Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | Ankara, Akşener-Kılıçdaroğlu temasına kilitlendi

KULİS | Ankara, Akşener-Kılıçdaroğlu temasına kilitlendi

İyi Parti lideri Akşener, yerel seçime 81 ilde kendi adaylarıyla gireceğini söylese de CHP ile işbirliği için kapılar henüz tamamen kapanmadı. “CHP’den gelecek tekliflere açığız” değerlendirmelerinin dikkat çektiği İyi Parti’ye, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir teklifle gidip gitmeyeceği merak konusu. İki parti için de önümüzdeki hafta çok kritik.

2019’da Millet İttifakı çatısı altında CHP ile ortak aday çıkarıp 11 büyükşehir belediyesini kazanan İyi Parti lideri Akşener’in, 14-28 Mayıs seçim yenilgilerinden sonra ittifaklara kapıları kapatarak yola devam stratejisi, 11 Eylül pazartesi yapılacak Başkanlık Divanı ve 13 Eylül çarşamba günü yapılacak Genel İdare Kurulu (GİK) toplantılarından sonra netleşecek. 

İyi Parti’de 11 Eylül’de Başkanlık Divanı’nın, 13 Eylül’de de GİK’in yapılacak olması, Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere CHP’yle işbirliği içinde girmeye daha vakit olup olmadığı sorusunu da beraberinde getirdi. 

Bu soru hem İyi Parti hem de CHP kulislerinde soruluyor. 

Meral Akşener’in “Biz bu partiyi CHP’nin adaylarını seçtirmek için kurmadık. İstanbul ve Ankara da dahil seçime 81 ilde kendi adaylarımızla gireceğiz” açıklamasını, İyi Parti meclis grup başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun “Herkesin yolu açık olsun” mesajının izlemesi aslında İyi Parti ile CHP arasında tüm seçim işbirliği ya da ittifak ilişkisinin bittiğini gösteriyor. 

Ama ilginç bir şekilde İyi Parti’den de, CHP’den de her şeyin göründüğü gibi olmadığı değerlendirmelerinin gelmesi dikkatleri İyi Parti lideri Akşener ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na çeviriyor 

Yani daha işbirliğine kapıların kapanmasına İyi Parti’nin 13 Eylül’deki GİK toplantısına kadar vakit var. 

İyi Parti: Tekliflere açığız 

Partinin en yetkili isimlerinin “Genel başkanımız ne dediyse, ne açıkladıysa o olacak ama elbette ki tekliflere, müzakereye açığız” yorumları yapması dikkat çekiyor, yeni soruları beraberinde getiriyor: Kim, kime teklifte bulunacak? Ne için müzakere yapılacak? 

İyi Parti’nin bu üst düzey isimlerine göre Akşener’in ya da İyi Parti yönetimindeki diğer isimlerin işbirliği için CHP’ye bir teklif götürmesi, o teklif üzerinden ortak belediye başkanı adayı belirlenip desteklenmesi yönünde bir gelişme olması beklenmemeli. 

Neden? “Çünkü bizim tekliflerimizin kıymeti bilinmedi bugüne kadar. Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığını önerdik, yemediğimiz hakaret kalmadı. İyi Parti, CHP için 2019’daki İyi Parti olmamalı. Olmayacak.” 

İyi Partililere göre bir teklif götüren olacaksa, o da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmalı. 

Kılıçdaroğlu ne yapacak?

Akşener’in İyi Parti’nin 81 ilde kendi adaylarıyla yerel seçime gireceği açıklamasına CHP’liler de ilk önce “Herkesin yolu açık olsun” dedi. Ama sonra yerel seçim stratejilerinin belirlenmesi sürecinde Akşener ile Kılıçdaroğlu’nun son kararlarının beklenip, ona göre değerlendirme yapılması gerektiği yönünde karar alındı. 

Yani CHP; Akşener’e karşı sessizlik politikasını sürdürüyor ama yerel düzeyde adaylar bu süreçte istedikleri açıklamayı yapabilecekler. 

Bu yüzden CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İyi Partili rakibi Ümit Özlale’ye başarılar dilerken, kendisinin kazanma şansının daha yüksek olduğunu söyledi. 

Millet İttifakı çatısı altında seçime girilen ve kazanılan 11 CHP’li büyükşehir belediye başkanından yeni açıklamalar gelmesi ve CHP kimliğini öne çıkarması önümüzdeki süreçte mümkün. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “Bundan böyle adaysak, CHP’den adayız” açıklamasını Kılıçdaroğlu’nun çok beğendiği biliniyor. 

Kendisini İstanbul’a mühürlü gören İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeniden İstanbul adaylığı için yola çıktığını duyurmasını da “doğru ve yerinde karar” olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim stratejisi için İmamoğlu’yla da, Yavaş’la da görüşmeler yapması bekleniyor. 

Kılıçdaroğlu’nun Akşener’e işbirliği teklifi götürmesine dönük bir işbirliği temas planı henüz yok. Ama yine de Akşener işbirliği kapılarını tamamen kapatmış gibi görünse de, Kılıçdaroğlu öyle görünmek istemiyor. Bu yüzden Akşener’in açıklamalarına karşı geliştirdiği “Nezaketsizlik yapmak istemem” tutumunda ısrar ediyor. 

Kılıçdaroğlu-Akşener teması için gözler yeni haftada. 

- Advertisment -