Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan: 2003 Bingöl depreminde “Olay kader diye geçiştirilemez’’; 2023 Maraş depreminde...

Erdoğan: 2003 Bingöl depreminde “Olay kader diye geçiştirilemez’’; 2023 Maraş depreminde “Kader planı”

6 Şubat depremine “Kader planı” diyen Erdoğan başbakan olmasından kısa bir süre sonra meydana gelen 2003'teki Bingöl depreminde şöyle konuşmuştu: "Yeraltında fay kırıklarından önce, bağışlayın söylemek zorundayım, kırılan ar damarlarıdır. Malzemeden çalmanın arkasında ahlak hırsızlığı, demokrasiden çalmak, hukuk kapkaççılığı, siyaset yankesiciliği ve kamu yönetimi kalpazanlığı yatmaktadır. Bu olay, kamu otoritesinin devlet imkânlarını nasıl kullandığını bütün çıplaklığı ile ortaya koymuştur. Olay kader diye geçiştirilemez.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (8 Şubat) gittiği Kahramanmaraş’ta bir depremzedeyle konuşurken “Olanlar hep oldu. Bunlar kader planının içinde olan şeyler” dedi.  

Erdoğan, partisinin iktidara gelmesinden 7 ay sonra yaşanan 2003 Bingöl depreminde ise olayın kadere bağlanamayacağını söylemişti. Erdoğan 2003’te şöyle konuşmuştu:  

“Buna ihmal denmez. Buna ancak olsa olsa bunun şartlarına uymamak denir. Bunlar ihmalden kaynaklanmıyor. Bu ihalelerin şartları neler? Bu şartlara uymamak vardır. Bunun kontrolü iyi yapılmamıştır. Buradaki zemin etütleri iyi yapılmamıştır ve gerek malzemeden çalma diyebiliriz. Kaldı ki bunlar yeni binalar. Bu tür maalesef yapılmış olan yanlışlıklar olabilir. Tabii temennimiz odur ki, bugüne kadar olan bu yanlışlar bundan sonra devam etmesin.

“Herhalde bunlardan artık bu toplumun ders alması ama bunların suçlularını da tabii gerekli şekilde masaya yatırmalı. Tabii gerekli olan soruşturmaları ilgili bakanlıklarımız da yapacaktır.

“Yeraltında fay kırıklarından önce, bağışlayın söylemek zorundayım, kırılan ar damarlarıdır. Malzemeden çalmanın arkasında ahlak hırsızlığı, demokrasiden çalmak, hukuk kapkaççılığı, siyaset yankesiciliği ve kamu yönetimi kalpazanlığı yatmaktadır. Bu olay, kamu otoritesinin devlet imkânlarını nasıl kullandığını bütün çıplaklığı ile ortaya koymuştur. Olay kader diye geçiştirilemez.”

- Advertisment -