Ana SayfaANALİZLERANALİZ  |  Aziz İhsan Aktaş sadece CHP’li belediyelerden ihale alırken mi rüşvet...

ANALİZ  |  Aziz İhsan Aktaş sadece CHP’li belediyelerden ihale alırken mi rüşvet veriyor?

Zeydan Karalar ile Abdurrahman Tutdere’nin gözaltına alınma süreci, Aziz İhsan Aktaş’ın verdiği etkin pişmanlık ifadesiyle başladı. Yine Avcılar, Gaziosmanpaşa, Ceyhan, Seyhan belediye başkanları da Aktaş’ın ifadesi sonucu tutuklandı. CHP’li belediyelerden rüşvetle işler aldığını söyleyen Aktaş; TBMM, Yargıtay, THY, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün de arasında olduğu kamu kurumları ile birçok AK Partili belediyeden de iş alıyor.

CHP’li belediye başkanlarının ardı ardına tutuklandığı yolsuzluk operasyonlarında, adı en çok duyulan isimlerin başında Aziz İhsan Aktaş geliyor.

Aziz İhsan Aktaş’ın ismi, Ocak ayında Beşiktaş Belediye Başkanı Ali Rıza Akpolat’ın tutuklandığı suç örgütü soruşturmasıyla gündeme geldi.

Soruşturmada Aziz İhsan Aktaş, “belediye başkanları ile yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri kendi idarelerindeki firmaların almasını organize eden çıkar amaçlı suç örgütünün liderliği”yle suçlanarak tutuklandı. Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat’ın tutuklanma nedenleri arasında ise “ihaleye fesat karıştırma” ve “haksız mal edinme” suçlamalarının yanı sıra “Aziz İhsan Aktaş’ın lideri olduğu suç örgütüne üyelik” de yer almıştı.

Ali Rıza Akpolat.

İfadesiyle 4 belediye başkanı tutuklandı, kendisi çıktı

Aziz İhsan Aktaş, 30 Nisan’da etkin pişmanlık ifadesi verdi. 11 Mayıs’ta ise “eklemek istediklerim var” diyerek etkin pişmanlık kapsamında ikinci ifadesini verdi.

31 Mayıs günü Aktaş’ın etkin pişmanlık ifadeleri doğrultusunda; Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay ve CHP PM Üyesi Baki Aydöner gözaltına alındı ve devamında tutuklandı.

Aktaş, bu operasyonun hemen ardından 4 Haziran’da ev hapsi tedbiriyle tahliye edildi.

Hakan Bahçetepe.

Adana ve Adıyaman’la ilgili süreci başlattı

En son dün (5 Temmuz) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin gözaltına alınma nedenleriyle ilgili açıklamasında da Aziz İhsan Aktaş adı şöyle geçti:

“Suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet vermek suçlarından tutukluyken pişmanlık gösterip ayrıntılı beyanda bulunması üzerine serbest bırakılan Aziz İhsan Aktaş’a ait firmalarda çalışan tanıklar ve soruşturma kapsamında tutuklu bazı şüphelilerin alınan beyanları ve sunmuş oldukları evrakların incelenmesi neticesinde…”

Zeydan Karalar.

“Kardeşlerim ve yeğenlerim bildiklerini belgeleriyle birlikte anlatacaklar”

Aziz İhsan Aktaş, 30 Nisan’da verdiği ilk etkin pişmanlık ifadesinde daha önce operasyona uğrayan bazı belediyelerle birlikte Adana Büyükşehir Belediyesi için de “Kardeşlerim ve yeğenlerim bildiklerini belgeleriyle birlikte anlatacaklar” demişti.

Aziz İhsan Aktaş.

Aktaş’ın iş aldığı kamu kurumları: TBMM, Yargıtay, THY…

Peki, verdiği ifadeler doğrultusunda Avcılar, Gaziosmanpaşa, Ceyhan ve Seyhan belediye başkanları tutuklanan, çevresindeki kişilerin ifadeleriyle Adana Büyükşehir ve Adıyaman belediye başkanları gözaltına alınan, Beşiktaş Belediye Başkanı ise doğrudan lideri olduğu iddia edilen örgütün üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan, lideri olduğu iddia edilen örgüt “belediye başkanları ve yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri toplama” ile suçlanan Aziz İhsan Aktaş yalnızca CHP’li belediyelerden mi ihale alıyor?

Aktaş’ın bizzat kendisine ait olan Elif Petrol ile Provek şirketlerinin iş aldığı kurumlar arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Osmaniye Belediyesi ile KKTC’nin resmi elektrik kurumu Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) da yer alıyor.

Soruşturmada Aktaş’ın idaresinde olduğu belirtilen ve soruşturmaya konu olan birçok ihalenin merkezinde yer alan, Aktaş’ın kardeşlerine ait olan Bilginay şirketinin iş yaptığı kamu kurumları arasında ise TBMM, Yargıtay, Türk Hava Yolları gibi kurumlar var.

Bilginay şirketi ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği, Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği, Şanlıurfa Kamu Hastane Birliği, Ordu Kamu Hastaneleri Birliği, Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Isparta Belediyesi, Yozgat Belediyesi gibi birçok kamu kurumundan daha iş almış.

Yine Aktaş’ın kardeşlerine ait olan İçkale şirketinin iş yaptığı kamu kurumları arasında da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kütahya Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bulunuyor.

- Advertisment -