Ana SayfaSeçim 2023Kılıçdaroğlu’nun ‘seçim makinesi’ nasıl çalışıyor?

Kılıçdaroğlu’nun ‘seçim makinesi’ nasıl çalışıyor?

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası için özel bir “seçim makinesi” oluşturuldu. Altılı Masa bu makineye “sihirli seçim makinesi” diyor. Makinede; kampanyanın arkasındaki isimler Tuncay Özkan ile Akan Abdula’nın yanı sıra Altılı Masa kurmayları, Selvi Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ile Yavaş da var.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, sözlerini Sezen Aksu’nun yazdığı Levent Yüksel’in “Tuana” şarkısının süslediği “Sana Söz” başlıklı seçim kampanyası videosu, elden ele, dilden dile yayılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun destekçileri siyaset kulislerinde, evde, sokakta şarkıyı mırıldanıyor, Kılıçdaroğlu’nun videonun sonunda söylediği “Sana söz, bay Kemal sözünden dönmeyecek” sözünü tekrar ediyor. Video, iktidar kulislerinde de etki yarattı; oradaki eleştiriler de “Tamam şarkı güzel, slogan da güzel fakat şarkı Kılıçdaroğlu’nun önüne geçiyor”un ötesine geçemiyor.

Kılıçdaroğlu kampanyasının yeni videoları  da yolda. Hepsi için ayrı ayrı planlamalar yapılıyor. Kılıçdaroğlu videolarda kimi zaman kadınlara, kimi zaman esnafa, kimi zaman öğretmenlere, kimi zaman doktorlara, toplumun her kesimine ayrı ayrı seslenecek. Aslında evindeki mutfağından, çalışma odasından çekip Twitter hesabından yayınladığı videolar o büyük kampanya videolarının minik birer parçası. Her videonun ortak bir mesajı var: Kutuplaşan Türkiye’nin 14 Mayıs’ta yeniden birleşmesi, kardeşlik ve umut içinde hayatı paylaşması.

Tuncay Özkan, Akan Abdula

Resmî Gazete’de cumhurbaşkanlığı adayları kesin listesi yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı için yarışacak Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan için resmî propaganda süreci de böylelikle başlamış oldu.

Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasının nasıl hazırlandığı, nasıl yürütüleceğine dair merak da arttı.

Daha Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın adayı ilan edilmeden önce “Geliyor gelmekte olan” sloganıyla başlayan kampanyanın bu kadar ses getirmesinde, Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan’ın rolü büyük. Özkan’ın, partinin medya ve kurumsal iletişiminden sorumlu genel başkan başdanışmanlığına geldiği Ağustos 2020’den beri, aslında Kılıçdaroğlu’nun kampanyası için gerekli altyapıyı hazırlaması dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının düşünülmesiyle kampanya için bir iletişim şirketiyle çalışmak fikri aynı anda gelişti. FutureBright şirketinin sahibi, iletişim stratejisti Akan Abdula da Kılıçdaroğlu’nun resmî adaylığından çok önce çalışmaya başladı.

Akan Abdula reklam sektörünün genç ve başarılı isimlerinden biri olarak biliniyor. 1978 Üsküp doğumlu. Yugoslavya iç savaşından sonra Türkiye’ye göç edenlerden. Parlak bir akademik kariyeri var. Bilkent Üniversitesi işletme bölümünden mezun, Amerika’da yüksek lisans yapmış bir isim. Londra’daki ünlü reklam ve medya planlama şirketi Millward Brown’da araştırma direktörlüğünde de bulunmuş. Londra’dan sonra New York’ta stratejik planlama üzerine çalışmalar yapmış Akan Abdula. Sonrasında kendi şirketi FutureBright ve Davranış Enstitüsü’nü kurmuş.  

Reklama ve kampanyaya bakış açısını “Değiştirmek istediğimiz davranışa odaklanırız” sözleriyle açıklayan Akan Abdula için CHP ile çalışmak da kariyerinin dönüm noktalarından birisi olmuş durumda.

“Seçim makinesi kuruyoruz”

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten hemen sonra altyapısı hazır kampanyanın daha hızlı ve etkili yürütülmesi için bir “seçim makinesi” kurulması kararı alındı. Bu kararın mimarları da Tuncay Özkan ve Akan Abdula. Bu makineye sadece CHP’deki meclis grup başkanvekilleri ya da genel başkan yardımcıları değil Altılı Masa’daki partilerin seçim işlerinden sorumlu kurmayları ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da dahil edildi. “Seçim Makinesi kuruyoruz” parolasıyla Kılıçdaroğlu kampanyasında yepyeni bir döneme geçildi. Bu dönemde çalışacak tüm iletişim ekibinin görevleri, kimin kime ne zaman destek olacağı, ortak mitinglerin nasıl ve nerede yapılacağı planlandı.

Bu planlama çerçevesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk olarak deprem bölgesini ziyaret etmesi, bu ziyarete Altılı Masa liderlerinin de katılması sağlandı.

Seçim makinesinin başta gelen amacı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim bölgelerine ziyaretlerine İmamoğlu ile Yavaş’ın da katılmasını sağlamak, ziyaretlere halkın ilgisini en yüksek düzeye çıkarmaktı. Kılıçdaroğlu’nun Konya ziyaretinde görülen büyük ilgiyi bugün Altılı Masa kurmayları “Seçim makinesi çalışıyor” sözleriyle açıklıyor.

Seçim makinesi, kampanya süreci boyunca Altılı Masa’daki tüm liderler ve tüm partilerin amblemleri ve tanıtım afişleriyle seçmene ulaşacak. Liderlerin ortak mitingleri kadar, ayrı ayrı yapacakları mitinglerde, ziyaretlerde Millet İttifakı’nın birlikteliği “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla öne çıkarılacak.

Seçim makinesinin sürpriz isimleri de var. Onların başında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu geliyor. Selvi Hanım’ın özellikle esnafla, kadınlarla buluşup “Özgür toplum, özgür kadın” mesajını güçlendirmesi bekleniyor.

- Advertisment -