Ana SayfaSeçim 2023Kılıçdaroğlu’nun ziyareti öncesinde ince hesaplar: “Muharrem İnce çekilirse, oyları Sinan Oğan’a yönelir...

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti öncesinde ince hesaplar: “Muharrem İnce çekilirse, oyları Sinan Oğan’a yönelir mi?”

CHP kurmayları, Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu lehine adaylıktan çekilmesi durumunda Kılıçdaroğlu’nun oylarının artıp artmayacağının hesabını da yapıyor. Bu çalışmada İnce’nin oyları “Kılıçdaroğlu’nun adaylığına tepki oyları” olarak nitelendiriliyor ve onun çekilmesi durumunda oyların bir başka aday olan Sinan Oğan’a yönelip yönelmeyeceği üzerinde duruluyor.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşen Muharrem İnce’yi, YSK’nın cumhurbaşkanı adayları kesin listesini açıklamasına iki gün kala ziyaret ediyor. Görüşme bugün (29 Mart) saat 17:00’de gerçekleşecek. Adaylıktan çekilip çekilmeyeceği merak edilen İnce, bunu ancak 31 Mart’tan önce yaparsa Kılıçdaroğlu lehine çekilmiş olacak. Bu tarihten sonra çekilse bile, YSK’nın kesin aday listesinde ve dolayısıyla cumhurbaşkanı adayları birleşik oy pusulasında yer alacak.

100 bin imza toplama koşulunu yerine getirerek Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) cumhurbaşkanı adayları listesine girmeye hak kazanan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışmaları siyaset gündeminden düşmüyor.

İnce’nin adaylıktan çekilmesi halinde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun lehine çekilmiş olacağı hesaplanıyor. Çünkü muhalefet oyları bu durumda bölünme tehlikesinden kurtulmuş olacak.

İşte bu hesaptan hareketle Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm partilere yaptığı nezaket ziyaretleri kapsamında Muharrem İnce’yle görüşmesini 31 Mart öncesine aldı. Çünkü bu tarihte YSK, cumhurbaşkanı adayları kesin listesini Resmi Gazete’de yayımlamış olacak. İnce’nin adaylıktan çekilmesi de ancak bu tarihten önce olursa Kılıçdaroğlu lehine işlemiş olacak. İnce 31 Mart’tan sonra adaylıktan çekilirse YSK’nın aday listesini değiştiremeyecek.

Bu hesapla Muharrem İnce’yi ziyaret edecek Kılıçdaroğlu’nun İnce’ye herhangi bir şekilde “adaylıktan çekil” çağrısı yapmayacağı; ancak “Bu ülke birlikten yana tavır koydu. Sizden beklenen de bu tavra ortak olmanızdır” mesajı vermesi bekleniyor.

İnce’nin adaylıktan çekilmesi Kılıçdaroğlu’nun oylarını artırır mı?

CHP kurmayları İnce’nin adaylıktan 31 Mart’tan önce çekilmesi durumunda Kılıçdaroğlu’nun oylarının artıp artmayacağına ilişkin de çalışma yaptı. Bu çalışmada İnce’nin oyları “Kılıçdaroğlu’nun adaylığına tepki oyları” olarak nitelendiriliyor ve onun çekilmesi durumunda oyların bir başka aday olan Sinan Oğan’a da gidebileceği hesabı ortaya konuyor.

Yine de Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ile görüşmeye özel önem atfediyor. Eski bir CHP’li olarak Muharrem İnce’nin 2018’deki cumhurbaşkanlığı adaylığı kampanyasında CHP örgütünün arkasında durmadığını iddia etmesinden rahatsız olan Kılıçdaroğlu’nun, İnce’ye “CHP’ye öfkenin kaynağı yanlış. Birlikte barış içinde Türkiye’nin kazanması için çalışabiliriz” mesajı verebileceği dile getiriliyor.

İnce, önceki gün adaylıktan çekilmeyeceğini “Ben bu iktidardan memnun değilim ama sizden de memnun değilim. Kardeşim ben siyaset yapmak istiyorum. Peki neden çekileyim? Siz adayınıza güvenmiyor musunuz?” sözleriyle dile getirmişti.

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimi için YSK’nın belirlediği takvimde cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci şöyle:

29 Mart: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların süresi saat 17:00’de sona erecek ve itirazlar YSK tarafından incelenmeye başlayacak.

30 Mart: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların YSK tarafından karara bağlanması süreci sona erecek.

31 Mart: Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

1 Nisan: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekimi yapılacak.

- Advertisment -