Ana SayfaÖZEL HABERAYM’nin kapatma kararı vermesi halinde HDP’nin stratejisi ne olacak?

AYM’nin kapatma kararı vermesi halinde HDP’nin stratejisi ne olacak?

2023 seçimleri öncesinde HDP’ye açılan kapatma davasının seyri en çok konuşulan konular arasında. 10 Ocak’ta AYM’de görüşülmeye başlayacak davada HDP’nin kapatılması kararı çıkarsa, parti, kurucu bileşenlerinden biri olan Yeşil Sol Parti ile seçime girecek. 48 ilde örgütlenmesini tamamlayan ve 12 Mart 2023’ten itibaren yapılacak her seçime girme hakkını kazanan Yeşil Sol Parti’de parti meclisinin yarısı HDP’den gelen isimlerle yeniden şekillendirildi.

HDP’nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianamenin 21 Haziran 2021’de AYM tarafından kabul edilmesiyle başlayan süreçte yeni bir adım atıldı; AYM davayı 10 Ocak 2023’te yapılacak toplantının gündemine aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 10 Ocak 2023’te Anayasa Mahkemesi’nde sözlü açıklama yapacak. Şahin’in açıklamasının ardından belirlenecek günde ise HDP sözlü savunmasını verecek.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Partinin kapatılması için heyetin üçte iki çoğunlukla kapatma lehinde karar vermesi gerekiyor. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi son yıllarda bazı özgürlükçü kararlar ile adından söz ettirse de, mahkemeye yapılan yeni atamalar sonucunda oluşan mevcut aritmetiğe göre HDP’nin kapatılması kararının çıkma ihtimali var. Hatta siyaset kulislerinde konuşulan iddialara göre HDP’nin kapatılması için gerekli üçte iki çoğunluk oluşmuş durumda.

Yargıtay Başsavcısı’nın birkaç gün önce HDP’nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etmesi de bu yöndeki iddiaları güçlendirdi.

HDP’nin kapatılma ihtimali uzun zamandır tartışılıyordu. Fakat özellikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve hapis cezası kararının ardından bu ihtimal artık her zamankinden daha yüksek görülüyor.

Eğer AYM’den HDP’nin kapatılması kararı çıkarsa, HDP’nin mevcut üye ve yöneticilerine siyasi yasak getirilecek. Bu kişiler başka bir partinin yönetiminde yer alamayacak, milletvekili adayı olup seçime giremeyecek.

Peki kapatma kararı çıkması durumunda HDP’nin stratejisi ne olacak?

Bu durumda HDP’nin uygulayacağı B planı Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmek.

HDP Danışma Kurulu üyesi Ali Bayramoğlu: HDP kapatılırsa seçime Yeşil Sol Parti ile girecekler

HDP Danışma Kurulu üyesi Ali Bayramoğlu, 21 Aralık’ta Serbestiyet’te yayımlanan değerlendirmesinde HDP’nin kapatılması halinde partinin Yeşil Sol Parti ile seçime girmeye hazır olduğunu söyledi:

“Eğer Anayasa Mahkemesi kendiliğinden veya iktidarın telkiniyle HDP’nin seçimlere katılmasını engelleyecek bir zamanlamayla bir karar verirse ne olur? Zannediyorum HDP buna hazır. Bildiğim kadarıyla Yeşil Sol Parti seçimlere girme yeterliliğini tamamladığı gibi Yeşil Sol Parti’nin bütün teşkilatları HDP’lilere yakın ya da HDP’lilerden oluşan isimlerden yeniden yapılandırıldı. Dolayısıyla bu iki parti de hem cumhurbaşkanlığı seçimleri anlamında hem parlamento seçimleri anlamında seçimlere katılma adımları atacaklardır.”

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin birleşmesi ve bazı bağımsız bireylerin de süreç içinde harekete katılmasıyla 29 Temmuz 2010’da Ankara’da kurulan Yeşil Sol Parti, kendisini ‘Ortodoks sol’dan farklı olarak ‘özgürlükçü sol’ fikirleri benimseyen bir parti olarak tanımlıyor.

2012 yılında HDP kurulurken destek veren partilerden biri de Yeşil Sol Parti’ydi. Günümüzde HDP grup başkanvekilliği görevini yürüten Saruhan Oluç da bu çevrenin temsilcilerinden biri olarak HDP’ye katılmıştı.

Uygulamada iki parti arasında farklılıklar olsa da HDP ile Yeşil Sol Parti’nin program ve tüzüğü birbirine çok yakın. Bu da HDP’nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti’den seçime girmeyi kolaylaştıran bir başka etken.

En önemli etken ise Kürt siyasi hareketinin en büyük temsilcisi olan HDP’nin kuruluş aşamasında Kürt olmayan sol ve liberal çevreler ile yaptığı ittifak. 2012’de kurulan bu ittifak sayesinde bugün Kürt siyasal hareketi, kapatılması durumunda ilk kez bir Kürt partisi olmayan Yeşil Sol Parti ile seçime girecek.

Peki HDP’nin Yeşil Sol Parti planı ne?

Yeşil Sol Parti kısa süre önce seçime girme yeterliliğini sağladı ve kongresini yaptı. Bu kongrede 60 kişiden oluşan parti meclisinde üyelerin yarısı HDP’den gelen isimlerden oluştu. Ayrıca parti eş sözcüsü olarak seçilen iki isimden biri Kürt siyasetini temsilen bu göreve geldi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın: 12 Mart itibariyle yapılacak her seçime girebiliyoruz

Partinin bir diğer eş sözcüsü İbrahim Akın kendisiyle yaptığımız telefon görüşmesinde asıl öncelik ve beklentilerinin HDP’nin kapatılmaması olduğunu söyledi.

Şu anda Türkiye’de 48 ilde örgütlendiklerini söyleyen Akın, 12 Mart itibariyle gerçekleştirilecek her seçime katılma hakları olduğunu belirtiyor.

Yani HDP kapatılsa da kapatılmasa da Kürt siyasi hareketi bu seçime katılacak.

Şimdi gözler 10 Ocak’ta başlayacak dava sürecinde.

- Advertisment -