Ana SayfaHaberlerÜnsal Ban’ın CV’si: 100 bin TL maaşlı rektörlük, Bugün ve Yeni Şafak’ta...

Ünsal Ban’ın CV’si: 100 bin TL maaşlı rektörlük, Bugün ve Yeni Şafak’ta ekonomi yazarlığı, AK Parti’den aday adaylığı

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun 70 milyon TL tazminat talebiyle boşanma davası açtığı Prof. Ünsal Ban kamuoyunda daha önce de Türk Hava Kurumu Üniversitesi rektörlüğü döneminde (2011-2015) 100 bin TL maaş aldığının ortaya çıkmasıyla gündeme gelmişti. Sedat Peker, Ban’ın “diplomaları parayla sattığı için soruşturma geçirmesi” nedeniyle rektörlükten ayrıldığını iddia etmişti. 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi rektörlükten ayrılan Ban, AK Parti’den Ankara 1. bölge milletvekili aday adayı olmuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, eşi ekonomi profesörü Ünsal Ban hakkında 70 milyon TL tazminat talebiyle boşanma davası açtı.

Ban, daha önce de Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi rektörlüğü dönemindeki 100 bin TL’lik maaşı, Bugün ve Yeni Şafak gazetelerinde yazdığı ekonomi yazıları ve AK Parti’den aday adayı olmasıyla gündeme gelmişti.

Ban, AK Parti’ye yakın televizyon kanallarındaki ekonomi programlarına da zaman zaman konuk olmuştu.

100 bin TL maaş

2011-2015 yılları arasında THK Üniversitesi’nin rektörlüğünü yapan Ban’ın 2016’da üniversiteyle ilgili bir tazminat davasında mahkemeye sunulan gelir durumunu gösteren belgede 100 bin TL maaş aldığı ortaya çıkmıştı.

Bu bilgiyi doğrulayan Ban şöyle konuşmuştu:

“İlk maaşım 25 bin TL’ydi. Mütevelli heyeti maaşımı 50 bin TL, sonra da 100 bin TL yaptı. Üniversite rektörünün kendisiyle ilgili toplantılara katılamayacağına dair kanun var. Yani ben maaşımla ilgili bir toplantıya katılamam. Defterin tüm sorumluluğu da mütevelli heyet başkanına aittir. Ek derslerle maaşım ortalama 110 bin TL oluyordu.”

Durumun ortaya çıktığı günlerde THK’nın işçilerine 6 aydır maaş veremiyor olması Ban aleyhindeki tepkileri daha da büyütmüştü.

Tepki gösterenler arasında gazeteci Fuat Uğur da vardı.

Sosyal medyada Ban’ın rektörlüğü döneminde üniversitenin diploma karşılığında para aldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Sedat Peker de “Deli Çavuş” Twitter hesabından 5 Temmuz’da yaptığı paylaşımlarda Ban’ın THK Üniversitesi rektörlüğünden bu konuda bir soruşturma geçirmesi üzerine ayrıldığını iddia etmişti.

“Başbakanı kampüste istemiyorsan verdiği maaşı da alma”

Ban, rektörlük görevi devam ederken 2012 Aralık ayında, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’de protesto edilmesi üzerine yaptığı açıklamada “Başbakan’ı kampüste istemiyorsan verdiği maaşı da alma” sözleriyle gündeme gelmişti.

ODTÜ’lü akademisyenlerle ilgili sözleri tepki alan Ban’ın bu açıklamasıyla ilgili haberleri mahkeme kararıyla kaldırttığı iddia edildi.

İnternette Ban’ın bu sözlerine verilen tepkilerle ilgili haberler bulunabiliyor.

AK Parti’den aday adayı oldu

Ban, 2015’te rektörlük görevinden istifa ederek AK Parti’den Ankara 1. bölge milletvekili aday adayı oldu fakat listeye giremedi.

Aday adayı olduğu süreçte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren bir caps’i sosyal medyada yayılmıştı. 

AK Parti’den aday adayıyken, Ban’ın o dönem Erdoğan’ın da hedef aldığı Erdem Başçı yönetimindeki Merkez Bankası’nı eleştiren demeçleri basında yer almıştı.

Bugün ve Yeni Şafak’ta köşe yazarlığı

Ban, 2012’den 2013 sonuna kadar Akın İpek’e ait olan Bugün gazetesinde ekonomi yazıları yazmış, 2015’te “paralel yapıya kaynak sunma” suçlamasıyla yönetimine el konulan Bugün gazetesinden 17 Aralık soruşturmalarından bir hafta sonra istifa etmişti.

Yazılarına Yeni Şafak’ta devam eden Ban’ın bu gazetedeki en son yazısı da Temmuz 2015’te çıktı.

Serdar Arseven’den takipçi desteği

Ban, 2014 Şubat ayında Twitter hesabı açtı.

Gazeteci Serdar Arseven’in Ban’ın Twitter hesabını açtığı ilk günlerde takipçi sayısını arttırmak için özverili bir uğraş verdiği görülüyor.

Arseven, sonraki aylarda da Twitter kullanıcılarını aralıklarla Ban’ı takip etmeye çağırdı.

Erkan Tan: “Ünsal Ban elini öptürmedi”

1 Mart 2013’te televizyon programcısı Erkan Tan, Ban’la makamında çekilmiş bir fotoğrafı ile “Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Ünsal BAN bir türlü elini öptürmedi” mesajını paylaştı.

Fotoğrafta Tan’ın elinde bir diploma tuttuğu görülüyor.

Ban ve eşi Taşkesenlioğlu’nun nikah şahitliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı.

- Advertisment -