Ana SayfaHaberlerYÖK’te “tuhaf” istifalar

YÖK’te “tuhaf” istifalar

YÖK’te arkası kesilmeyen istifalar yüzünden iktidarla muhalefet birbirine girdi. 6 YÖK üyesinin görevden alınmasının ardından iki YÖK başkanvekili Rahmi Er ve Safa Kapıcıoğlu da görevlerinden istifa etti. Meclise verdikleri soru önergelerine yanıt alamasalar da, istifaların nedenini öğrenmeye çalışan CHP’lilerin bir iddiaları var: “YÖK, AKP çizgisini aşıp tamamen tarikatlara bağlandı...” AKP’lilerin bu iddiaya yanıtı siyaset kulislerine “İşimize karışmayın, gerekeni yapacağız” diye yansıdı.

3 Haziran’da altı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesinin cumhurbaşkanı kararıyla görevden alındığı, YÖK üyeliklerine beş yeni atama yapıldığı haberinin üstünden bir hafta geçmeden, YÖK Başkanı Prof. Erol Özvar’ın iki vekili Prof. Rahmi Er ile Prof. Safa Kapıcıoğlu görevlerinden istifa etti.

YÖK’te neler olduğunu öğrenmek için adeta seferber olan muhalefet partileri bir yandan YÖK’le temas kurdular, bir yandan Meclise soru önergesi verdiler, ancak YÖK’te tam olarak ne yaşandığına dair iktidardan açık bir yanıt alamadılar.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık; Serbestiyet’e altı YÖK üyesinin görevden alındığı günlerde iki YÖK üyesinin de istifa ettiğini öğrendiklerini anlatırken, “Aslında 8 üyeye ‘bizimle çalışmayın, istifa edin’ dendi. 2 üye istifa etti. 6’sı istifa etmeyince cumhurbaşkanı kararıyla görevden alındı. Çünkü bu üyeler YÖK’te hiçbir kararın tartışılarak alınmadığından şikâyetçi oldular” bilgisini paylaştı.

YÖK yetkilileri ile AKP yönetiminin, Karabıyık’ın verdiği bu bilgiyi doğrudan yalanlamak yerine, “gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kamuoyu bilgilendirilecektir” mesajını verdiğine ilişkin haberler siyasi kulislere yansımış durumda. Bilgilendirmenin zamanının belirlenmesi için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi bekleniyor.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın göreve başladığı 30 Temmuz 2021’den beri YÖK’ün kaç kez olağan ve olağanüstü toplandığı bilgisinin kendilerinden gizlendiğine dikkat çeken CHP’li Karabıyık, “YÖK toplanmıyor. Talimatla iş yapıyor. Buna direnen de YÖK’ten atılıyor. Açıklasınlar” çıkışında bulunuyor.

Rüşvet mi aldılar?

CHP’li Lale Karabıyık, istifa eden ve görevden alınan YÖK üyelerinin üniversite diplomaları için verilen denklik işlemlerinde rüşvet olayına karıştıklarına ilişkin de kendilerine bilgi geldiğini, bu bilgiyi de AKP’li yetkililerle paylaşmalarına karşın AKP’den hiçbir yanıt alamadıklarından yakınıyor.

Karabıyık, “Denklik işlemlerinde rüşvet dönmüşse, YÖK denklik daire başkanı da işin içinde demektir. Niye o da görevden alınmıyor? YÖK’te çete kurulduysa o da AKP’nin ayıbıdır” diyor.

“YÖK tarikatlara bağlandı”

CHP’li Yıldırım Kaya da konuyu araştıranlardan. Kaya, “AKP çizgisindeki YÖK, şimdi doğrudan tarikatlara bağlandı. Bilal Erdoğan Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve YÖK’ü dizayn ediyor. TÜRGEV ve Ensar bağlantılı kişilerin YÖK’e atamaları yapılıyor” iddiasını ortaya atıyor.

Bu iddialara AKP’den “İşimize karışmayın. Gerekeni yapacağız” yanıtını aldıklarını anlatan Kaya, “Çocuklarımıza, ülkemizin geleceğine yazık ediyorlar” diye yakınıyor. AKP’nin, YÖK konusundaki sessizliğini sorgulamaktan vazgeçmeyeceklerini anlatan Kaya, bu sessizliğin bir anlamda iddiaların kabulü anlamına geldiğinin bilinmesini istiyor.

CHP’nin yanı sıra diğer muhalefet partileri de YÖK’te yaşananlar hakkında kamuoyuna açıklama yapılması için hükümet üstündeki baskıyı artırma planları yapıyor.

İşte YÖK’e atanan yeni üyeler arasında dikkat çeken isimler:

Prof. Dr. Ayşen Gürcan; Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi.

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt; Medipol Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi.

Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir; Medipol Üniversitesi öğretim üyesi.

Prof. Dr. Mürteza Bedir; İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin eski dekanı.

- Advertisment -