Wall Street Journal’da yayınlanan bir haberde TL’deki oynaklığın insanları daha da riskli bir itibara sahip kripto para birimlerine yönelttiği yazıldı:
“Blockchain analiz firması Chainalysis’e göre, 2021’in son çeyreğinde lira dolar karşısında değer kaybederken, lira kullanan kripto paraların ticaret hacimleri üç borsada günde ortalama 1.8 milyar dolara sıçradı.
“Türkler, özellikle değeri dolara sabitlenmiş stablecoin tether’a büyük ilgi gösteriyor. Veri sağlayıcı CryptoCompare’e göre, bu sonbaharda lira, tether karşısında en çok işlem gören ulusal para birimi oldu ve dolar ve euroyu geride bıraktı:
“Türkiye’nin en büyük şehri ve ticari başkenti İstanbul’da, kripto para borsalarının reklamları tramvaylarda, reklam panolarında ve şehrin iki havaalanında görünüyor. Kapalıçarşı’da, tüccarların döviz ve altın da sattığı ara sokaklarda bitcoin satan dükkanlar da ortaya çıktı.
Haberde, geçen yıl bir ödeme şekli olarak kullanılmasına ilişkin çıkarılan resmi yasağa rağmen kripto para birimlerinin benimsediğine vurgu yapılıyor:
“Türk kripto para borsası Paribu’nun danışmanı Turan Sert, uyarı yapılmadan açıklanan yasağın ‘Türk kripto para komünitesinde travmatik bir deneyim yarattığını’ söyledi.”
Kripto paralar, Nijerya gibi ekonomi politikalarına güvenin kalmadığı ülkelerde popülerleşmeye başladı
“Kripto para birimlerinin popülaritesi, Türkiye’de ve hükümetin ekonomik politikalarına güvensizliğin yüksek olduğu gelişmekte olan diğer ülkelerde de arttı.
“Nijeryalılar, para birimi devalüasyonlarından ve yabancı para birimlerine erişim üzerinde sıkı denetimden dolayı ödemeler için bitcoini kullanıyor. Geçen yıl El Salvador, ekonomisini ABD dolarına endeksledikten yirmi yıl sonra, bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak tanıyan ilk ülke oldu .”
Türkiye’deki tasarruf sahiplerinin uzun süredir devam eden ekonomik çalkantıları, paralarını ABD doları, avro veya altında tutarak atlattığının altı çizildiği makaleye göre son yıllarda kripto para birimlerinin yükselişi, çok daha oynak olsa da, servet birikimi için Türkiye vatandaşlarına yeni bir enstrüman sundu.
“Eylül ayından bu yana lira, dolar karşısında değerinin yüzde 40’ını kaybetti. Bitcoin başlangıçta dolar karşısında yaklaşık %40 arttı, ancak şimdi %10’dan fazla düşüş sergiledi.”
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükselen enflasyon karşısında tekrarlanan faiz indirimleriyle sonbaharda Türkiye’nin finans sistemini kargaşaya sürükledi. Para birimi, hükümetin tasarruf sahipleri için açıkladığı kurtarma paketinin ardından son haftalarda bir miktar istikrar kazandı, ancak Türkler temkinli olmaya devam ediyor.”
“Eğer dolarları çekmek için bankalara bir akın olsaydı, Türk bankalarının mudilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu dolarlardan bir kısmını geri alması gerekecekti. Ama hükümetin bu dolarları temin edip edemeyeceği konusunda bazı sorular işaretleri mevcut. En kötü senaryo olarak, hükümetin bankaları dolar mevduatını liraya çevirmeye zorlayabileceğinden korkuluyor.”
“Türk mevduat sahiplerine göre bu durum, insanları bankada tutulan dolarları ve nakit dolarları, istikrarlı bilinen kripto para birimleriyle takas etmeye zorluyor. Chainalysis, Aralık ayında liraya karşı yapılan işlemlerin yarısından fazlasının tether olduğunu söyledi.”
Tether gibi sabit paralar, bitcoin ve ether gibi daha değişken paralarda pozisyon alıp vermek için bir geçit olarak kullanılıyor:
“Türk lirasının son aylarda görülen oynaklığı ve yükselen enflasyonu, yatırımcılarımızın kripto para birimini uzun vadede karlı bir yatırım ve kısa vadede enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görmelerine neden oldu”
“Denizci olmak için eğitim gören 24 yaşındaki Ege Tuluay, Pazartesi günü doları birikimiyle tether satın alma komisyonunu kontrol etmek için Kapalıçarşı’daki bir kripto mağazası olan Caspicoin’e girdi. Diğer kripto para birimlerini satın almak için tether kullanmayı planlıyor:
‘Kripto paralar Türk halkına umut veriyor. Çünkü parasızlar ve para kazanmak istiyorlar. Türk insanı için kolay para gibi görünüyor’”