Ana SayfaÖZEL HABERCIA’in gerçekleşmeyen Assange senaryoları: Suikast, kaçırma, Rus uçağı vurma, Londra sokaklarında Kremlin...

CIA’in gerçekleşmeyen Assange senaryoları: Suikast, kaçırma, Rus uçağı vurma, Londra sokaklarında Kremlin ajanlarıyla çatışma

Yahoo News’in özel haberine göre CIA, 2017'de WikiLeaks'in kurucusu Assange’ı zorla alıkoyma, zehirleme, öldürme; ayrıca Rusya’ya kaçmasını engellemek için Rus uçağının tekerini vurma, ajanlarıyla Londra sokaklarında çatışma gibi bir dizi plan yaptı. Assange’ın kaldığı Londra Ekvador Elçiliği’ne hizmet veren İspanyol güvenlik şirketinin CIA’e çalıştığı ve bilgi sızdırdığı da ortaya çıktı.

Yahoo News’in özel haberine göre CIA ve Trump yönetimi içindeki bazı üst düzey yetkililer, Londra’da Ekvador Elçiliği’nde kalırken Assange’ı öldürmeyi dahi gündeme getirdiler; Assange’a nasıl suikast yapılacağına dair “planlar”yaptılar, muhtelif “seçenekler” üzerinde kafa yordular.

Eski bir karşı-istihbarat yetkilisi, Assange’ın kaçırılması veya öldürülmesiyle ilgili tartışmaların Trump yönetiminin “en üst düzey kademelerinde” gerçekleştiğini söyledi.

Anlatılanlara göre Başkan Trump’ın yeni atanan CIA direktörü Mike Pompeo, yalanladığı tecavüz iddiaları üzerine İsveç’e iade edilmemek için 2012’de Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan WikiLeaks ve Assange’dan “intikam” almak istiyordu.

Eski bir Trump yönetimi ulusal güvenlik yetkilisi, “Pompeo ve diğer üst düzey kurum yöneticileri Vault 7 olayından utanç duydukları için gerçeklikten tamamen koptular” dedi ve ekledi: “Kan çıkacağını düşündüler.”

Vault 7 sızıntısı nedir?

Wikileaks 2017’de 24 bölümlük bir yayınla CIA’in elektronik gözetim ve siber harekât planlarını ve modellerini ortaya çıkarmıştı. Ortaya çıkan belgeler eski NSA görevlisi Edward Snowden’ın 2013’te açığa çıkardıklarının iki katı büyüklüğündeydi.

Bu sızıntı CIA’i öylesine öfkelendirdi ki, Pompeo 2017’de WikiLeaks’i kamuoyu önünde “devlete karşı düşmanca hareket eden istihbarat servisi” olarak tanımladı.

30’dan fazla ABD yetkilisinin konuştuğu Yahoo News araştırmasına göre bazı NSA yetkilileri, CIA’in Assange’ı kaçırma tekliflerinin -yasadışı olması bir yana- WikiLeaks kurucusunun kovuşturulmasını dahi tehlikeye atabileceğinden endişeleniyorlardı.

Çünkü federal yasalara göre CIA’in bu türden operasyonları, Assange’ın ABD’de yargılanmasını imkânsızlaştırırdı.

Assange’ın olası bir firarını konu edinen  istihbarat raporları, ABD hükümetinin en üst seviyelerinde ciddiyetle ele alındı. O sırada Ekvadorlu yetkililer, Assange’a büyükelçilikten ayrılması ve Ekvador’un Rus misyonunda görev yapmak üzere Moskova’ya uçması için, ona diplomatik statü verme planını hayata geçirmeye başlamışlardı.

Kaçış planını engelleme senaryoları: Rus uçağının tekerlerini vurma, Londra sokaklarında Ruslarla çatışma

Üç eski yetkiliye göre, buna karşılık olarak CIA ve Beyaz Saray, Assange’ın Rusya’ya gitme planlarını bozmak için bir dizi senaryo hazırlamaya başladı. Bunların başlıcaları şunlardı:

  1. Londra sokaklarında Kremlin görevlileriyle olası silahlı çatışmalar.
  • Bir arabanın Assange’ı taşıyan bir Rus diplomatik aracına çarpması ve ardından onu yakalaması.
  • Assange’ı Moskova’ya hareket etmeden önce taşıyan bir Rus uçağının tekerlerine ateş açmılması. (Eski bir üst düzey yöneticinin verdiği bilgiye göre, ABD’li yetkililer, gerekirse İngiliz mevkidaşlarından kendileriyle birlikte çatışmaya girmelerini istedi ve İngilizler bunu kabul etti.)

“Prison Break’teki gibi kaçacaktı”

Eski üst düzey Trump hükümeti yöneticisi, “Oradan defolup gitmeyi düşündüğüne inanmak için her türlü nedenimiz vardı,” dedi ve bir raporda Assange’ın bir çamaşır el arabasına gizlenerek elçilikten kaçmaya çalışabileceğini söyledi. “Prison Break’teki gibi olacaktı.”

