Ana SayfaÖZEL HABERKılıçdaroğlu ile Akşener küs mü?

Kılıçdaroğlu ile Akşener küs mü?

Kılıçdaroğlu ile Akşener, “Gürsel Tekin krizi”nden sonra hiç buluşmadılar, kamuoyuna ortak açıklama yapmadılar. Siyaset kulislerinde iki liderin arasının açık olduğu tahminleri yapılsa da, parti kurmayları her görüşmenin mutlaka kamuoyunun bilgisi dahilinde yapılmadığının bilinmesini istiyor. Üstelik iki liderin 14 Eylül’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğinde bir araya gelmeleri bekleniyor. Ayrıca buluşup, “HDP’ye bakanlık” benzeri olası gerilimlerin önüne geçmek için ortak strateji belirlemeleri de gündemde.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İyi Parti lideri Meral Akşener, CHP’li Gürsel Tekin’in HDP’ye de bakanlık verilebileceğini söylemesiyle başlayan gerilimin ardından ne zaman görüşecekler? Ne zaman buluşup, kamuoyuna ortak açıklama yapacaklar? Yoksa küsler mi? Ankara’da siyaset kulislerinde en çok sorulan sorular bunlar. Herkes merakta.

Hem CHP hem de İyi Parti kurmayları iki liderin Altımı Masa’nın ortak hedefi olan güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için zaten sürekli görüştüğüne dikkat çekiyor. Öyle ki; Gürsel Tekin’in HDP’ye bakanlık verilebileceği sözlerinin hemen ardından İyi Parti lideri Akşener’in “HDP’yle aynı masaya oturmayız” çıkışının da bu görüşme trafiğini aksatmadığı vurgusunu özellikle yapıyorlar.

Gerilimlere karşı ortak strateji

İki lider görüşüyor, hem de sürekli. Peki neden buluşup da, ortak bir açıklama yapmıyorlar?

Her şeyden önce, iki liderin 14 Eylül’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Bilkent Otel’de düzenleyeceği “Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli” toplantısına katılması bekleniyor.

Ayrıca iki lider de, Altılı Masa’nın 2 Ekim’de Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek ikinci tur ilk görüşmesine hazırlanıyor. Kılıçdaroğlu, masanın ortak gündemi için 2 Ekim öncesi masadaki tüm liderlerle ayrı ayrı bir araya gelecek. Elbette Akşener’le de buluşacak. Planlaması yapılmış bile. İki lider, sadece Altılı Masa’nın gündemi üzerinde çalışmakla yetinmeyecek, “HDP’ye bakanlık” benzeri olası gerilimlerin önüne geçmek için ortak strateji de belirleyecek.

Buradan anlaşılıyor ki; Akşener de, Kılıçdaroğlu da “HDP’ye bakanlık” tartışmasının yarattığı gerilimi gündemden düşürmeye kararlı. Bu arada CHP lideri Kılıçdaroğlu Gürsel Tekin’e “yetkisi yok” diyor, Altılı Masa’nın kararlarının ortaklaşa alındığıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyor. Akşener de, Altılı Masa’da HDP’nin olmadığını öne çıkararak kendi parti tabanını yumuşatmakla meşgul.

İki liderin arasının gergin olduğu hatta aralarında küslük yaşandığı iddialarını her iki partinin kurmayları da reddediyor. Akşener’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaretinin aslında CHP ile İyi Parti’nin kurduğu Millet İttifakı’nın başarısının öne çıkarılması olarak algılanmasını isteyen İyi Parti yöneticileri “Gerilim olsa Akşener, İmamoğlu’nu ziyaret etmezdi. Millet İttifakı güçlü bir şekilde yeni başarılara hazırlanıyor” diyor.  

Siyaset kulislerinde iki liderin arasının bozuk olduğunu iddia edenler CHP’nin kuruluşunun 99. yıldönümü olan 9 Eylül’de Akşener’in Kılıçdaroğlu’na bir tebrik telefonu olsun açmadığını da söylüyor. Ancak her iki parti yönetimi de “Kim, neyi, nereden biliyor? Olayları, durumları bağlamından kopartacak, gereksiz değerlendirmelere, spekülasyonlara yol açacak bilgi ve yorum paylaşımı yapmıyoruz. Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında problem yok, bu böyle bilinsin” diyor.

Özetle iki lider de, iki parti de gerilimi soğutmak için en üst düzeyde çaba gösteriyor. Yine de Ankara siyasetinde gözler iki liderin kamuoyuna açık gerçekleşecek ilk görüşmesinde, buluşmasında. O görüşmeler ve buluşmalar Altılı Masa’nın geleceği için de bir gösterge olacak.

- Advertisment -