Ana SayfaHaberlerDünyaYüksek Mahkeme’deki muhafazakâr yargıçlar, Biden’ın büyük işletmelerde aşı zorunluluğu kararını reddetti

Yüksek Mahkeme’deki muhafazakâr yargıçlar, Biden’ın büyük işletmelerde aşı zorunluluğu kararını reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, Biden yönetiminin getirdiği aşı veya test zorunluluğunu sağlık çalışanları yönünden onaylarken 100’den fazla çalışanı olan şirketler yönünden hukuka aykırı buldu. Kararda Yüksek Mahkeme’de çoğunluğu teşkil eden muhafazakâr yargıçlar belirleyici oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi, Biden yönetiminin büyük işletmelerdeki çalışanların Covid-19’a karşı aşılanması veya haftalık testlere tâbi tutulması ve işyerinde maske takması zorunluluğu kararını tersine çevirdi.

Karar, 3’e karşı 6 oyla alındı. 80 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren gelişmede belirleyici rolü mahkemedeki muhafazakâr çoğunluk oynadı.

Bu kararı hayal kırıklığı ile karşıladığını dile getiren Biden şöyle dedi:

‘‘Mahkeme, yönetimimin, bu tedbiri uygulamak için Kongre tarafından kendisine verilen yetkiyi kullanamayacağına karar verdi. Ancak bu karar, başkan olarak Amerikalıların sağlıklarını ve ekonomilerini korumak için doğru olanı yapmalarını savunmama engel değil.

“İş liderlerini, Fortune 100 şirketlerinin üçte biri de dahil olmak üzere, halihazırda adım atanlar arasına katılmaya ve çalışanlarını, müşterilerini ve topluluklarını korumak için aşı şartlarını uygulamaya çağırıyorum.’’

Yüksek Mahkeme’nin karar gerekçesinde Covid-19’un özellikle işyerlerinde oluşturduğu riskle, bireylerin günlük hayatta her yerde karşılaşabileceği risklerin eşit derecede olduğu belirtildi.

Ülkedeki 10 milyon sigortalı sağlık çalışanına dair zorunlu aşı kararı ise 5’e karşı 4 oyla alındı. Muhafazakâr olarak bilinen John Roberts ve Brett Kavanaugh liberal üyelerle birlikte kararı destekledi.

Yüksek Mahkeme’nin sağlık çalışanları hakkındaki kararından memnuniyet duyduğunu belirten Biden, bunun “hayatları kurtaracağını”, hükümetin de hemen uygulamaya geçeceğini söyledi.

Buraya nasıl gelindi?

Federal işyeri güvenliği dairesi OSHA, en az 100 çalışanı olan işletme çalışanlarının aşı olmasına ya da her hafta Covid-19 testi yaptırmalarına dair bir talimat yayımlamıştı.

OSHA’nin bu talimatını Ohio eyaletindeki iş grupları Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı. Mahkemenin karar metninde, OSHA’nın bu talimatnameyle federal yetkilerin olağan şekilde kullanılmasının dışına çıktığı belirtildi. Talimatın, çok sayıda çalışanın hayatına ve sağlığına önemli bir müdahale anlamına geldiği kaydedildi.

- Advertisment -