Dünyaca ünlü müzisyenleri keşfederek müzik dünyasına kazandıran ünlü yapımcı Ahmet Ertegün hakkında bir taciz iddiası daha ortaya atıldı.
ABD’de Atlantic Records’u kurarak müzik dünyasında bir çığır açan ve birçok ünlü sanatçı ve müzik grubunu keşfeden ve yönlendirerek müzik dünyasında sansasyon yaratan Ahmet Ertegün hakkında yeni bir cinsel istismar ve taciz suçlaması gündeme geldi.
Geçen hafta Ertegün ile birlikte Atlantic Records’ta 1984 ile 2000’lerin ortasına kadar yetenek avcısı olarak çalışan Jan Roeg isimli kadının taciz ve cinsel saldırı suçlamaları sonrasında bu hafta yeni bir iddia bu sefer başka bir eski çalışandan geldi. Roeg’in dava açmasından sonra önceki gün Dorothy Carvello bir diğer yetenek avcısı patronlarının kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ve şiddet uyguladığını söyledi.
New York’ta açılan davada Carvello, Ertegün’ün yanı sıra Atlantic Records’un çatı kuruluşu Warner Music Group ve üç üst düzey yöneticiye de suçlamalarda bulunuldu.
Ünlü müzisyen Ray Charles’ın yaşamının anlatıldığı 2004 yılı yapımı Ray filminde Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün’ü Curtis Armstrong canlandırmıştı.
New York Post’a konuşan 60 yaşındaki Carvelo, “Ben adalet arıyorum ve bence öne çıkıp dava açmam müzik dünyasını temizlemeye yardımcı olacaktır” dedi. Atlantic Records’un ilk kadın yetenek avcısı olan Carvello, henüz 24 yaşındayken Nisan 1987’de şirkette çalışmaya başladığını söylerken şikayetinde de Ertegün hakkındaki yeni iddiaları öne sürdü.
“Odadayken mastürbasyon yapıyordu”
Dava dilekçesinde, “Carvello, Ertegün’le yakın çalışıyordu ve Carvello’nun bacaklarını göğüslerini elliyordu. Ertegün, Carvello odada notlar alırken düzenli olarak mastürbasyon yapıyordu” ifadeleri yer aldı.
Dava dilekçesinde Ertegün’ün şiddet uyguladığı da öne sürüldü. O olaylar dava dilekçesinde, “Ertegün, Carvello’nun göğüslerini tuttu ve sıktı. Altındaki dar şortu parçalamaya çalıştı ve iç çamaşırına uzandı. Kadının karnının sol tarafında çizikler oluştu ve kanama oldu. Ertegün iç çamaşırını çıkarmaya çalıştı” ifadesiyle aktarıldı.
Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Carvello’nun o dönemki yöneticilerden Jason Flom ve diğerlerinden yardım istediğini fakat kimsenin ilgilenmediği de kayıtlara geçti. Carvello, bir süre önce New York’ta yasalaşan “Yetişkin Sağ Kurtulanlar Yasası” kapsamında bu davayı açtığını da söyledi.
“Amacım sektörü temizlemek”
Carvello, “Müzik endüstrisini temizlemek istiyorum ve burayı daha güvenli bir yer yapmak istiyorum hem kadınlar hem de erkekler için. Özellikle kadın sanatçıların özgürce ve rahatça davranabilmeleri ve şiddete maruz kalmamaları için bu davayı açıyorum” ifadesini kullandı.
Carvello’nun avukatı Camille Vasquez de, “New York’un bu yasayı uygulamaya alarak Dorothy gibi kurbanların kendilerine şiddet uygulayanlara karşı adalet aramasına imkan sağladığı için çok minnettarım. Carvello’yu savunmak benim için bir onur” dedi.
Gelişmeyi duyuran New York Post, Warner Music Group, Atlantic Records, Ertegün ailesi, Flom ve diğer eski yönetici Doug Morris’in konuyla ilgili bir yanıt vermediğine de dikkat çekti.
Müzik piyasasının en önemli isimlerinden biriydi
1947 yılında ABD’de Herb Abramson ile Atlantic Records’u kuran Ertegün kısa bir süre içinde müzik dünyasının önemli figürlerinden biri haline geldi.
Ray Charles, Charles Mingus, John Coltrane ve Aretha Franklin gibi caz ve blues müzisyenlerini bir araya toplayan Ertegün daha sonra Rolling Stones, YES ve Led Zeppelin gibi rock müzik gruplarını da keşfetmiş ve bunların kariyerine yön vermişti.
2006 yılında yaşama veda eden Ertegün’ün eşi Mica Ertegün ise 96 yaşında. (Sözcü)