Ana SayfaANALİZLERAK Parti’de “Fakıbaba” hesapları: Gülpınar, Mücahit Arınç ve diğerleri

AK Parti’de “Fakıbaba” hesapları: Gülpınar, Mücahit Arınç ve diğerleri

CHP’nin de peşinde olduğu Fakıbaba’nın İyi Parti’yi tercih etmesinin, AK Parti’deki “rahatsız” vekilleri daha da cesaretlendireceği söyleniyor. AK Parti ve İyi Parti çevrelerinde aynı yorumun yapılması ilginç: “Merkezse merkez, sağsa sağ, Türkiye partisiyse Türkiye partisi. İyi Parti’deki gelişimi herkes yakından izliyor.” Erdoğan, partisindeki kopuşları engellemek için vekillerle birebir ve toplu görüşmelere başlıyor.

“Hırsızlık yapan var. Malı götüren var. Onun bunun malına el koyan var. Adam öldüren var.”

Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, AK Parti’den istifa nedenini açıklarken bu sözleri kullanması, AK Parti çevrelerinde AK Parti’nin kurucu isimlerinden Bülent Arınç’ın Haziran ortasında yaptığı “Kral çıplak” çıkışına benzetiliyor.

Partide “Hırsızlık iddiaları kulaktan kulağa yayılıyor ama sanki biz eli kolu bağlı oturuyoruz” diyenlerin sayısının hayli yüksek olduğu bilgisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çoktan iletilmiş. Parti kurmaylarında Erdoğan’ın AK Parti’yle ilgili tüm iddiaların üzerine gidileceğine dair partisine ve kamuoyuna açıktan yeni mesajlar vereceği beklentisi hakim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’de Fakıbaba benzeri kayıpların yaşanmaması için kolları sıvamış olsa da, bu konuda başarılı olamayacağı öngörüleri tüm muhalefet cephesini sarmış sarmalamış durumda. Özellikle CHP’nin de peşinde olduğu Fakıbaba’nın İyi Parti’yi tercih etmesinin, AK Parti’deki “rahatsız” vekilleri daha da cesaretlendireceği söyleniyor. AK Parti ve İyi Parti çevrelerinde aynı yorumun yapılması ilginç: “Merkezse merkez, sağsa sağ, Türkiye partisiyse Türkiye partisi. İyi Parti’deki gelişimi herkes yakından izliyor.”

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı’nın yardımcısı AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay’ın, Fakıbaba’nın istifasıyla ilgili Twitter paylaşımını önce beğenip, sonrasında da bu beğeninin yanlışlıkla olduğuna dair açıklama yapma gereği duyması da bu yakından izlemelerin bir sonucu olsa gerek. AK Parti’de gözler İyi Parti’yle ilgili yapılan Twitter paylaşımlarında.

Fakıbaba’nın istifasından sonra AK Parti’nin politikalarından rahatsız olan bir başka ismin, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar’ın da istifa edeceği konuşuluyordu ki, o da geçtiğimiz ay istifaya niyetlendiğini ama “Gerek yok” karşılığını aldığını söyledi. Gülpınar, “Yanlış gideni söylemekle mükellefiz” diyor.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fakıbaba’ya rozetini iki gün içinde takmış olacak. Bu arada Kasım Gülpınar’ın da İyi Parti’ye geçeceğine dair öngörüler artıyor. Belli ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil tüm AK Parti yönetimi Gülpınar’ın İyi Parti’ye geçişini önlemek için Gülpınar’ı kıskaca alacaklar. Ama İyi Parti kurmayları “Bitti o iş. Hem bir değil, onlarca AK Partili isim İyi Parti’ye geçecek” sözleriyle AK Parti’ye karşı bir zafer elde ettiklerini ağızlarından düşürmüyorlar.

Başka isimler kim? AK Parti İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç mı? O da, babası Bülent Arınç gibi “Kral çıplak” mı diyecek? AK Parti’deki rahatsızlığın genişlediğinden yakınan Mücahit Arınç’ın partiden istifa konusunda henüz karar vermediğini ancak ciddi ciddi düşündüğünü yine AK Partililerin söylemesi tuhaf olduğu kadar partide içindekileri dökmek isteyenlerin sayısının ne denli yüksek olduğunu göstermesi açısından ilginç. Herkes bir cesaret peşinde demek ki.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın AK Parti’den kopuşları eleştiren Twitter mesajını silmesi de yoksa bir çeşit “Cesaretinize engel olmayayım” mesajı mıydı? Bu soruya AK Parti’de “Bozdağ da partide rahatsızlık yaşayanlara hak verdi” yanıtını veren de var, “Partiden kopuşları kimse engelleyemeyecek” yanıtını veren de.

Erdoğan engelleyemez mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle birebir ya da toplu istişareleri yoğunlaştıracak Erdoğan’ın bu görüşmelerde milletvekili adaylık listeleri için öngördüğü eski-yeni tüm isimler hakkında değerlendirme yapacağı söyleniyor. Adaylık garantisi kimlerin partiden kopuşunu engeller ya da engellemez, onu da zaman gösterecek.

Erdoğan’ın milletvekilleriyle görüşmelerinde seçmene verilmesi gereken mesajlar için de öneriler toplaması bekleniyor. Ve o öneriler üzerinde düşünen milletvekillerinin kafası kurcalayan bir sorun var. Tıpkı Fakıbaba’nın kafasını karıştırdığı gibi. Şöyle mesela: “Seçmene AK Parti’nin iktidardan gitmesi durumumda tüm kazanımlarını kaybedeceğinin söylenmesine son verilmeli. AK Parti’nin böyle tehditlere ihtiyacı yok. “

- Advertisment -