Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | İsias Otel’de hayatını kaybeden turizm rehberlerinin enkazdan...

ÖZEL HABER | İsias Otel’de hayatını kaybeden turizm rehberlerinin enkazdan gönderdiği sesli mesajlar: “Göz göre göre soluyoruz”

Adıyaman’daki İsias Otel’in enkazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi uygulamalı eğitim gezisinde bulunan turizm rehberleri ile rehber adayları kafilesinden 31 kişi hayatını kaybetti. Onlardan biri olan Ali Osman Aydın, depremin hemen ardından WhatsApp gruplarından sesli mesajla yandım istemişti: “Biz dışarıyı görüyoruz. İnsanlar bize ulaştı ancak insanların yapabileceği bir şey değil. Buraya AFAD’ın gelmesi lazım, vatandaşla olmuyor. Belden yukarımız sağlam, belden aşağımız beton altında ezildi. Göz göre göre soluyoruz.”

Adıyaman’daki İsias Otel, turnuva için Kıbrıs’tan gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji ortaokul voleybol takımlarının kafilesinden ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uygulamalı eğitim gezisi yapmakta olan turizm rehberleri kafilesinden çok sayıda gencin hayata gözlerini yumdukları yer olmuştu. 

Kıbrıs kafilesinden 26’sı ortaokul öğrencisi, 9’u veli ya da öğretmen olmak üzere 35, Turizm rehberleri kafilesinden de 31 kişi hayatını kaybetti.

Otelin enkazında rehber ve rehber adayları Tamer Özdoğru (eğitmen rehber), Ali Osman Aydın, Aykut Bulut, Bahtiyar İsrafiloğlu, Çağkan Yılmaz, Çiğdem Şimşek, Emin Uysun, Etem Yedek, Ali İsrafiloğlu, Hasan Öz, İmran Aydoğdu, Müzeyyen Gökçen, Önder Cırık, Fikri Töre, Hazal Baytekin, İdris Talha Kartav, Johanna Carolina Kap, Kağan Yıldız, Lemur Seyfettinoğlu, Nazımcan Hartlap, Ozan Koç, Ömer Kale, Ömer Tabarlı, Samet Burak Bingöl, Sefa Veysel Yaşar, Tahsin Cem Efe, Tayfun Dal, Turgut Mustafa Yedek, Ukba Alhomsi, Umut Ulaş Tan ile kafilenin yolculuk ettiği otobüsün şoförlüğünü yapan Mehmet Kalaycı yaşamlarını yitirdi.

Sesli mesajla yardım istediler: “Göz göre göre soluyoruz

İsias Otel enkazında sıkışan rehberlerden Ali Osman Aydın ve Nazımcan Hartlap, depremin hemen ardından sesli mesajla WhatsApp gruplarında yardım istediler.

Dışarıyı gördüğünü söyleyen Ali Osman Aydın, etrafındaki otoparkı ve tabelaları söyleyerek yardım çağrısı yapmıştı:

“Belden yukarımız sağlam, belden aşağımız beton altında ezildi. Direnemiyoruz, acımız çok yüksek. Bu beton duvar kaldırılmadığı sürece buradan çıkamayız. Göz göre göre soluyoruz.

“Biz dışarıyı görüyoruz. İnsanlar bize ulaştı ancak insanların yapabileceği bir şey değil. Buraya AFAD’ın gelmesi lazım, vatandaşla olmuyor.

“Ben dışarıyı görüyorum. Burada bir otopark var. Doğru Karar Eğitim Kurumları’nı görüyorum.”

AFAD ekiplerinin yardım çağrısına yetişemediği Ali Osman Aydın, depremin olduğu 6 Şubat günü öğleden sonra enkazdan çıkartıldı. İstanbul’a sevki sırasında hayatını kaybetti.

Ali Osman Aydın.

Nazımcan Hartlap, 6 Şubat akşam saatlerinde Jandarma Arama Kurtarma ekipleri tarafından enkazdan çıkartıldı ancak o da hastanede hayatını kaybetti.

Nazımcan Hartlap.

Nazımcan Hartlap’ın enkazdan çıkartıldığı anlarda elini kalbine götürerek, kendisini enkazdan çıkartan jandarma arama kurtarma ekiplerine teşekkür ettiği anlara haberlerde geniş yer verilmişti.

Mor Yakup Süryani Ortodoks Kilisesi’nde tören düzenlendi

Hayatını kaybeden turizm rehberlerinden Fikri Töre, Şırnak İdil’e bağlı bir Süryani yerleşimi olan Midin köyündendi.

Fikri Töre için köyü Midin’deki Mor Yakup Süryani Ortodoks Kilisesi’nde tören düzenlendi.

Töreni Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Mor Timetheos Samuel Aktaş, Mor Yakup Kilisesi Rahibi Aho Sefer Bilecen, Töre’nin abuna (papaz) olan ağabeyi Mihail Töre ve çok sayıda din görevlisi birlikte yönetti.

“Çin’deki ünlü Türk”

İsias Otel’de hayatını kaybeden rehber adayı İdris Talha Kartav (31), Çin’de tanınan bir isimdi. 2010’da üniversite öğrenimi için gittiği Çin’de “Informal Talks” adlı bir televizyon programında daimi konuk olarak yer almıştı.

İdris Talha Kartav.

İdris Talha Kartav için birçok Çinli sosyal medya kullanıcısı da paylaşım yaptı.

Uzun yıllar Çin’deki kültürel ve sosyal projelerde görev alan İdris Talha Kartav’ın Çin’deki sosyal medya hesaplarının 1 milyonun üzerinde takipçisi vardı.

