CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak belirleyen Millet İttifakı’nın, parlamento seçimlerinde de ittifakın mecliste daha çok vekille temsil edilmesini sağlayacak formüllerde uzlaşıp uzlaşamayacağı siyaset kulislerinin en sıcak gündem maddesi.
Yeni seçim yasasıyla oy oranı düşük partilerin vekil çıkarmasının zorlaşması ve ve bu oyların ittifaka hiçbir yarar getiremeyecek olması Millet İttifakı’nda “ittifak içi ittifak ya da üçüncü ittifak” formülünü gündeme getirmişti.
Üçüncü ittifak formülünü ilk olarak Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu dile getirmişti. Karamollaoğlu, bu formülün muhalefetin mecliste daha çok vekille temsil edilmesini sağlayacağını, yeni seçim yasasındaki değişikliğe de gönderme yaparak şöyle açıklamıştı:
“Şu anda şartlar değişti. Seçim Kanunu ile birlikte görüşlerimiz de değişti. Altılı Masa aslında muhalefetin diyalog ortamını oluşturuyor. İlle de her noktada birlikte hareket etme mecburiyeti yok. Zaten bu durum da çıkan kanunla ortadan kalkmış oldu. Altılı Masa’nın olması, meselelerin birlikte yürütülmesine fırsat veriyor. Bunun faydalı olacağını düşünüyorum. Ama üçüncü ittifak, yeni seçim kanunundan dolayı olabilir. Üç partinin aldıkları oyu üst üste koysanız daha büyük çoğunluk elde edersiniz. Milletvekili çıkarma ihtimali artar. Veya böyle bir ortam oluştuğu takdirde bu bir yeni katılıma vesile olabilir.”
Saadet Partisi kurmayları Karamollaoğlu’nun sözlerine “Saadet, Gelecek ve DEVA’nın ayrı ayrı seçime girmeleri durumunda toplam oyları, birlikte girmeleri durumunda alacakları oydan çok daha fazla olsa bile milletvekili çıkartamazken, birlikte girmeleri durumunda daha az oyla vekil çıkarma şansına sahip oluyorlar” diyerek açıklık getirmişlerdi.
Saadet Partisi “üçüncü ittifak” görüşmelerine Gelecek ve DEVA partileri ile başladığında, ortak vekil listeleri yapıldığında Türkiye genelinde Saadet Partisi logosunun kullanılmasını önermişti. Gelecek Partisi’nin bu öneriye yeşil ışık yakmış ancak DEVA Türkiye genelinde kendi logosuyla seçimlere girmekten yana tavır almıştı.
DEVA bu formüle soğuk yaklaşsa da, üç parti arasındaki ittifak görüşmeleri bitmedi. Üç parti de parlamentoda en yüksek temsili sağlama hedefinden vazgeçmediği için birçok formül üzerinde çalışıldı.
Gelinen son aşamada Türkiye genelinde Saadet Partisi’nin logosu altında ortak liste oluşturulması formülü bir kenara bırakılırken, bu formülün iller bazında ortak listelerle uygulanabileceği fikri öne çıktı. Bu ortak listelerin her ilde ayrı parti logosuyla oluşturulabileceği görüşüne üç parti de yeşil ışık yaktı.
Özetle; hangi ilde hangi parti güçlüyse onun logosu kullanılacak ve o logo altında ortak liste oluşturulacak. Böylelikle her partinin logosu da Türkiye genelinde görünür kılınacak. Hangi ilde hangi logoyla girileceğine dair çalışmalar sürüyor.
CHP listelerinden de seçime girilecek
Üç partinin kendi aralarında böylesi bir anlaşmaya varmış olmaları vekil listelerinde CHP ile ortak hareket etmeyecekleri anlamına gelmiyor. Üç partinin birlikte olmalarına karşın vekil çıkarmakta zorlanacakları yerlerde CHP listelerine katılmaları mümkün olacak. CHP ile hangi illerde ortaklık yapılabileceği konusunda en çok çalışan partinin DEVA Partisi olduğunu söylemek mümkün. DEVA hem üçüncü ittifakla hem de CHP ile ortak liste çalışmasına “Karma ittifak formülü” de diyor.
Gelecek, DEVA ve Saadet ile hiçbir şekilde ortak liste çalışması yapmak istemeyen İyi Parti ile CHP arasındaki ortak liste çalışmasının da gelinen aşamada 9 ya da 11 ille sınırlı kalabileceği belirtiliyor. “Kendi logomuz ve kendi vekil listelerimizle seçmenle buluşmak istiyoruz” ısrarındaki İyi Parti yönetiminin önümüzdeki hafta daha esnek olabileceğini anlatan CHP kurmayları, “Herkes kendi logosunun görünmesinde, bilinmesinde ısrarcı olabilir ama mecliste çoğunluğu sağlamak için en üst düzeyde ortaklık yapmamız gerekiyor. Kaçınılmaz olan bu. 9 ya da 11 değil de, bunu 15’e bile çıkarabilirsek Millet İttifakı’nın eli mecliste daha da güçlü olacak” diyor.