Ana SayfaSeçim 2023Çin medyasında Kılıçdaroğlu endişesi: “Erdoğan kazanırsa Çin’in bir dostu daha olur; bölgede...

Çin medyasında Kılıçdaroğlu endişesi: “Erdoğan kazanırsa Çin’in bir dostu daha olur; bölgede güç dengesi Çin ve Rusya lehine değişir”

Çin’de rejimin kontrolündeki medyada Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının Çin’in çıkarlarına aykırı olacağı yorumları yapılıyor: “Erdoğan kaybederse Türkiye’nin dış politikası AB'ye yaklaşacak, Türkiye NATO'nun genişleme stratejisinde aktif rol oynayacak ve Batı yeniden (Çin aleyhinde) saldırganlaşacak.” Bir gazete “Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse, bu Perinçek’in cumhurbaşkanı seçilmesi gibi olur” yorumunu yaptı. Diasporadaki Uygur medyası, Pekin’in kontrolündeki medyanın yayınlarını “Çin: Kılıçdaroğlu, Türkiye dış politikasını Pekin’den uzaklaştıracak” başlıklarıyla sundu.

Çin medyasında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye’nin Çin’den uzaklaşacağı yorumları yapılıyor.

Çin’in en büyük medya organlarından Tengshun’da Türkiye seçimleriyle ilgili bir analiz yayımlandı.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi Çin’e ve Rusya’ya yakınlaştırdığı tespiti yapıldı, muhalefetin seçimleri kazanması halinde Türkiye’nin AB’yle ilişkilerinin gelişeceği endişesi işlendi.

Yazının ilgili bölümleri şöyle:

“Muhalefet kazanırsa Türkiye diplomasisinin yönü değişecek. Türkiye, Çin ya da ABD’den çok AB ile yakınlaşacak.

“Erdoğan, Çin ile iş birliğine vurgu yaparak, iki taraf arasındaki ticaret hacminin gelecekte önemli ölçüde artacağını söyledi. Ancak muhalefet iktidara gelir ve AB’ye önem verirse, Çin ile Türkiye’nin ikili ticareti geliştirmesi zora girer ve iki taraf arasındaki ilişki çok uyumlu olmaz çünkü AB artık bizi de hedef alıyor.

“Erdoğan’ın vizyonu daha iyi; Çin ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyor, Orta Asya ve Ortadoğu pazarına konuşlanmayı hedefliyor. Muhalefet ise AB ile işbirliğini güçlendirmeyi ve AB pazarını genişletmeyi umuyor.

“Türkiye’deki genel seçimin sonucu Avrasya’daki durumu değiştirecek. Erdoğan kazanırsa, Çin ile Rusya’nın bir dostu daha olacak ve çok kritik bir bölgedeki güç dengesi Çin ile Rusya lehine genişleyecek.

“Erdoğan kaybederse Türkiye’nin dış politikası AB’ye yaklaşacak, Türkiye NATO’nun genişleme stratejisinde aktif rol oynayacak ve Batı yeniden (Çin aleyhinde) saldırganlaşacak.”

Tengshun’da çıkan yazı.

“Erdoğan’ın kazanması Perinçek’in kazanması kadar olumlu”

Haixia adlı bir başka Çin medya organında da Türkiye seçimleriyle ilgili benzer bir analiz yayımlandı.

Bu yazıda da Erdoğan’ın kazanması halinde Çin’e yakın bir dış politika izleyeceği belirtildi.

Yazıda Erdoğan’ın seçimleri kazanması, Çin’e yakınlığıyla bilinen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Cumhurbaşkanı seçilmesine benzetildi: “Erdoğan Cumhurbaşkanı olsa Perinçek cumhurbaşkanı olmuş gibi ülke ABD’den uzaklaşır, Çin’e yaklaşır.”

Uygur diaspora medyası

Uygur diaspora medyası, Pekin’in kontrolündeki medyada çıkan Türkiye seçimleri analizlerini “Çin: Kılıçdaroğlu, Türkiye dış politikasını Pekin’den uzaklaştıracak” başlıklarıyla sundu.

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yayımladığı “Ne Batı ne Doğu, bu Türk’ün yolu” başlıklı videoda Çin’e Uygurlara uyguladığı zulmü durdurma çağrısı yapmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışına Türkiye’deki Uygur diasporasından destek gelmişti.

- Advertisment -