Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Yayın ihalesi yine iptal edildi: Sebep para mı, beIN’e verilmek...

ANALİZ | Yayın ihalesi yine iptal edildi: Sebep para mı, beIN’e verilmek istenmesi mi, Saran’ın Fenerbahçe başkanlığı ihtimali mi?

beIN Medya ve Saran Medya’nın girdiği Süper Lig ihalesi yine sonuçlanmadı. beIN Medya ihalenin şartnamasinde yer alan döviz cinsinden teklif vermeyi reddetti, Saran Medya’nın teklifi ise hem döviz üzerinden hem de beIN’in teklifinden yüksek olmasına rağmen TFF tarafından kabul edilmedi. TFF yayın ihalesini bir kez daha iptal etti. Saran Medya: “Bugün gerçekleşen “iptal” daha önce de olduğu gibi, Türk futbolunu esir almış olan mevcut yayıncı ile devam etmenin kılıfıdır. (…) Grubumuz oynanan bu ihale tiyatrosunun dekoru olmayı daha fazla kabul etmeyecektir.”

Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği temsilcilerinin yer aldığı Yayın İhale Komisyonu bugün son kez toplandı.

2024-2025 sezonundan 2026-2027 sezonuna kadar üç yıl süreyle Trendyol Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın haklarının belirleneceği ihalede ‘yine’ sonuç alınamadı. TFF, ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

 İhaleye mevcut yayıncı kuruluş, Katar merkezli beIN Medya ile Saadettin Saran’ın sahibi olduğu Saran Medya katıldı.

beIN Medya ihalede 120 milyon Euro karşılığı Türk Lirası teklif verdi, kulüplerin ve TFF’nin istediği dövizle teklif vermeyi ise reddetti. Ayrıca beIN Medya, TFF’Ye teminat mektubu vermeyi de kabul etmedi.

Saran Medya ise kademeli olarak yıllık 150 milyon Euro teklif ederken ihalenin 3 yıl değil 5 yıl için yapılmasını talep etti.

Sports Digitale’den Yağız Sabuncuoğlu’nun özel haberine göre TFF beIN Medya’dan yıllık 200 milyon dolar; Saran Medya’dan da kademeli değil direkt olarak yıllık 150 milyon Euro teklif sunmasını istedi.

İki tarafın da TFF’nin talebine olumsuz dönüş yapması üzerine TFF ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

Şimdiye kadar neler yaşandı?

Katar merkezli Al Jazeera Media Network’ün sahibi Nasır el-Halifi tarafından 1 Ocak 2014’te kurulan beIN Medya, Ağustos 2016’da, dijital platform hizmeti veren Digiturk’u satın aldı.

Digitürk’ün kanallarını BeIN Sports olarak değiştiren grup, Kasım 2016’da gerçekleştirilen ve 2017-2018 sezonundan itibaren 5 sezon boyunca Süper Lig ve 1. Lig hakları için yapılan ihaleyi $500 milyon+KDV’lik teklif vererek kazandı.




beIN Medya’nın Türk futboluna yaptığı 500 milyon dolar + KDV’lik yatırım Türk medyasında “piyango” olarak nitelendirilmişti.

2022-23 sezonundan itibaren 5 yıl için yapılacak yeni yayın ihalesinin sonucu 21 Şubat 2022’de açıklanacaktı.

Ancak ihaleye katılan aday şirketler beIN Medya Grubu ve Saran Medya’nın revize fiyat teklifleri TFF ve Kulüpler Birliği tarafından kabul edilmeyince fiyatların iyileştirilmesi ve şartların daha iyi bir hale getirilebilmesi için ihale süreci uzatıldı.

Verilen tekliflerde Saran Medya’nın teklifi Digiturk’un teklifinin daha yüksek olmasına karşın ihalenin muhtemel sonuçlandırma tarihi olan 28 Şubat 2022’de Digiturk’ün teklif verdiği fiyat yükseltildi. Yine de  istenilen fiyata ulaşılamayınca TFF, ihale sürecinin son karar tarihinin 7 Mart 2022’de duyurulacağını açıkladı.

beIN Medya Grubu ve Saran Grubu’nun teklifleri ekonomik sıkıntılardan dolayı yetersiz bulunduğu için ihale süreci Nisan ayına kadar sarktı.

TFF başkanı Nihat Özdemir’in 4 Nisan 2022’de görevden istifa etmesinin ardından geçiçi bir süre için Servet Yardımcı başkanlık görevine geçti ve yayın hakları ihalesinin yeni başkan seçildikten sonra gündeme geleceğini açıkladı.

 16 Haziran 2022’de TFF başkanı olarak Mehmet Büyükekşi seçildi. Seçildikten kısa bir süre sonra yayın hakları ihalesiyle ilgili toplantı yapan Büyükekşi yönetimi; ekonomik şartlar nedeniyle ihalenin iptal edildiğini ve mevcut yayıncı beIN Sports ile bir yıllık yeni sözleşme imzalanacağını duyurdu.

beIN Sports ile yapılan anlaşma bu yıl sona ererken, önümüzdeki 3 sezonun yayın hakları için yeni bir ihaleye çıkıldı. İhale için son başvuru tarihi 14 Şubat, ihaleninin tamamlanma zamanı olarak ise 29 Şubat belirlendi.

TFF’den bugün (29 Şubat) yapılan açıklamada ise ihalenin iptal edildiği açıklandı.

