İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da aralarında bulunduğu isimler Almanya’dan dönen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve yanındaki heyeti Atatürk Havalimanı’nda karşıladı.
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve diğer isimlerle birlikte Saraçhane’deki İBB binasıne gitti.
İmamoğlu Saraçhane’de konuştu: “Bu bozuk düzen, 31 Mart gecesi AA üzerinden o verileri kapatıp, seçimi elimizden almaya cesaret ettikleri gün başlamıştır”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ceza alması sonrası Saraçhane’deki İBB binasının önünde toplanan vatandaşlara hitap etti.
İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Bugün utanç duyduğumuz bu anı, bu ortamı bize yaşatan bu yargı sürecinin kötü kararını yaşayıp sizleri buraya davet etmeyi elbette istemezdim. Bu dertleşmeyi sizin kararınızın yok sayıldığı bir ortamın bu şekilde bir alışkanlık haline geldiği anda gerçekten bu ülkeyi yaşatmaz hale getirmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olurduk. O yüzden sizi buraya davet ettim.
“Bu mahkeme, bu dava Türkiye’de adaletin kalmadığını ispatı. Bu dava, ülkeye adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyen insanların yönettiği bir davadır. Hatta, devlet biziz; millet biziz, her şeyin sahibi biziz diyen insanların aymaz, utanmaz bir biçimde süreci etki altına alıp karar verdikleri bir davadır. Keşke bu dava bir hukuk davası olsaydı. Adalet önünde bir yargılanma süreci olsaydı.
“Bu bozuk düzen, 31 Mart gecesi AA üzerinden o verileri kapatıp, seçimi elimizden almaya cesaret ettikleri gün başlamıştır. İstanbul’da büyük bir irade ortaya koydunuz. Kocaman bir demokrasi tokadı attınız. Seçimi vermek istemediler, söke söke aldınız.
“6 Mayıs’ta seçimi iptal ettiler. Tokadı misli misli attınız. Doymadılar, doyamadılar. Bugünkü davada verdikleri ceza, çirkin bir sonuçtur. Size okuyacağım sözü dinleyin; ‘Görüyoruz ki yargı gerçekten bağımsız değil, böylece yargının işleyişine, adalet ilkelerinin değil, siyasetin egemen olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
“Siyasi rakiplerimiz, güç ve çıkar odakları seçim sandıklarında karşımızda duramayacaklarını, önümüzü kesemeyeceklerini iyiden iyiye anlamış olmalılar ki böyle bir yola başvurdular. Bu yol, yanlış bir yoldur. Adalet, gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da lazım olacaktır.’ Ne kadar doğru cümleler değil mi? Yahu, bu kararı aldıran zat, bu sözler senin değil mi?”
İmamoğlu’ndan önce konuşma yapan Akşener şunları söyledi:
“Saraçhane, ne çektiniz be. Bundan yıllar önce okuduğu bir şiirle mahkum olan bir büyükşehir belediye başkanı vardı. Biz yuhlamayız, biz gereğini yaparız.
“O büyükşehir belediye başkanı, buradan sizlere seslenip demişti ki ‘bu şarkı burada bitmez’. Doğrudur, o şarkı orada bitmedi, bugün Meral Akşener olarak söz veriyorum, bu şarkı da burada bitmeyecek. İnsanlar korktuğu zaman zulüm yaparlar, haksızlık yaparlar.
Bugün Ekrem kardeşim için verilen bu kararın arkasında bir büyük korku var. Onlar korkuyor, biz korkmuyoruz. Yaşasız hürriyet, kahrolsun istibdat diyoruz.
“Yıllar önce burada şiir okuduğu için ‘muhtar olamaz’ denilen bir büyükşehir belediye başkanı vardı. O cumhurbaşkanı oldu. Çünkü millet iradesine el uzatılmıştı. O günün korkakları, vesayetçileri… Kimler, kimlerle beraber! Kimler, ne hale geldi!
“Sandıkta gereğini yapacaksınız. O sandıkta helal oylarınızla, demokrasi ile diyeceksiniz ki ‘hadi bakalım, sizi gönderiyoruz.’ Millet iradesiyle seçilmiş İBB Başkanı’na, şehri eminine bir tiyatro neticesinde bu cezasının verilmesi… Dün benzer cezayı nasıl bu millet yırttıysa, bu cezayı da yırtacaksınız.
“Sandıkta yırtacaksınız, demokrasi ile yırtacaksınız. Dünün korkakları nasıl kaçarak gittiyse, bugünün korkakları da kaçarak gidecekler. Kendinize güvenin. İradenize güvenin.
“2019 31 Mart’ı hatırlayın. Birinci turda haksızlık yaptılar. Ne oldu? 805 bin fark attınız! Korkunun ecele faydası yok. Bugün burada bir irade var. Bu irade bir mahkeme kurdu. Asıl mahkeme burası. Saraçhane’de kurulan mahkeme. O mahkemede aklandın. Yarın 6 genel başkan olarak burada olacağız. Bu haksızlığın karşısında duracağız. Yaşasız hürriyet, kahrolsun istibdat.”
“Millet, iradesine liderleriyle sahip çıkıyor”
İmamoğlu, yarın için Saraçhane’ye, Altılı Masa’daki tüm liderlerin katılacağı bir miting için çağrı yaptı.
Duruşmaya 16.00’ya kadar ara verilmesi üzerine Saraçhane çağrısı yapmıştı
İmamoğlu, duruşmaya 16.00’a kadar ara verilmesi üzerine sosyal medya hesabından yaptığı şu paylaşımla vatandaşları Saraçhane’ye çağırmıştı:
“16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum.”
