Ana SayfaHaberlerYeşil Sol, HEDEP oldu: Öze dönüş, 3. Yol, Öcalan mesajları verildi, LGBT...

Yeşil Sol, HEDEP oldu: Öze dönüş, 3. Yol, Öcalan mesajları verildi, LGBT tüzükten çıktı

YSP’nin 4.büyük kongresinde partinin ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi (HEDEP) oldu. Böylece parti 1990’dan bu yana kullandığı HEP, DEP, HADEP, DEHAP, HDP isimlerine benzer bir isme geri döndü. 50 bine yakın partilinin toplandığı Ankara’da kongrede HEDEP’in eş genel başkanlığına Tülay Hatimoğulları Oruç ile Tuncer Bakırhan seçildi. Yeni eş başkanlar “HDP ve Yeşil Sol, özüne dönmüş bir parti olarak yoluna devam edecek. Halkların ittifakıyla siyasette 3.yol olacak” vurgusu yaptı. Sık sık Öcalan anıldı, tecride karşı mesajlar verildi. Saygı duruşu sırasında iki kişi platforma çıkıp Öcalan posteri açınca salondan büyük alkış aldı. Kürsüdeki dijital Türk bayrağı dışında salona bayrak asılmadı. HDP ve YSP’nin tüzüğünde olan LGBT kavramı, HEDEP tüzüğüne “cinsel yönelim” olarak girdi. HEDEP’in yönetimine giren isimler arasında İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan ve oyuncu Kerem Fırtına da var.

Yeşil Sol Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları ile DEHAP Eski Genel Başkanı, Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Yeşil Sol Parti’nin HEDEP ismini aldığı kongrede eş genel başkanlık için rakipsiz aday gösterildiler ve seçildiler.

Her iki isim de konuşmalarında Kürt sorununa çözümün yolunun İmralı’daki tecritin kaldırılmasından geçtiğine vurgu yaparken iktidara “Sayın Öcalan derhal serbest kalmalıdır” çağrısı yaptı.

HEDEP’nin yerel seçimler için yol haritasını ayrıca açıklayacaklarını ancak HEDEP’in tüm bileşen partilerin dışındaki partilerle ittifaka uzak durduğunu anlatan iki eş genel başkan “Dönem halklarla ittifak dönemidir. HEDEP, ülkeye baharı getirecek 3.yol olacaktır. Tüm aydınları da bu 3.yola destek vermeye çağırıyoruz” mesajlarıyla dikkat çekti.

Tülay Hatimoğulları Oruç ile Tuncer Bakırhan’ın bu mesajları salonda “HEDEP yerel seçimlere kendi adaylarıyla girecek. Tabanımız, teşkilatımız özüne dönmüş, halka gerçekten nefes aldıracak bir siyaset istiyor. HEDEP, bunu yapacak” diye yorumlandı.

İktidarın “iki yüzlü politikaları” nedeniyle bugüne kadar Kürt sorununun çözülemediğinden yakınan yeni başkanlar, sivil anayasa çağrısı yapan hükümetin inandırıcılıktan uzak olduğunu dile getirdi, HEDEP’in geçmişte olduğu gibi bugün de “demokratik anayasa” çağrısını yineleyeceğini söyledi.

Dijital Türk bayrağı

Yeşil Sol Parti’nin (YSP) Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda “Özgürlük için Yeniden” sloganıyla yapılan 4.kongresine yoğun katılım dikkat çekerken, parti yetkilileri katılımın 50 bini aştığını söyledi. Kongre salonuna sığmayan kalabalık, kongreyi bahçeden izlemek durumunda kaldı.

Kongrede divan eş başkanlığı yapan Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, kongreyi Ankara Arena’da yapmak istediklerini söyledi. Beştaş, bu isteğin karşılık bulmadığından yakınırken, “Kimse bizi durduracağını sanmasın. Hiç durmadık, durmayacağız” mesajı verdiği kongre açılış konuşmasında dakikalarca alkışlandı.