Yayın ihalesi neden iptal edildi?

Saran Medya ve beIN Medya’nın ihaleye katılıp teklif vermelerine rağmen geçen sene olduğu gibi bu sene de yayın hakları ihalesi sonuçlanamadı ve iptal edildi.

Bunun en temel sebebinin bir önceki yayın ihalesinin 500 milyon dolar gibi oldukça fahiş bir fiyattan yapılmış olması görülüyor.

Kulüplerin en büyük gelir kalemi olan yayın gelirinde ihalede teklif edilen rakam ise bir öncekinin yaklaşık 3’te biri. Kulüpler Birliği bu sebeple TFF’ye baskı yapıyor ve bu rakamın kendileri için çok yetersiz olduğunu söylüyor.

Türkiye’ye yatırım yapmasının ardından kur şoku, pandemi, futbol krizleri gibi olaylarla karşılaşan beIN Medya ihale sürecinde tok alıcı olarak yer alıyor. Sütten ağzı bir kere yanan Katar merkezli şirket, tüm ısrarlara rağmen teklifini döviz bazlı vermeyi reddediyor ve güncel kur üzerinden TL karşılığı olan teklifler veriyor. Son iki ihalede de beIN Medya’dan daha yüksek teklif veren Saran Medya’ya neden yayın haklarının verilmediği konusunda ise birden çok senaryo var.

Bunlardan biri; Türkiye’nin yakın ilişkiler içerisinde olduğu Katar ile bu ortaklığı kaybetmek istememesi ve ihalenin yeniden beIN Medya’ya verilmek istemesi.

Bir diğeri ise Saran Medya’nın içinde bulunduğu Saran Holding’in sahibi Saadettin Saran’ın Haziran 2024’te gerçekleşecek Fenerbahçe başkanlık seçiminde aday olmasına kesin gözüyle bakılması.

Saadettin Saran’ın yayıncı kuruluşun sahibi olarak Fenerbahçe başkanı seçilmesi durumunda Türk futbolunda yeni krizler yaşanması ihtimali de ihalenin Saran Medya’ya verilmemesine sebep olarak düşünülen maddelerden biri.

Saran Medya’dan açıklama: “Grubumuz oynanan bu ihale tiyatrosunun dekoru olmayı daha fazla kabul etmeyecektir!”

“Kamuoyunun yakından takip ettiği TFF Süper Lig ve 1. Lig Yayın Hakları İhalesi’nin sonucunu büyük bir üzüntü ve şaşkınlık ile karşılamış bulunuyoruz. Adaletli, rekabete ve kamu vicdanına uygun bir yayın hakları ihalesi, tıpkı iki sene önce olduğu gibi maalesef yine gerçekleştirilememiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, TFF İhale Komisyonu ile gerçekleşen yüz yüze toplantıda, tarafımıza mevcut yayıncı kuruluşun ihaleden diskalifiye edildiği net olarak beyan edilmiştir. Dolayısıyla bugün gerçekleşen “iptal” daha önce de olduğu gibi, Türk futbolunu esir almış olan mevcut yayıncı ile devam etmenin kılıfıdır.

TFF tarafından yapılan açıklamadan anlaşılmaktadır ki, şartnameye uygun teklif vermemeyi alışkanlık haline getirmiş bir yayıncıyla devam etme arzusu, sayın TFF yönetimi ve kulüplerimiz için de bir alışkanlık haline gelmiştir.

Saygıdeğer kamuoyunu, rekabete baştan aşağı aykırı ilerleyen süreçler nedeniyle, üç yıl sonraki ihaleye yerli ve yabancı hiçbir yayıncı ilgi göstermediğinde, Türk Futbolunun değerinin bugün alınan bu hukuktan uzak, TFF’nin kendi talimatlarıyla uyumsuz kararla nasıl etkileneceğinin takipçisi olmaya davet edeceğiz.

Öte yandan, Saran Holding 30’dan fazla ülkede olduğu gibi Türkiye’de uluslararası spor organizasyonlarına ve liglerine yatırıma; sporseverlerin hak ettiği yayın anlayışını sürdürmeye devam edecektir. Ancak kamuoyu şunu da kesin olarak bilmelidir ki, grubumuz oynanan bu ihale tiyatrosunun dekoru olmayı daha fazla kabul etmeyecektir.

İhale şartnamesine yegâne uygun ve üstelik içinde bulunduğumuz sezonun yaklaşık 60 milyon Euro üzerinde, açık ara en yüksek teklifi veren Saran Holding’in bu ihaleyi kazanmış olması gerekirdi. Zira, ihalenin mantığı, şartları sağlayan ve en yüksek bedeli veren şirket ile anlaşılmasıdır.

Bir kez daha yaşanan bu hukuksuzluğu, son derece nezaketsizce sosyal medya üzerinden takip etmek durumunda kalmış bulunmaktayız.

Hatırlatmak isteriz ki, TFF kamu adına Türk futbolunu yönetmekle görevlendirilmiş bir kurumdur. Bu vazifeyi yerine getirirken sadece Türk futbol camiasının haklarını korumayı hedeflemelidir. Bu ilkelere açık aykırılık içeren bu ihale sürecinin iptaliyle ilgili, tarafımızdan tüm hukuki yollara başvurulacaktır. Saygılarımızla”

- Advertisment -