Ana SayfaÖZEL HABERErdoğan’a sesini duyurmak isteyen Uygurlara polis engeli: Doğu Türkistan Bayrağı nedeniyle arbede...

Erdoğan’a sesini duyurmak isteyen Uygurlara polis engeli: Doğu Türkistan Bayrağı nedeniyle arbede çıktı

Çin’de yaşayan yakınlarıyla 2016’dan beri irtibat kuramayan Türkiye’de yaşayan Uygurlar, kendisinden yardım istemek için Erdoğan’ın cuma namazını kılacağı Eyüpsultan Camisi’nde toplandı. Erdoğan’ın gelmesinden önce polisler, elinde Doğu Türkistan Bayrağı taşıyan 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin’e bayrağının açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Doğu Türkistan Bayrağı’nı kaldırmak istememesi üzerine yaşanan arbede sırasında yere düşen Amin’in kaşı açıldı. Serbestiyet’e konuşan Amin: “31 yıldır vatandaşı olduğum Türkiye’de yaşıyorum. Doğu Türkistan’da yaşayan 5 çocuğum, 15 torunumun sesini yıllardır duyamadım. Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak için gittik bunlar oldu.”

2016’dan beri Çin’deki yakınlarıyla irtibat kuramayan Türkiye’de yaşayan Uygurlar, aileleriyle görüşmelerine yardım etmesini istemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma namazını kılacağı Eyüpsultan Camisi’nde toplandı.

Erdoğan’ın gelişi öncesinde, polisler ve Uygur topluluğu arasında “Doğu Türkistan Bayrağı açılması” nedeniyle arbede yaşandı.

Polisler, elinde Doğu Türkistan Bayrağı bulunan bir Uygur’a bayrağı kapatmasını söyledi.

Polislerle yaşanan arbede sırasında bayrağı kaldırmak istemeyen 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin yere düşerek kaşı açıldı.

Serbestiyet’e konuşan Amin şunları söyledi:

“Doğu Türkistan’da yaşayan 5 evladım, 15 torunum ve onların da daha görmek nasip olmamış çocukları var. 2016’dan beri hiçbirinin sesini bile duyamadım.

Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak ve bizlere yardım etmesini istemek için gitmiştik. Polisler “Doğu Türkistan Bayrağı’na izin yok” dediler. Çok üzüldüm.

Birden çıkan itiş kakışta yıkıldım, yere düştüm. Elim çok acıyor muhtemelen parmağım kırıldı. Kaşım açıldı.

Zaten yüreğimiz yanıyor. Ben 31 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Cumhurbaşkanımızdan yardım istemek için gittim, bunlar oldu. Camiye bile sokmak istemediler. Bunlar yaşanmamalıydı.”

- Advertisment -