Ana SayfaHaberlerYeneroğlu: “‘Kızılay’da Somalili görmek istemiyorum’ diyen bir emniyet müdür yardımcısından söz ediliyor”

Yeneroğlu: “‘Kızılay’da Somalili görmek istemiyorum’ diyen bir emniyet müdür yardımcısından söz ediliyor”

DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Ankara Kızılay’da Somalililerce işletilen kafe ve lokantalara yapılan baskınlar hakkında Serbestiyet’e açıklamalarda bulundu. Nisan 2021’de Sözcü gazetesinde “Ankara’nın göbeği Somali oldu” başlıklı habere kadar hiçbir problem olmadığını, o haberin çıkmasından bu yana ise Somalilere ait işletmelere hemen her gün polis baskını yapıldığını söyleyen Yeneroğlu, bir emniyet müdür yardımcısından özellikle söz edildiğini ve olayın takipçisi olduğunu belirtti.

DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu sosyal medya hesabından, Ankara Kızılay’da Somalililer tarafından işletilen kafe ve lokantaların polis baskınlarına uğraması hakkında açıklamada bulundu.  

Yeneroğlu, zincir paylaşımlarında Kızılay’daki çoğu Somalili olan Afrikalı işletmecilere yönelik polis baskısının geçtiğimiz sene Nisan ayında Sözcü gazetesinin “Ankara’nın göbeği Somali oldu” haberiyle başladığını belirtti. Baskılar üzerine pek çok işletmenin isim değiştirdiğini, bir kısmının dayanamayarak işletmesini kapattığını ve Türkiye’den ayrıldığını açıkladı.

Yeneroğlu’nun paylaşımları şöyle:

“‘Ana caddelerde sizi görmek istemiyoruz’ cümlesi kullanılmış”

Paylaşımları sonrası görüştüğümüz Yeneroğlu, Somalili işletmecilere polis baskısının arkasında ne olduğu sorumuza şöyle yanıt verdi:

“Bir emniyet müdür yardımcısından söz ediliyor. Bahsedilen emniyet müdür yardımcısı insanların yüzlerine Kızılay’da Somalili görmek istemediğini, Somalilileri Kızılay’dan kovacağını birçok defa söylemiş. Hatta ‘Ana caddeyi değil kenar caddeleri kullanın. Ana caddelerde sizi görmek istemiyoruz’ gibi cümleler de kullanmış.

“Bu meselenin takipçisi olacağım. 10 Mayıs’ta içişleri bakanına konuyla ilgili soru önergesi verdim. Bakanın cevabına göre siyasi irade bu işin neresinde bunlara da bakacağız. Olayla ilgili diğer detayları ve sorumluları da öğreneceğiz.”

“Türk esnaf da polisin tutumundan rahatsız”

Kızılay’daki Somalili işletmecilerin çoğunun Türkiye’ye Somali’den değil Batılı ülkelerden gelen, maddi durumu ve eğitimi iyi kişiler olduğunu belirten Yeneroğlu “Türkiye’ye gelme nedenleri, çocuklarının Müslüman bir ülkede büyümesini istemeleri” dedi.

Yeneroğlu, civardaki diğer esnafın da polisin tutumundan rahatsız olduğunu belirterek, “Somalili esnaflar imza toplamış. 20’den fazla Türk esnaf da onlara destek olmak için imza vermiş. Somalililerin açtığı işletmeler, Türk esnafın da işlerine faydalı olmuş. Müşterileri artmış” diye konuştu.

“Mukayesesi mümkün olmayan Medine şartlarıyla, ensar-muhacir söylemiyle meselenin izahı mümkün değil”

Yeneroğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Ukrayna’dan gelen beyaz insana toplumun bir tepkisi olmuyor ama düzensiz göç nedeniyle Doğu’dan gelen insanlara karşı ciddi bir tepki oluştu. Bu, iktidarın bu alandaki politikasızlığından kaynaklanıyor. Toplumsal iklimin yarattığı yabancı düşmanlığı sonucu Somalililer de siyahi oldukları için ilk göze batanlar oluyor.”

Yeneroğlu’na göre iktidarın göç ve göçmenlerle ilgili bir politikası yok:

“İktidar sınırları açmış, kimin geldiği belli değil. Toplumun endişelerini göz ardı etmiyorum. Buna cevap verilmesi lazım.

Endişelere cevap verilmesi toplumun doğru bilgilendirilmesini gerektiriyor. Bahsettiğimiz bu durumda toplum, düzensiz göç sonucu gelmemiş, ikamet izni olan ve statü sahibi insanlara da kendi işini almış gözüyle bakıyor.

“Hükümet düzensiz göçle ilgili bir çözüm üretemiyor, bir adım atmıyor. Mukayesesi bile mümkün olmayan Medine şartlarıyla, ensar-muhacir söylemiyle meselenin izah edilmesi mümkün değil.”

- Advertisment -