Kılıçdaroğlu, Almanya’dan dönüyor
Gazeteci İsmail Saymaz, Almanya’da bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetinin dönüşe geçtiğini duyurdu.
Akşener: “Saraçhane’de görüşürüz“
İYİ Parti lideri Meral Akşener, İmamoğlu’nun paylaşımını alıntılayarak, arabadan çektiği bir fotoğrafla şu mesajı paylaştı:
“Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz.”
Kaftancıoğlu: “Örgütümüz ve İstanbulluları saat 16.00’da Saraçhane’ye bekliyoruz”
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoyla İmamoğlu’nun çağrısına destek çıkarak CHP örgütünü ve İstanbulluları saat 16.00’da Saraçhaneye’ye davet etti.
Babacan: “Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir“
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, sosyal medya hesabından “Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir. İBB Başkanı Sayın İmamoğlu ile ilgili yargıdan adil bir karar bekliyoruz” mesajını paylaştı.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, “Ali Babacan’ın selamlarını iletmek üzere Saraçhane’ye geçiyorum. Hakimiyet milletindir” mesajını paylaştı.
Davutoğlu: “Ekrem İmamoğlu’nu arayarak yanında olduğumuzu bir kez daha vurguladım”
Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu, “İstanbul’da millet iradesiyle seçilen Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu’nu arayarak yanında olduğumuzu bir kez daha vurguladım. Siyasi amaçla yapılan yargılamanın ve adaletsizliğin karşısındayız” mesajını paylaştı.
“Dava konusu olayda hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı kanaatindeyiz”
Yürürlükteki Türk Ceza Kanunu’nu hazırlayan danışman ekibi olarak bilinen Prof. Dr. Adem Sözüer, Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve Prof. Dr. İzzet Özgenç, İmamoğlu’nun beraati lehine mütalaa sundu.
İmamoğlu’nun avukatları tarafından mahkemeye sunulan mütalaada “Dava konusu olayda hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı kanaatindeyiz” görüşü yer alıyor.
“Siyaseten fayda göreceğimi iddia edenler var. Ben öyle bir faydanın zerresini istemiyorum”
İmamoğlu, “Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 4 yıl 1 aya kadar hapis ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca “siyasi yasak” talebiyle yargılanıyor.
Duruşma öncesinde TV100’e konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, adalete “güvenmek istediğine” işaret ederek, “Umarım kalplerinde adalet hissiyle ve en güçlü hukuk bilgileriyle karar verirler” demişti.
“Siyasi yasak gelirse ne yapacaksınız?” sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, “Vicdanıma ve ruhuma bu duyguyu yerleştirmiyorum. Ben hiç negatif düşünmeyi sevmem. Yarın kötü bir karar, böyle bir duygu hissetmiyorum, hissetmek de istemiyorum. Milletimiz adına da Türkiye Cumhuriyeti yargısı adına da istemiyorum. Ekrem İmamoğlu bundan en son zarar görecek kişi. Siyaseten fayda göreceğimi iddia edenler var. Ben öyle bir faydanın zerresini istemiyorum” diye konuşmuştu.
Duruşmada karar bekleniyor
Bir önceki duruşmada İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, hâkimin ihsas-ı reyde bulunduğunu (tarafını belli ettiği) ileri sürerek, reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Hâkim ise bu talebi reddetmişti. Duruşma, avukat Polat’ın reddi hâkim talebinin üst mahkemeye gönderilmesi için 14 Aralık’a ertelenmişti. Üst mahkeme olan Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi de önceki hafta, İmamoğlu’nun avukatının yaptığı reddi hâkim talebinin reddine karar verdi.
Bugünkü duruşmada mahkemenin karar vermesi bekleniyor.
İmamoğlu’nun avukatı: Hâkim bir an önce karar vermek istiyor
İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, duruşma öncesinde ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, mahkemenin bir an önce karar vermek istediğini ve hâkimin müvekkiline ceza verme eğiliminde olduğunu kaydetti.
Avukat Polat, “Geçen duruşmada tanıklarımız dinlenmedi, uzman mütalaamız dikkate alınmadı. Dolayısıyla bir an evvel karar verme isteğini sözlü olarak söyledi hâkim bey” dedi.
Davada bir an önce karar verilmesi yerine “adil bir yargılama” yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Polat şunları söyledi:
“Adil bir yargılama yapılmasından ve bu beklentimizden hareketle tüm savunma delillerimizin toplanmasını tercih ediyoruz. Çünkü; bunlar olmadan, savunma delillerimiz toplanmadan adil bir yargılama yapılamayacak ve kamuoyunun vicdanında da bizim vicdanımızda da soru işaretleri çoğalacak.”
Polat, “ahmak” sözünü ilk sarf eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı herhangi bir dava açılmamış olmasını da eleştirerek, “Bir ‘ahmak’ sözünü eden birisi var ilk kez. Bu sözü edene hiçbir işlem yok ama bu sözü iade edene bir dava açılmış durumda… Bunu, hiçbir hukukçunun vicdanının kabul edeceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
İmamoğlu’nun avukatı Polat, duruşmada beklentilerinin “beraat kararı” olduğunu dile getirdi.
Ne olmuştu?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019’da İmamoğlu’nu kast ederek, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti.
İmamoğlu da buna yanıt olarak “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” karşılığını vermişti.
İmamoğlu, bu sözlerinin hedefinin YSK üyeleri değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu belirtiyor.