Ana SayfaHaberlerValidebağ Korusu’nda son durum: Sabahtan bu yana neler yaşandı?

Validebağ Korusu’nda son durum: Sabahtan bu yana neler yaşandı?

İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu’nu Millet Bahçesi’ne dönüştürecek projeye karşı mahallelinin başlattığı nöbet 93. gününde devam ederken Üsküdar belediyesi koruya iş makineleriyle girdi. Sabaha karşı saat 05.00 sıralarında koruya gelen belediye çalışanları kamyonlardan moloz ve kum döktü. kum ve moloz dökmesine itiraz eden mahalle sakinleri belediye çalışanlarıyla karşı karşıya geldi. Tepkiler üzerine çalışmalar durdu, kamyonlar korudan ayrıldı. Belediye mahalleliye “algı operasyonu yapan küçük bir grup” dedi. Üsküdar Belediye Başkanı “yol doğal toprakla düzenlendi” açıklaması yaptı.

Sabah erken saatlerde Validebağ Gönüllüleri Derneği’nin Twitter hesabı olan Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan duyuruda iş makinelerinin koruya girdiği ve kamyonlardan kumun döküldüğü anların görüntüsü paylaşıldı.

Validebağ Gönüllüleri Twitter hesabından kepçelerin çalışmasına engel olmaya çalıştıkları görüntüleri de paylaştı.

Üsküdar Belediyesi’nin hukuka aykırı biçimde koruya kum ve moloz dökmesine itiraz eden mahalle sakinleri belediye çalışanlarıyla karşı karşıya geldi. Çalışmaları engellemeye çalışan gönüllülere polis müdahale etti.

Video linki: https://twitter.com/ValidebagKorusu/status/1440189225777831939

Validebağ Korusu’nda son durum: Sabahtan bu yana neler yaşandı?

1. Derece Tarihi ve Doğal Sit Alanı statüsündeki koruya Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı “peyzaj projesi” yapmak istiyor. Yapılaşmaya ve ranta açacağı gerekçesiyle mahalle halkı projeye karşı çıkıyor. Gönüllü faaliyetlerle ve hukuki yollardan projeye itiraz eden mahallelinin direnişine rağmen Üsküdar Belediyesi proje ısrarından vazgeçmiyor. Koruyu projelere karşı korumak için başlatılan nöbet 93 gündür sürüyor. Belediye bu süre boyunca koruya iş makineleriyle girmeyi denedi ama her defasında gönüllüler tarafından engellendi.

Validebağ Korusu bu sabah bir kez daha Üsküdar Belediyesi’nin baskını andıran müdahalesiyle karşılaştı.  Validebağ Gönüllülerinden Burcu Kiriş Serbestiyet’e yaptığı açıklamada, “Saat sabah 5’te geldiler polis ve sivil polisler eşliğinde. Korunun Huzurevi, Haydarpaşa tarafından içeri girdiler dozerlerle, kepçelerle. Getirdikleri kumu döktüler. Bizler de karşı çıktık, darp edildik, arkadaşlarımızı gözaltına almaya çalıştılar.  Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Hacer Yılmaz geldi, ona mahkeme kararını gösterdik. Şu anda ortalık sakin ama belediye işçileri burada hâlâ. Bize rehabilitasyon için geldiklerini söylüyorlar.”

Koruda gece gündüz tutulan nöbetin gönüllülerinden Faruk Yege belediyenin şafak vaktindeki müdahalesinin tanığı. Serbestiyet’e konuşan Yege “Koruya sabahın beşinde polislerle beraber geldiler. Kamyonlarla kum döktüler. O saatte çok kişi yoktu nöbet tutan, 10-15 kişiydik. Mücadele ettik durdurmak için ama çok fazla bir şey yapamadık. Kum da değil aslında, toz hâline getirilen inşaat molozları döktükleri şey, yani zehirli.  O atık kumu koruya yaydı belediye çalışanları. Haber duyulunca herkes desteğe geldi. Şu anda bir çalışma yok, İş makineleri ve kamyonlar gitti.”

AK Partili Üsküdar Belediyesi büyüyen tepkilerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Çalışmaları engelleyen mahalleliyi “algı operasyonu yapan küçük bir grup olarak” niteleyen Belediye, kendine ait kamyonlardan dökülen moloz görüntülerine rağmen  “koruya dökülen molozları temizliyoruz” ifadesini kullandı.

Link: https://twitter.com/uskudarbld/status/1440228032212398086

Kısa bir süre sonra bu kez Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Twitter hesabından tepkilere yanıt verdi. Belediye’nin açıklamasını da kullanarak yaptığı paylaşımda mahallelinin itirazını yok sayarak sabahki müdahaleyi savundu: “Koru’nun içinde çocuklar koşsun, insanlarımız spor yapsın, sabahları gelinsin, yürünsün istiyoruz. Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir. Daha önce defalarca duyurduk, kamuoyuna saygıyla yine duyuruyoruz.”

 Üsküdar Belediyesi mahkeme kararlarını tanımıyor

Validebağ’ın koru kalması için mahallelinin verdiği hukuki mücadelede Belediye’nin yapmak istediği proje planına üç kez yürütmeyi durdurma kararı çıktı. “Rehabilitasyon projesi” adı altında geçtiğimiz aylarda yapılan ihaleye karşı İstanbul 11. Bölge İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına, İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi de planlara ilişkin yürütmenin durdurulması karar verdi.  İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, daha önce de korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına karşı 2018 yılında açılan davada ve 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bakınız: Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için Haziran ayında yapılan haber https://serbestiyet.com/featured/korunun-park-ve-bahce-olmaya-ihtiyaci-yok-birakin-koru-kalsin-64214/

- Advertisment -