Ana SayfaÖZEL HABERKazakistan’dan Türkiye’ye gelen Çin vatandaşı Kazak, İstanbul Havalimanı’nda alıkonuldu: “Çin’e geri gönderilmesine...

Kazakistan’dan Türkiye’ye gelen Çin vatandaşı Kazak, İstanbul Havalimanı’nda alıkonuldu: “Çin’e geri gönderilmesine izin vermeyin”

Birkaç yıldır Kazakistan’da yaşayan, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kazak nüfustan olan Gayret Erlibek, bugün indiği İstanbul Havalimanı’nda giriş vizesi olmadığı gerekçesiyle alıkonuldu ve yarın Kazakistan’a geri gönderileceği tebliğ edildi. Uygur insan hakları savunucuları, Erlibek’in Kazakistan’a geri gönderilmesi durumunda, Kazakistan’dan da Çin’e geri gönderilme tehlikesi olduğu için endişeli. Çin, Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016’dan beri uluslararası toplumun “toplama kampı” diye adlandırdığı yerleşkeler kuruyor ve “soykırım”la suçlanan uygulamalar yapıyor. Erbilek havalimanında çektiği videoyla Türkiye'ye çağrı yaptı: "Pasaportum da vizem de yasal, Türk hükümetinden ve halkından sığınma imkanı vermelerini rica ediyorum."

Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kazak nüfustan olan Gayret Erlibek, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde uluslararası toplumun “toplama kampı” dediği yerleşkelerin varlığı ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle birkaç yıldır Kazakistan’da yaşıyordu.

Uygur bölgesiyle ilgili insan hakları mücadelesinin bilinen isimlerinden Omar Bekali’nin sosyal medya hesabından duyurduğu bilgiye göre; Kazakistan, Erlibek’in siyasi sığınmacı statüsünü yenilemedi.

Bugün (13 Haziran) uçakla Türkiye’ye gelen Erlibek’in ülkeye girişini izin verilmedi ve İstanbul Havalimanı’nda alıkonuldu. Erlibek’e yarın saat 19:40’ta uçakla Kazakistan’a geri gönderileceği tebliğ edildi.

Kendisi de Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kazak nüfustan olan ve 2017’de “toplama kampı” diye adlandırılan birimlerde gördüğü işkenceyi birçok uluslararası platformda anlatan Omar Bekali, sosyal medya hesabından Erlibek’in Kazakistan’a geri gönderilmesi durumunda, Kazakistan’dan Çin’e geri gönderilme riskinin olduğunu duyurdu.

Bekali, “Çin’e geri gönderilirse kamplara kapatılma, zorla çalıştırılma hatta öldürülme riski var” diye yazdı.

Uygur insan hakları gündemiyle ilgili haberler yayımlayan Uygur Haber sitesinin sosyal medya hesabından da “Kazakistan’ın Erlibek’i Çin’e iade etmesinden endişe ediliyor” mesajı paylaşıldı.

https://twitter.com/UygurHaber/status/1668675069554425856?s=20

Çektiği video ile çağrı yaptı: “Pasaportum da vizem de yasal, Türk hükümetinden ve halkından sığınma imkanı vermelerini rica ediyorum”

Erbilek’in havalimanından çektiği video sosyal medyada yayımlandı. Erbilek, videoda Kazakça olarak şunları söyledi:

“Türkiye’ye tamamen yasal yollardan geldim. Pasaportum da vizem de yasal. Kazakistan’da Çin’e geri gönderilme tehlikem olduğu için Türkiye’ye geldim. Ülkeye girmeme izin verilmedi ve yarın Kazakistan’a geri gönderecekler. Türk hükumetinden ve halkından sığınma imkanı vermelerini rica ediyorum.”

- Advertisment -