spot_img
Ana SayfaANALİZLERANALİZ | İktidarı övme şehveti gazeteciye mahcubiyet olarak döner

ANALİZ | İktidarı övme şehveti gazeteciye mahcubiyet olarak döner

Gazeteciler de insan ve sonuçta onların da ideolojik, siyasi eğilimleri var. Fakat bu eğilimlerini; onayladığına aşk, onaylamadığına öfke boyutuna taşırlarsa önlerine gelen haberlere soğukkanlı yaklaşma şansları azalır, heyecanlanırlar, kontrol melekeleri zayıflar ve bu da onları sonunda mahcup olacakları aculluklara sürükler. Yeni Şafak, iktidarı övme şehveti nedeniyle bir hafta içinde İki defa mahçup oldu. Birinde övdüğü iktidardan zılgıt yedi, ikincisinde alay konusu oldu.

Aşağıda Serbestiyet’te bir hafta arayla yayımlanmış iki haber var.  

Birinci haber:

“Yeni Şafak ‘Etiyopya’da Bayraktar SİHA’ları’ haberini kaldırdı: AA muhabiri tepki göstermişti / Bayraktar TB2 SİHA’larının Etiyopya iç savaşında durumu Etiyopya devlet güçlerinden yana değiştirdiğini duyuran haber, Yeni Şafak’ın internet sitesinden ve sosyal medya hesabından kaldırıldı. Uluslararası basında birkaç defa gündeme gelen Türkiye’nin Etiyopya’ya SİHA sattığı iddiaları hakkında hükümetten hiçbir açıklama gelmemişti. Yeni Şafak’ın haberine tepki gösteren AA Afrika masasından Tufan Aktaş: “Türkiye, SİHA sattık dedi mi?”

İkinci haber:

“Yeni Şafak, ekonomist Ash’in ironi yaptığını anlamadı: “Erdoğan tüm teorileri yeniden yazdı” / Ekonomist Timothy Ash’in Keynes, Friedman, Hayek, Adam Smith gibi isimleri de sayarak “Zamanımızı ekonomi öğrenerek boşa harcadık. Erdoğan tüm teorileri yeniden yazdı” dediği paylaşımını Erdoğan’a övgü sanarak haberleştiren Yeni Şafak bir süre sonra haberini kaldırdı. Ash, ikinci paylaşımında “İngiliz alaycılığının Türkiye bağlamında çok iyi çalıştığından tam olarak emin değilim” dedi.

Bu haberlerin ikisi de iktidarı övmek için fırsat kollayan bir aculluğun cezaları…

Oysa biraz daha sakin kalınabilse, “acele etmeyelim” denebilse içine düşülen halden sakınmak mümkün.

Birinci haberde Yeni Şafak’ın iktidarı övme heyecanı, normalde dikkat ettiği bir Türkiye gazeteciliği prensibinin telkin ettiği soğukkanlılığa galebe çalmış. O standart şöyledir: “Hassas konularda sadece devletten gelecek bilgiler haberleştirilir!”

Nitekim ağzının payını da devletin ajansından bir gazeteci vermiş: “Türkiye, SİHA sattık dedi mi?”

İkinci haber gazete açısından daha üzücü. İnsan düşünüyor, bu kadar açık bir ironi nasıl anlaşılmaz diye. Fakat işte, ah o heyecan, aklı tatile gönderen, “ne olur ne olmaz, bir daha bakayım şuna”yı zihinden kovduran o tatlı heyecan…

Neyse olan olmuş bir kere… Yeni Şafak’taki meslektaşlarımızın, ‘iki bin’ nasihate bedel bu iki musibetten yararlanmalarını ve bundan sonrası için gerekli dersleri çıkarmalarını diliyorum.

- Advertisment -