İdris Talha Kartav, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde Çin danışmanı olarak görev yapıyor, kişisel internet sitesinde kendini “Çin’deki ünlü Türk” olarak tanımlıyordu.

https://idriskartav.com/

“Ünlü Türk” İdris Talha Kartav, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la.

“Mustafa Uysun’un Emin Uysun günlükleri”

Hayatını kaybedenlerden Emin Uysun da (29) depremden çok kısa bir süre önce, 19 Ocak’ta profesyonel turist rehberi kokartını almıştı.

Kendisi de turizm rehberi olan babası Mustafa Uysun, 19 Ocak’ta oğlunun kokartını almasını “Gözümün nuru oğlumun çalışma kartı geldi. Mustafa Uysun ve Emin Uysun 2023 sezonuna hazır” mesajıyla paylaşmıştı.

Mustafa Uysun, oğlu Emin Uysun’un vefatı için sosyal medya hesabından “Mustafa Uysun’un Emin Uysun günlükleri” başlıklı bir yazı yayımladı.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid031tsP6fKMiyv53DCAwMRf6EoZD5XeVrKdt6Qa2wZ9ZrUrr23T1d7M8VyvSV9oc4Qel&id=786334544&mibextid=Nif5oz

Kolombiyalı rehber de hayatını kaybetti

Turizm rehberleri arasında Kolombiyalı Johanna Carolina Kap da bulunuyordu. Eşi Türkiyeli olan Johanna Carolina Kap İspanyolca konuşan turistlere rehberlik etmek için eğitim gezisindeydi.

Johanna Carolina Kap, depremden bir gün önce Gaziantep Kalesi’ni arkasına alarak fotoğraf paylaşmıştı.

Biri iki ay önce rehber olan, diğeri rehber adayı İsrafiloğlu kardeşler

Kafilede bulunanlardan yakın zamanda rehber olan Bahtiyar İsrafiloğlu ile rehber adayı olan kardeşi Ali İsrafiloğlu da hayatını kaybetti.

İki çocuk babası Bahtiyar İsrafiloğlu, Aralık ayında profesyonel bölgesel turizm rehberi olduğunu duyuran paylaşım yapmıştı.

Rusça konuşan ülkelerden gelen turistlere rehberlik yapmaya hazırlanan Bahadır İsrafiloğlu, Rusya’nın Ukrayna saldırısını başlattığı günlerde elinde Ukrayna bayrağıyla bir fotoğrafını paylaşmış.

Kapadokya’da rehberlik yapan baba-oğul hayatını kaybetti

Aynı kafilede bulunan Nevşehir Rehberler Odası’na kayıtlı baba oğul turist rehberleri Turgut Mustafa Yedek ve Etem Yedek de (29) hayatını kaybetti.

Turgut Mustafa Yedek ve Etem Yedek, 5 Eylül 2018.

Turgut Mustafa Yedek ve oğlu Etem Yedek, Kapadokya bölgesinde rehberlik yapıyordu.

Naci Görür’ün uyarılarını paylaşmış

Kafilede, geziyi tamamladıktan sonra rehberliğe başlayacak olan Çiğdem Şimşek de vardı.

Çiğdem Şimşek.

İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans yapan Çiğdem Şimşek, 2019’da Naci Görür’ün depremle ilgili uyarılarını içeren tweet’leri retweet etmiş.

Denizi hiç görmemiş çocukları denizle buluşturuyordu

Hayatını kaybeden rehberlerden Önder Cırık, hiç deniz görmemiş çocukları denizle buluşturan etkinlikler düzenliyordu. Cırık ayrıca doğa koruma, sürdürülebilirlik, biyokültürel turizm ve yaban hayatı gibi konularda yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Önder Cırık.

Doğa Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, TESEV gibi oluşumlar aynı zamanda belgeselci ve yazar olan Önder Cırık’ın vefatın nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Mesleğe yeni başlayacaktı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü’nden yeni mezun olan Müzeyyen Gökçen (27) mesleğe başlamak için tura katılmıştı.

Müzeyyen Gökçen.

Suriyeli rehber adayı da yaşamını yitirdi

Suriyeli rehber adayı Ukba Alhomsi de İsias Otel’de hayatını kaybetti.

Ukba Alhomsi.

Tiyatro oyunlarında da oynuyordu

İsias Otel’de hayatını kaybeden rehberlerden Ozan Koç (23) aynı zamanda tiyatro oyuncusuydu.

Ozan Koç, bir gezi sırasında Halikarnas Mozolesi’nde.

Babası da tiyatro oyuncusu olan Ozan Koç, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki Alemdar Gemisi’ni anlatan “Alemdar Destanı”nda  babasıyla birlikte oynamıştı.

Ozan Koç (sol başta).

Depremden önce köy okullarından öğrencilere müzeleri gezdirmişti

Eğitim gezisine eğitmen rehber olarak katılan, Antalya’nın tanınmış turizm rehberi Tamer Özdoğru, depremden önceki günlerde köy okullarından ilkokul öğrencilerinin Antalya’ya gelmesini sağlayarak onlara Antalya’daki müzeleri gezdirmişti.

Tamer Özdoğru.

Rehberlerin otobüsünü kullanan şoför de hayatını kaybetti

Turizm rehberlerinin yolculuk ettiği otobüsün şoförü olarak kafilede bulunan Mehmet Kalaycı da hayatını kaybetti.

Mehmet Kalaycı.

- Advertisment -