Ana SayfaSeçim 2023AK Parti’de bakan toto zamanı

AK Parti’de bakan toto zamanı

Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilen Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü mecliste yemin ettikten sonra yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıklaması bekleniyor. Açıklama öncesi AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı’nda adeta “bakan toto” oynanıyor. Eski kabineyi yeni dönemde milletvekili yapan Erdoğan’ın bu isimlerden kimilerini yeniden kabineye alacağı tahmin edilirken dikkatler en çok Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Efkan Ala, Hulusi Akar, Hakan Fidan ve Mehmet Şimşek’e çevrildi. Erdoğan, kabinede Selçuk Bayraktar sürprizi de yapabilir.

Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesi için kafalar çok karışık. AK Parti çevrelerinde Türkiye’nin temel sorununun ekonomi olduğu gerçeğinden hareketle Erdoğan’ın en çok yeni ekonomi yönetimi için mesai harcadığı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdiği balkon konuşmasında ekonomide güven ve istikrar vurgusu yaparken “uluslararası itibara sahip finans yönetimi”nden söz eden Erdoğan’ın önceki dönem AK Parti hükümetlerinde başbakan yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı yapmış olan Mehmet Şimşek’i yeni kabineye ekonominin patronu ve cumhurbaşkanı yardımcısı olarak almakta ısrarlı olduğu belirtiliyor. Seçimden öne Şimşek’le görüşen ancak Şimşek’ten “evet” yanıtı alamayan Erdoğan’ın seçim sonrası da Şimşek’le görüşmesi “Şimşek kabul eder mi, etmez mi” değerlendirmelerini yükseltti.

Bu değerlendirmelerden çok rahatsız olduğu öğrenilen Şimşek’in aktif çalışmak istemediğini daha önce Erdoğan’a ilettiğini, sadece gerektiğinde ekonomi yönetimine katkı verebileceğini söylediğini dile getiren kimi AK Partili kurmaylar “Şimşek’ten başka isim mi yok? Buluruz” demekten de geri durmuyor.

Erdoğan’ın “düşük faiz, yüksek kur” politikasında ısrar etmesi yüzünden ekonomi yönetiminde dikiş tutturamadığını, Şimşek’in de bu ısrara karşı çıktığını Erdoğan’la yollarını ayırdığını hatırlatan kimi AK Partili kurmayları da “Şimşek gelirse bağımsızlık ister. Ama itibarını sarsmak istemiyor. Yeni dönemde Erdoğan’la birlikte olması onun için çok zor olabilir” yorumu yapıyor.

Şimşek cephesi ise sessiz. “Sessiz diplomasi” yürütüp, Erdoğan’la nasıl anlaşılabilir ya da anlaşılmaz onun planını, değerlendirmesini yapıyor.

Erdoğan’ın “düşük faiz, yüksek kur” politikasında ısrarı yüzünden Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden bir diğer isim olan Lütfi Elvan’ın da yeni ekonomi yönetiminde maliye bakanı olabileceği, Cevdet Yılmaz’ın da ekonomideki bir başka bakanlık koltuğuna oturabileceğine dönük tahminler de AK Parti’de öne çıkıyor.

Sürpriz Berat Albayrak mı?

AK Parti’de oynanan bakanlık totolarının hepsinin sürprizlerle sonuçlanacağına dair yorumlar da az değil. Erdoğan’ın bakanlık sürprizini damadı Berat Albayrak konusunda yapacağını söyleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

2015’te AK Parti milletvekili olarak meclise giren Albayrak, 2015-2018 arasında enerji bakanlığı görevini yaptı. Temmuz 2018’de Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Bu görevinden olaylı bir şekilde Kasım 2020’de istifa etti. Twitter hesabına erişilemeyen Albayrak’ın istifasını Instagram’dan duyururken “At izinin it izine karıştığı, hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zaman, Cenab-ı Allah sonumuzu hayreylesin” ifadelerini kullanması aylarca konuşuldu.

AK Parti içinde bile “ekonomiyi batıran damat” olarak bilinen Berat Albayrak’ın yaşamını sürdürdüğü Londra’dan dönmek istediği, Erdoğan’ın da bu isteği kabul ettiği, dahası Albayrak’ın enerji bakanı yapacağı konuşuluyor. Çok kimsenin de bu konuşmalara “İmkansız” yanıtını verdiğini not düşelim.

İbrahim Kalın, Hulusi Akar ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın adı her kabine değişikliğinde olduğu gibi yine Dışişleri Bakanlığı için geçiyor ama Erdoğan’ın “diplomasiyi daha iyi biliyor” diye düşündüğü Mevlüt Çavuşoğlu’nu bu koltukta koruması da mümkün. Kalın için “Olmadı, MİT Başkanı” olur diyen de var ama Erdoğan’ın “kara kutusu, her şeyi” olarak bilinen Hakan Fidan’ı MİT Başkanlığı görevinde tutmak istemesinin siyaset çevrelerinde daha makul karşılandığını söylemek mümkün.

Milli Savunma Bakanlığı için de toto oynayanların sayısı hayli yüksek. Saray çevresi Hulusi Akar’ın bu görevde kalacağını, AK Parti çevresi Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun bu göreve getirileceğini söylüyor. Hacımüftüoğlu’nu illa ki bakan yapmak isteyenler “İçişleri bakanı da olabilir” diyor ama Erdoğan’ın, MHP lideri Devlet Bahçeli çok istediği için Süleyman Soylu’yu içişleri bakanlığı görevinde tutabileceği tahminleri öne çıkıyor.

- Advertisment -