Kongre salonuna Türkçe ve Kürtçe “İsyanımızla Örgütleniyor Özgürlüğümüzü Savunuyoruz”, “Jin Jiyan Azadî”, “Kürt Sorununa Demokratik Çözüm”, “Demokratik Anayasa”, “Zimanê Kurdî Bila Bibe Zimanê Fermî”, “Ziwanê Kurdkî Wa Bibo Ziwanê Fermî”, “Rêya 3’yemîn Rêya Çareseriyê ye”, “Tecride Hayır, Barış hemen şimdi”, “İklimi Değil Sistemi Değiştir”, “Engelliler İçin Yeni Yaşam”, “Üçüncü Yolda Zafere Yürüyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

Kürsüdeki sabit dijital ekrandaki Türk bayrağının dışında salona Türk bayrağı asılmadı. Kongre açılışında salonda yapılan saygı duruşu sırasında kürsü platformuna yüzlerini kapatarak çıkan iki kişi, Abdullah Öcalan posteri açtı.

LGBTİ+ hakları tüzükte yok

Kongrede tüzük değişikliği de yapılırken, LGBTİ+ bireylerle ilgili hakların tüzüğe girmemesi dikkat çekti. HEDEP tüzüğünde 2003 yılında DEHAP’ın çizgisine dönülerek sadece “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ifadelerine şöyle yer verildi:

“Partimiz, etnik kimlik, kültür, anadili, inanç, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim farklılıkların eşitliğine dayalı bir toplumsal yaşamı savunur.”

Partinin disiplin suçlarına ilişkin yaptırımları bölümünde de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bahsedildi.

HEDEP’in 80 kişiden oluşan PM üyeleri şöyle:

Aysel Batyar Önsel, Bahattin Karaman, Hülya Kavuk, Öztürk Türkdoğan, Berdan Öztürk, İbrahim Akın, Perihan Pakize Sinemillioğlu, Berkat Kar, İdil Uğurlu, Recep Demirci, Beybün Aslan, İlknur Birol, Sami Evren, Beyza Zeyno Bayramoğlu, Kemal Bülbül, Selçuk Odabaşı, Burcugül Çubuk, Kerem Fırtına, Selda İlgöz Kocayiğit, Bülent Uyguner, Livan Orman, Sema Koç, Cabbar Leygara, Lütfü Kaya, Semiha Şahin, Canan Çalağan, Mahfuz Güleryüz, Semra Kıratlı, Canan Kebenç Özkan, Mediha Yüksel, Senem Eriş, Cemile Turhallı Balsak, Mehmed Ali Yavuz, Serhat Eren, Derya Arslan, Mehmet Bozgeyik, Servin Kararkoç, Diyadin Fırat, Mehmet Rüştü Tiryaki, Several Ballıkaya Çelik, Ebrü Günay, Mehmet Saltoğlu, Sevtap Akdağ Karahalı, Edanur İbrahimoğlu, Melis Emine Tantan, Sezai Temelli, Elif Bulut, Metin Kılıç, Sinem Seven, Emirali Türkmen, Muhammed Ayten, Şakire Şeyda Ataş, Ender İmrek, Murat Gökdağ, Tayip Temel, Evgil Türker, Murad Mıhçı, Tülay Korkutan, Fatma Çelik, Musa Piroğlu, Umut Vedat Açar, Fatma Koçyiğit Öner, Naciye İskender, Ümit Küçükbayatlılı, Funda Buyruk, Nevroz Şanlı, Ünal Yusufoğlu, Haci Erdemir, Nuray Özdoğan, Vedat Çınar Altan, Halime Bayram, Onur Hamzaoğlu, Vezir Coşkun Parlak, Hatice Betül Çelebi, Ömer Görünmek, Yüksel Mutlu, Hatice Doğan, Hülya Ateş, Özlem Gündüz, Özcan Teker.
 
Merkez Disiplin Kurulu Asil üyeleri:

Cumhur Ege, Garip Kandemir,  Zeynep Nilgün Salmaner, Emine Akyazılı, Hüseyin Gözen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Tülay Kılınç.
 
Uzlaşma Kurulu Asil üyeleri:

Aylin Hacaloğlu, Ayşe Erdem, Nevzat Onuk, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Mehmet Salih Yıldız. 

- Advertisment -