Ana SayfaANALİZLERANALİZ I Kılıçdaroğlu’nun gündeminde “genel başkanlığı bırakmak” yok

ANALİZ I Kılıçdaroğlu’nun gündeminde “genel başkanlığı bırakmak” yok

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı İmamoğlu başta olmak üzere CHP’de genel başkanlık dahil topyekün değişim isteyenlerin bayram öncesi beklediği “değişim” mesajını vermedi. Kılıçdaroğlu’nun “Değil 6’lı masa, Türkiye’nin aydınlığa çıkması için gerekirse 16’lı masa kuracağım” sözleri, sadece CHP kulislerinde değil tüm mecliste CHP genel başkanlığını yakın zamanda bırakmayacağının işareti olarak değerlendirildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin meclis grup toplantısında ikinci kez kürsüye yine alkışlarla ve “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganlarıyla çıktı.

Kılıçdaroğlu kürsüye çıkmadan CHP kulislerinde yapılan “İmamoğlu’nun beklediği değişim mesajı gelir mi, gelmez mi” değerlendirmelerinin aslında Kılıçdaroğlu’nun gündeminde hiç olmadığı konuşmasında “deprem” gündemini öne çıkarmasıyla anlaşıldı. Kılıçdaroğlu deprem bölgesindeki vatandaşlara fatura gönderilmesinin kabul edilemez olduğuna dair mesajlar vermeye başladığında CHP grubu sıralarındaki ilk değerlendirmelerin “Neşesi yerinde. Genel başkanlığı bırakmak gibi bir niyeti yok” şeklinde olması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından hemen önce “Genel başkanlığı bırakacak olsa kendine yeni danışman ataması yapmaz” diyen birçok CHP kurmayının Kılıçdaroğlu’nun hükümetin icraatlarına dönük eleştiriler yapacağına ilişkin öngörüleri doğru çıktı.

“Belki öyle bir ifade kullanmasam daha doğru olurdu”

Kılıçdaroğlu’nun basın özgürlüğünün korunmasına vurgu yapan sözleri dikkatle dinlendi. Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları tarafından saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu’nun geçen haftaki “Kalemini satan gazeteciler” ifadelerini “Belki öyle bir ifade kullanmasam daha doğru olurdu” sözleriyle düzeltmesi de dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun isim vererek Yeni Şafak gazetesinden bahsetmesi ve “Sen gazetesin. Benim lehime yazmak zorunda değilsin, objektif olmak zorundasın” diye çıkışması, Kılıçdaroğlu’nun   “yandaş basın” olarak adlandırılan basın kuruluşlarına karşı tutumunu sertleştireceğinin işareti olarak görüldü. Kılıçdaroğlu, 3 milyon liralık reklam verip, kendi aleyhine kampanya yürüttüğünü belgeyebileceğini söylediği Yeni Şafak’a karşı dava açacağını duyurdu.

“Gündeminde İmamoğlu değil İstanbul var”

Seçimler sonrası Kılıçdaroğlu ile üç kez görüşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun beklediği “değişim” mesajı ise Kılıçdaroğlu’nun gündeminde yer almadı. İmamoğlu başta olmak üzere CHP’deki birçok üst düzey ismin gündeme getirdiği “genel başkanlık dahil CHP’de değişim yaşanması” gerektiğine dair mesajların parti tabanında ve seçmende karşılığı olmasına karşın Kılıçdaroğlu’nda olmamasını eleştiren kimi CHP’liler “Süreç dikkatle izlenecek. İmamoğlu’nun yol haritasını göreceğiz” değerlendirmesini yapması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu’na yakın kurmaylar CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler için çalışmaları hızlandırdığını belirtirken “İstanbul’u mutlaka ama mutlaka yeniden kazanacağız” dediğini, bu süreçte Ekrem İmamoğlu ile de çalışacağını söylüyor.

Kılıçdaroğlu’nun hükümete karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğini “Türkiye’nin aydınlığa çıkması için değil Altılı Masa gerekirse 16’lı Masa kuracağım. Bu kabineyi mutlaka göndereceğim” sözleriyle dile getirmesi ise sadece CHP kulislerinde değil tüm meclis kulislerinde “Gündeminde İmamoğlu değil İstanbul var. Genel başkanlığı da yakın zamanda bırakmaz” değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

CHP tüzüğü için değişim zamanı

CHP’de milletvekillerinin ön seçimle belirlenmesi, milletvekillerine dönem şartı konulması için oluşturulan 9 kişilik CHP Tüzük Komisyonu ilk toplantısını 22 Haziran Perşembe günü yapacak. Komisyonda, eski ve yeni vekillerin yanısıra kadın kolları ve gençlik kollarından temsilciler de yer alıyor. Komisyonun hazırlayacağı taslak metin üzerinden CHP tüzüğünde yapılması planlanan değişikliklerin yerel seçimlerden önce yapılması planlanan CHP büyük kurultayında netleştirilmesi hedefleniyor.

- Advertisment -