Ana SayfaSeçim 2023Bu akşam kimler bakan olacak?

Bu akşam kimler bakan olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabinesini bu akşam Çankaya Köşkü’nde açıklayacak. Son kulislere göre Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanlığı, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması bekleniyor. Fidan’ın MİT başkanlığı koltuğunu ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a çoktan devrettiğini konuşuluyor. Kalın’dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’ne en güçlü aday Akif Çağatay Kılıç. MHP’liler “Soylu yine bakan olacak” dese de, AK Parti’de İçişleri Bakanlığı için adı geçen iki isim; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu. Adalet Bakanlığı için geçen iki isim ise: Mustafa Şentop ve Bülent Turan. Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı da olabilir.

Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının kesin olarak açıklanmasından sonra hem mecliste hem de cumhurbaşkanlığında yeni dönem başlıyor.

Milletvekilleri, meclis iç tüzüğü gereği mecliste yemin eden ilk grup oldu. Yeni dönemde milletvekili seçilen bakanlar, yemin etmedi. Yenide kabineye girip girmeyecekleri olmayan bu isimler, yeni cumhurbaşkanlığı kabinesi açıklandıktan sonra yemin edecek.

Milletvekillerinin meclisteki yemin törenini mecliste izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan için bugün (3 Haziran Cumartesi) mecliste özel yemin töreni düzenlenecek. Erdoğan, mecliste yemin ettikten sonra Anıtkabir’i ziyaret edecek. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan için göreve başlama töreni yapılacak. Törene 21 yabancı devlet başkanının katılması planlanıyor.

“Çankaya özel olarak seçildi”

Erdoğan, külliyedeki törenin ardından yabancı konuklarına Çankaya Köşkü’nde yemek verecek, yeni cumhurbaşkanlığı kabinesini de burada açıklayacak.

Kabinenin külliyede mi yoksa Çankaya Köşkü’nde mi açıklanmasına ilişkin tartışmalar sürerken Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı görevi sürecinde hep külliyeyi kullandığı, Çankaya Köşkü’nü atıl bıraktığı değerlendirmelerinin son bulmasını istediği, bu yüzden de bu kez kabine açıklaması için Çankaya Köşkü’nü tercih ettiği konuşuluyor.

AK Parti’de “Çankaya özel olarak seçildi. Çünkü Cumhuriyet’in 100.yılında Çankaya Köşkü’nü de ne kadar önemsediğimizi milletimiz ve tüm dünya görsün” değerlendirmeleri öne çıktı.

Mehmet Şimşek, Hakan Fidan, Ali Yerlikaya

Mecliste milletvekilleri için düzenlenen yemin törenine yeni cumhurbaşkanlığı kabinesinde kimlerin olacağına dair kulis bilgileri damgasını vurdu.

Erdoğan’ın kabinede “toplu değişiklikten” yana tercih ortaya koyacağını anlatan AK Partililer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un depremzedelerle ilgili başlatılan konut projelerinin kesintiye uğramaması nedeniyle kabinede kalabileceğini öngörüyor.

Kabineye eski başbakan yardımcısı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kabineye Maliye Bakanı olarak girmesine kesin gözüyle bakılıyor. “Biz ne kadar kesin olduğunu söylesek de, temkinli olalım. Erdoğan, sürpriz sever” diyen AK Partililerin kabine tahminlerinde öne çıkan şaşırtıcı durumlar var:

“ *MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olabilir. Duyduk ki Fidan, MİT başkanlığını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a çoktan devretmiş.

*İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mecliste kalacak. İstanbul valisi Ali Yerlikaya, içişleri bakanı olabilir. Ama MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun da İçişleri Bakanı olması ihtimal dahilinde.

*TBMM Başkanlığı’nı bırakan Mustafa Şentop ya cumhurbaşkanı yardımcısı ya da Adalet Bakanı olabilir. Ama Adalet Bakanlığı için adı geçen başka isimler de var: Bülent Turan. İçişleri Bakanı olmazsa Seyfullah Hacımüftüoğlu.

*Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni dönemde vekil de, bakan da olmak istemedi ama Erdoğan onun görevde kalmasını istedi. Ancak, sağlık bakanlığı koltuğunun sahipleri yeni dönemde eski bakanlardan Recep Akdağ ile bir dönem Sağlık Bakanlığı müşteşarlığı da yapmış Necdet Ünüvar olabilir.

*Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koltuğuna Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna Osman Aşkın Bak gelebilir. “

Fahrettin Altun ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini yürüten Fahrettin Altun’un görevini sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin yapılan tahminlerde doğruyu bilmek zor. Bir kesim bu göreve Ertan Aydın’ın geleceğini iddia etse de, “Fahrettin Altun kalacak” diyenlerin sayısı oldukça yüksek.

İbrahim Kalın, MİT’in başına giderse yeni dönemde cumhurbaşkanlığı sözcüsünün bir dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı da yapmış olan Akif Çağatay Kılıç’ın getirilmesi bekleniyor.

- Advertisment -