Ana SayfaSeçim 2023Yeşil Sol-TİP çekişmesinin iki adresi Hatay ve Ankara 3. Bölge: Nusayriler ve...

Yeşil Sol-TİP çekişmesinin iki adresi Hatay ve Ankara 3. Bölge: Nusayriler ve Çerkesler

Yeşil Sol Parti (YSP) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) arasındaki seçim yarışının iki ilginç kulvarı Hatay ve Ankara 3. Bölge. Hatay’da Nusayri (Arap Alevi) nüfusun yoğun yaşadığı Samandağ’da YSP tanınmış solcu siması Kerem Nalbant’ı, TİP ise Gezi Davası’nda verilen ceza nedeniyle Silivri’de bulunan Can Atalay’ı aday gösterdi. HDP’liler, ittifakın seçmenine Nalbant’a oy verilmemesi halinde iki adayın da meclise girememe tehlikesi olduğunu söylüyor. Ankara 3. Bölgede ise Çerkes dernekleri yöneticileri Yeşil Sol’un 1. sıra adayı Metin Kılıç’ın seçilebilmesi için TİP’e bölgede seçimden çekilme çağrısı yaptı.

Emek ve Özgürlük İttifakı tabanı, bazı yerlerde Yeşil Sol Parti ve TİP listeleri arasında hangisine oy vereceği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Bu durumun en çok öne çıktığı yerler arasında Hatay ve Ankara 3. Bölge dikkat çekiyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı için Hatay’da; ağırlıklı olarak Nusayri (Arap Alevi) nüfusun yaşadığı, solun yüzde 90’ın üzerinde oy oranlarına ulaştığı ve ittifaktan çıkacak muhtemel bir milletvekilini de esas itibariyle meclise taşıyacak oyların adresi olan Samandağ ilçesi kritik.

Yeşil Sol Parti’nin Hatay 1. sıra adayı, Samandağ’ın sevilen solcu isimlerinden Kerem Nalbant.

Kerem Nalbant.

TİP ise 1. sıradan, Gezi Davası’nda aldığı ceza nedeniyle Silivri’de tutuklu bulunan ve yine sosyalist kimliğiyle bilinen Av. Can Atalay’ı gösterdi.

Can Atalay, Silivri’de ailesiyle.

Gazeteci Murat Sabuncu da dün (24 Nisan) T24’te HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın katıldığı Samandağ’daki etkinlikten izlenimlerini anlattığı yazısında bu konuya yaşadığı bir diyaloğu aktararak şöyle değindi:

“Bir diğer diyalog ki bunu sokaktaki sade vatandaştan konuştuğum sivil toplumculara pek çok isimden duydum. TİP ile Yeşil Sol arasındaki kararsızlık. Daha önceki seçmen tercihlerine bakıldığında, TİP’in yaptığı büyük atağa rağmen iki farklı partiden iki ismin de çıkmasının zor olduğu bir süreç. Kesişen kümeler… Kendisini ‘solda’ olarak tarif eden iki ismin şahit olduğum tartışması şöyle idi:

“‘TİP’te Can Atalay var, hem de içerde. Haksızlık olan her yere koşan bir isim. Bize ona oy vermek yakışır.’

“‘Doğru ama HDP’den de isimler hapiste. Onlar ne yapacak? Tüm Can’ların dışarı çıkması için bir şey yapmalı.’

“‘Can Atalay çıkınca hem burası hem geride kalan herkes için bir çaba harcar.’

“‘Böyle giderse ittifak olarak değil ama Yeşil Sol olarak İYİ Parti’nin bile altında oy alacağız.’

“‘Mühim olan ittifakın kazanması, TİP de Yeşil Sol da bizim.’

“Bu tartışmalar gittiğim her yerde tonu-şekli farklı olsa da karşıma çıktı.”

Çerkes dernekleri yöneticileri TİP’e çekilme çağrısı yaptı

Benzer bir durum Ankara 3. Bölge’de yaşandı. Yeşil Sol Parti’nin bu bölgede 1. sıra adayı olarak gösterdiği Metin Kılıç Çerkes toplumunda tanınmış bir isim.

Metin Kılıç (solda), Kafkasya’nın ünlü ekibi Nalmes’in baş dansçısı Yedic Guşav ile.

Çerkes haklarını savunma amacıyla milletvekilliğine aday olduğunu söyleyen Kılıç, geçmişte Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun yöneticiliğini yaptı. Kılıç, 20 Temmuz 2015’te Suruç’taki canlı bomba saldırısında eşi Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç’ı kaybetmişti.

Ankara 3. Bölgede TİP ise tanınmış vergi uzmanı Ozan Bingöl’ü 1’inci sıra adayı olarak gösterdi.

Kılıç’ın meclise girmesini isteyen Çerkes dernekleri yöneticileri, ittifak ortağı iki partinin oylarının bölünmesi sonucu iki adayın da meclise girememesinden endişeli.

Çerkes dernekleri yöneticileri bu nedenle geçtiğimiz günlerde TİP’e, Ankara 3. Bölgede seçimden çekilme çağrısı yaptı. Ancak TİP adayını çekmedi. Bu bölgede YSP ve TİP adayları seçilmek için yarışacak.

- Advertisment -