Ana SayfaÖZEL HABERBoğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” protestosu için savcılık beraat istedi: AYM “ifade özgürlüğünün”...

Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” protestosu için savcılık beraat istedi: AYM “ifade özgürlüğünün” ihlali kararı vermişti

Afrin harekatını desteklemek için Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde lokum dağıtılmasını protesto eden 27 öğrenci on ay hapis cezası almıştı. “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı ile çıkan cezaya Yargıtay’da itiraz hakkı olmayan sanıklar, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürdü. AYM, Temmuz’da, ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, öğrencilere verilen cezanın ortadan kaldırılması için dosyayı ilk derece mahkemesine gönderdi. Savcılık, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen 9 öğrencinin dosyası için mütalaasında AYM kararı göz önüne alınarak öğrencilerin beraatini istedi. Olaydan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar terörist gençler” demişti.

19 Mart 2018’de Boğaziçi Üniversitesinde bir grup öğrenci, Afrin’e askeri harekatın ardından üniversite kampüsünde lokum dağıtılmasını, “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” yazılı pankart açarak protesto etmişti.

Protesto nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan 30 öğrenci hakkında 31 Ocak 2020’de karar verildi. Öğrencilerden 27’si 10 ay hapis cezası aldı, diğer üç öğrenci ise beraat etti. 20 öğrencinin hapis cezası ertelendi. Yedi öğrenci ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının kabul etmedikleri için 6 bin TL para cezasına çarptırıldı.

Boğaziçili öğrencilerden 14’ü yargılama sürecinde 2,5 ay tutuklu kalmıştı.

AYM: “İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme özgürlüğü ihlal edildi”

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile çıkan cezayı Yargıtay’a taşıma hakkı olmayan sanıklar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, Temmuz ayında verdiği kararda ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, öğrencilere verilen cezanın ortadan kaldırılması için dosyayı ilk derece mahkemesine gönderdi.

Ceza alan diğer öğrencilerle ilgili Yargıtay aşaması henüz devam ediyor ancak AYM’nin kararı doğrultusunda yeniden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen 9 öğrencinin dosyasıyla ilgili olarak savcı mütalaasını sundu.

Savcılık, mütalaasında AYM kararı göz önüne alınarak öğrencilerin beraatine hükmedilmesini istedi.

Erdoğan, “Bu terörist gençlere bu üniversitelerde okuma hakkını vermeyeceğiz” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protesto sonrasında şunları söylemişti:

“İstanbul’da bir üniversitede imanlı, milli, yerli gençlik Afrin ile ilgili lokum dağıtırken, komünist, vatan haini gençlerin onların masalarını dağıtmaya yeltendi. Bunlar terörist gençler. Bu terörist gençlerle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz ve bunların eşkallerini her şeyi belirleme suretiyle, bu terörist gençlere, bu üniversitelerde okuma hakkını vermeyeceğiz. Üniversite terörist gençlik yetiştirmez. Üniversite, vatanına, milletine hizmet edecek bir nesil yetiştirir.”

- Advertisment -