Ana SayfaHaberlerYangınlar, ‘sabotaj’ hikâyeleri ve sosyal medya harareti aynı anda söndü

Yangınlar, ‘sabotaj’ hikâyeleri ve sosyal medya harareti aynı anda söndü

Yalnız sosyal medyadan değil, ‘ana akım’ TV’lerden de dile getirilen “Başka ülkelerdekini bilmeyiz, bizim yangınları teröristler çıkartıyor” iddiası iki hafta sürdü. Sonrasında bunları doğrulayacak bulgulara ulaşılamadı. Önceki günlerde, bu iddialardan ikisi daha trajik sonuçlarıyla öne çıktı. Birinci olayda suçlanan kişi yangın sırasında kapıldığı alevler yüzünden kaldırıldığı hastanede can verdi. İkinci olayın ‘faili’ ise büyük bir ihtimalle “işlemediği bir suçu kız arkadaşına hava atmak için işlediğini söylemek” diye bir suç varsa, ondan yargılanacak.

Manavgat’ın Yeniköy Mahallesinde çıkan orman yangınına sebebiyet verdiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan H.G. tedavi gördüğü Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Çıkmasına sebebiyet verdiği öne sürülen yangının alevlerine yakalanan 58 yaşındaki H.G.’nin vücudunun büyük bölümü yanmıştı.

H.G.

Manavgat’taki orman yangınlarına ilişkin bir başka soruşturmayla ilgili de yeni gelişmeler yaşandı. Hürriyet’in haberine göre Antalya’nın Akseki ilçesinin Manavgat sınırında başlayan ve Manavgat ormanlarına yayılan yangınla ilgili Ali Y. adlı bir kişi tutuklandı. Kız arkadaşı Özlem T.’ye yangını kendisinin çıkardığını söyleyen Ali Y., Özlem T.’nin ses kaydını jandarmaya vermesi üzerine tutuklandı.

Özlem T. tarafından jandarmaya verilen ses kaydında, Ali Y. ormanları kendisinin yaktığını anlatıyor.

Özlem T. verdiği tanık ifadesinde Ali Y. ile ilgili şüphelerini şöyle dile getirdi: “Telefonumdaki bir program ile görüşmelerimi kaydediyorum. Kayıtlar çoğaldığında silerim. Ancak Ali ormanı yaktığını anlattığı için bu ses kaydını silmedim. Ali telefonla beni aradı, ‘Güçlüköy’ün Manhayıt mevkisindeki yangını 1000 lira karşılığında ben çıkardım. Hatta yangını çıkarmak için para veren kişi 250 lira da fazla verdi. Bu kişi bana, Yakalanırsan sarhoş ve madde bağımlısı olduğunu ve hiçbir şey hatırlamadığını söyle, diye talimat verdi. Bana ormanı yaktıran ve para verenler farklı kişiler. Parayı vereni biliyorum ama yaktıranın kim olduğunu bilmiyorum. Çıkan yangının kimin işine yaradığını da bilmiyorum’ dedi. Ama bu talimatı ve parayı verenlerin kim olduğunu bana söylemedi. 1 Ağustos’ta Güneykaya’da bir çeşmenin yanında buluştuk. O esnada köyün olduğu taraf ve dağlar yanıyordu ve yangın söndürme uçakları geçiyordu. Ben ‘Ne olmuş buralara’ diye sorduğumda, sarılı haldeki elini göstererek ‘Bunun hesabını verecekler, burayı ben yaktım’ dedi. Yüz yüze görüşmemizde para meselesinden bahsetmemişti. Ali önceden de madde kullanırdı. Ancak en son gördüğümde madde bağımlığının ileri düzeyde olduğunu gördüm. Onun madde parası için orman yakacağını düşünmezdim. Ama son gördüğüm haliyle yapabileceğini düşünüyorum. Yangını anlattığı ses kaydını jandarmaya teslim ettim. Yangının suçlularının ve azmettiricilerinin yakalanması için elimden geleni her şeyi yapmaya hazırım.”

Ali Y.

Orman yaktığı iddiasıyla tutuklanan Ali Y.: “Madde bağımlısıyım, paraya da düşkünlüğüm vardır”

Tutuklanan Ali Y. ilk sorgusunda suçlamaları reddederek kendisini şöyle savundu: “Özlem’i etkilemek için yangını benim çıkardığımı söyledim. O gün alkol ve bali kullanmıştım, kafam iyi değildi. Ormanı yaktığımı söylersem Özlem’i etkileyebileceğimi düşündüm. Parayla ilgili bahsetmemin sebebi demek ki paraya ihtiyacım varmış da paradan bahsetmişimdir. 15-16 yıldır madde bağımlısıyım. Suçlamayı kabul etmiyorum. Paraya düşkünlüğüm vardır. Parayı da çok severim.”

Tutuklanan Ali Y.’nin ağabeyi Alaattin Y. kardeşinin orman yakmayacağını söyleyerek, “Kardeşim alkol aldığı zaman bir yerde gündem olan ne varsa onu ‘ben yaptım’ derdi. Sağa sola hava atmak ve göz korkutmak için böyle yapardı. Kesinlikle kardeşim böyle bir şey yapamaz. Kardeşim hayvansever biridir. Biz böyle bir şey yapmayız. Kardeşim boşboğazdır. Üstüne atılan bu şeyler hoş değil” dedi.

- Advertisment -