Ana SayfaSeçim 2023Siyasetin sitemkârları: Savcı Sayan, Ali Haydar Fırat, Mehmet Metiner, Aytun Çıray…

Siyasetin sitemkârları: Savcı Sayan, Ali Haydar Fırat, Mehmet Metiner, Aytun Çıray…

Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim sürecinde bazı isimlerden sitemkâr tepkiler geldi. AK Parti’den milletvekilliği için Ağrı Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden ancak seçilmesi zor bir sıradan aday gösterilen Savcı Sayan: “Aslolan milletin gönlündeki listedir.” CHP’nin aday listesine alınmayan Ali Haydar Fırat: “Bütün muhalefet aday belirlemede TİP kadar heyecan yaratamamıştır.” İYİ Parti İzmir adaylığından çekilen Aytun Çıray: “İdris Naim Şahin’in Ordu 1’inci sıra adayı yapılacağını öğrenince şok oldum.”

Savcı Sayan: “Aslolan milletin gönlündeki listedir”

AK Parti, milletvekili adaylığı için Ağrı Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Savcı Sayan’ı İzmir 1. bölge 6. sıradan aday gösterdi.

AK Parti, 2018 seçimlerinde, o dönem de şimdi olduğu gibi toplam 14 milletvekilliği olan İzmir 1. bölgede dört milletvekili çıkartmıştı. Bu nedenle altıncı sıradaki Sayan’ın milletvekili seçilmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.

Sayan, seçim çalışmalarına başladığını duyurduğu sosyal medya paylaşımında da bu durumu ima ederek “Aslolan Milletin gönlündeki, vicdanındaki listedir. Neticede onların vekili olmak için aday olduk” ifadelerine yer verdi.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde AK Parti’ye katılan Sayan, o seçimlerde de İzmir 2. bölge 7. sıradan aday gösterilmiş ancak milletvekili seçilememişti.

1 Kasım 2015 seçimlerinde adaylık başvurusu yapmasına rağmen listeye alınmayan Sayan, o dönemde de sitemini, kimliği muğlak muhatabına “Halimi, emeğimi engelleyenleri Allah’a havale ediyorum. ALLAH VAR GAM YOK…” mesajıyla duyurmuştu.

Aytun Çıray: ‘İdris Naim Şahin varsa ben yokum’

İYİ Parti İzmir milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, listelerin YSK’ya tesliminden bir gün önce adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Çıray’ın, çekildiğini duyurduğu paylaşımında İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Altılı Masa’dan kalkma hamlesine gönderme yaparak “kriz sonrası baraj altına düşen oylarımızı yükseltmek için çok çalışacağım” vurgusu yapması dikkat çekti.

Bu açıklama üzerine, çekilme nedeninin parti içinde yapılan temayül yoklamasında ikinci sırada çıkması ancak kendisinin ikinci sıra milletvekili adaylığını kabul etmemesi olduğu iddia edildi.

Çıray, adaylıktan çekilme nedeninin bu olmadığını ancak temayül yoklamasının da usule aykırı olduğunu öne sürdü.

Sosyal medya hesabından dizi şeklinde mesajlar paylaşan Çıray, çekilme nedeninin; Emniyet teşkilatındaki “FETÖ” kadrolaşmasının sorumlusu olarak gördüğü, eski AK Partili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in İYİ Parti’den Ordu 1. sıra adayı gösterilmesi olduğunu duyurdu.

Çıray, 2019’da da adı İYİ Parti’den Ordu Belediye Başkanlığı için geçen Şahin’in adaylığını kendisi ve o dönem İYİ Parti yönetiminde olan Ümit Özdağ’ın engellediğini belirtti.

Ali Haydar Fırat: Devrim evlatlarını mı yedi?

Politikyol sitesinin genel yayın yönetmeni Ali Haydar Fırat, CHP’den milletvekili adaylığı başvurusu yaptı ancak aday listesine dahil edilmedi.

Fırat, Salı günü (11 Nisan) yaptığı paylaşımda genel muhalefetin aday belirmede TİP kadar heyecan yaratamadığını, bu konuda bir atak yapılması gerektiğini savundu.

Mehmet Metiner: Parti kurma hazırlığı mı?

Kendisinin adaylık başvurusu yaptığına dair bir bilgi olmasa da, eski AK Parti milletvekili Mehmet Metiner de memleketi Adıyaman’da desteklemediği isimlerin aday gösterilmesine tepki gösterdi.

Metiner, Adıyaman’daki aday listesi dışındaki konularda da AK Parti’yi eleştiren paylaşımlar yaptı.

Metiner, başkanlığını yürüttüğü Demokrasi ve Birlik Vakfı’yla ilgili olarak da “Demokrasi ve Birlik Hareketi, seçim sonrasında çok daha güçlü bir çıkışla yoluna devam edecektir. Türkiye için ve Türkiye Kürtleri için söyleyecek çok sözümüz var bizim” paylaşımını yaptı. Sosyal medyadaki takipçileri, Metiner’in bu mesajını yeni bir parti sinyali olarak yorumladı.

Metiner daha önce sert tartışma yaşadığı, ulusalcı görüşleriyle bilinen gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun AK Parti’den milletvekili adayı yapılmasına da isim vermeden tepki gösterdi.

- Advertisment -