nin Ankara şehri yönünde ülkeyi terk etmiştir.

“Ayrıca araştırma sırasında ortaya çıkmıştır ki, söz konusu başvurunuz esasında Nizami Rayon Polis İdaresi’nin 24’üncü Polis Şubesi’nde yapılmış inceleme sonucunda 17.09.2022 tarihinde Azerbaycan Cinayet Prosessual Məcəllə’sinin uygun maddelerine esasen toplanmış belgeler üzere soruşturma başlatılmasının reddine karar verilmiştir.”

- Advertisment -