“Büyükelçinin çevresindeki çöpçüler bile istihbarattandı”

Assange’ın muhtemel bir firarı, Londra’daki rakip casus servislerini alarma geçirdi. Amerikan, İngiliz ve Rus istihbarat servisleri, Ekvador Büyükelçiliği çevresine gizli ajanlar yerleştirdi.

Ruslar bu firarı kolaylaştırmak için oradaydı.

ABD ve müttefik servisler için amaç böyle bir kaçışı engellemekti. Eski üst düzey yetkili, “Komik ötesiydi” dedi. “İş, çöpçülerden tutun, çevredeki polis memurları veya güvenlik görevlilerine kadar, (elçilik etrafında dolanan) her insanın istihbarat görevlisi olduğu bir noktaya geldi.”

Beyaz Saray yetkilileri Trump’ı, meselenin uluslararası bir krizi tetikleyebileceği hatta daha kötüsüne yol açabileceği konusunda uyardı. Eski bir yetkili, “Ona bu durumun çirkinleşebileceğini söyledik” dedi.

Ekvador Büyükelçiliğine hizmet veren güvenlik şirketi CIA’ye çalışıyormuş

2015’in sonlarında Ekvador, Londra büyükelçiliğini korumak için UC Global adlı bir İspanyol güvenlik şirketi tuttu. İlk olarak El País gazetesi tarafından yapılan bir habere göre, İspanya’daki soruşturmada ifade veren iki eski çalışanına göre, 2017 yılının ortalarında UC Global aslında Ekvador’un haberi olmadan ABD istihbaratı için çalışıyordu.

Çalışanların anlattığına göre İspanyol firması, ABD istihbarat teşkilatlarına Assange’ın faaliyetleri ve ziyaretçileri hakkında ayrıntılı raporlar verdi. Yanı sıra büyükelçiliğe gizlice yerleştirilmiş cihazlarla Assange görüntülü ve sesli olarak takip edildi.  

Aralık 2017’de Ekvador’un Assange’ı Rusya’ya götürme planı hazır görünüyordu. UC Global, Assange’ın “Ekvador yetkililerinden üçüncü bir ülkeye gitmek amacıyla diplomatik bir pasaport alacağını” öğrendiğini söyledi. 15 Aralık’ta Ekvador, Assange’ı resmi diplomatı yaptı ve Associated Press tarafından elde edilen belgelere göre onu Moskova’daki büyükelçiliğine atamayı planladı.

21 Aralık 2017’de Adalet Bakanlığı, Assange’ı gizlice suçlayarak ABD’ye yasal iade şansı elde etmeye çalıştı. El País’e göre, aynı gün UC Global, Assange ile Ekvador istihbarat servisi başkanı arasında Assange’ın kaçış planını görüşmek üzere düzenlenen bir toplantıyı kaydetti. El País’in bildirdiğine göre, ABD büyükelçisi “toplantıdan saatler sonra” plandan haberdar olduklarını Ekvadorlu mevkidaşlarına söyledi.

Ekvador planın açığa çıktığını öğrendikten sonra operasyonu iptal etti.

Noel arifesi senaryoları: “Büyükelçilik kapısını yanlışlıkla açık bırakalım” Ancak ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın Noel arifesinde Assange’ı kaçırmayı planladığına inanıyordu. Eski UC Global çalışanına göre, şirketin patronu Amerikalı bağlantılarıyla, büyükelçilik kapısını “kazara” açık bırakarak dışarıdan insanların girebilmesine olanak tanımayı tartıştı.

İlk olarak Guardian’ın aktardığı ifadede, başka bir fikir de öne çıkıyordu: UC Global çalışanı, patronunun “Bay Assange’ı zehirleme olasılığını da” gündeme getirdiğini söyledi.

Assange da suikasttan korkuyor gibiydi. ABD yetkililerine göre, CIA yetkililerinin WikiLeaks’in yayımladığı dosyalardan bile daha zararlı olduğuna inandığı bazı Vault 7 materyalleri, Assange’ın meslektaşları arasında, “birimiz öldürülürse yayımlayın” talimatıyla dağıtılmıştı.

ABD yetkilileri için birincil mesele, CIA’in Assange’ı kaçırmasının veya muhtemel bir suikast planının yasal olup olmadığıydı. Eski yetkililere göre, tartışmalar kurumun yeni “karşı istihbarat” yetkililerinin himayesinde gerçekleşti. Bazı yetkililer, bunun oldukça agresif ve muhtemelen yasal olarak da sorunlu olacağı yorumunu yaptı.

Eski yetkililer, sonunda suikast tartışmalarının hiçbir yere varmadığını söyledi.

- Advertisment -