Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Cem Garipoğlu’nun kardeşinin tartışılan paylaşımındaki eser: “Idi...

ÖZEL HABER | Cem Garipoğlu’nun kardeşinin tartışılan paylaşımındaki eser: “Idi Di Marzo 1”

Cem Garipoğlu’nun kardeşi Sakine Garipoğlu’nun Instagram hesabından paylaştığı fotoğrafta görünen işkence aletine benzeyen cisimle, Münevver Karabulut’un otopsi raporu arasında kurulan paralellikler cinayetle ilgili yeni teorilere neden oldu. Serbestiyet, fotoğraftaki aletin izini sürdü: Tuhaf alet, ünlü İtalyan heykeltıraş Valeriano Trubbiani’nin 1970’te yaptığı “Idi Di Marzo 1” adlı bir sanat eseri. Cagliari Belediyesi Sanat Galerisi’ne kayıtlı eser, 2020-2021’de Sardinya Adası’ndaki Cagliari’nin ünlü tarihi yapısı Saint Remy Kalesi’nin içinde sergilendi. Eserle ilgili Serbestiyet’e bilgi veren İtalyan sanat tarihçisi Dr. Roberta Sonedda: “Bir tecrit mekanı olarak kafes, işkence aracı olarak kırık makas, bir kadın eldiveniyle makas tutan el ve tarihsel ve sembolik anlamlara gönderme yapan insan ve/veya hayvan varlığı öne çıkar.”

2009’dan beri zaman zaman Türkiye gündeminin üst sıralarına çıkan Münevver Karabulut cinayeti, 2014’te cezaevinde intihar ederek ölen faili Cem Garipoğlu’nun kardeşi Sakine Garipoğlu’nun sosyal medyada yaptığı tartışma yaratan paylaşımlarla yeniden gündeme geldi.

Paylaşımlar arasında en çok tartışma yaratan, V şeklinde açık halde bulunan bir makasın, bir büstün boğaz kısmına dayanmış halde görüldüğü bir aletin fotoğrafıydı.

Cinayeti çağrıştırdığı için tepki gördü

Fotoğraftaki makasın V şeklinde açık olması, Münevver Karabulut’un otopsi raporunda boynunda V şeklinde iki kesik bulunmasını anımsatması nedeniyle tepki gördü.

Sosyal medyada, Sakine Garipoğlu’nun fotoğrafı cinayeti anımsatmak amacıyla özellikle paylaştığı ya da cinayette kullanılan bir alet olduğu iddia edildi

Eserin adı “Idi di Marzo 1”, Cagliari Sanat Galerisi’nde

Serbestiyet, Sakine Garipoğlu’nun paylaştığı fotoğraftaki aletin izini sürdü.

Aslında bu alet bir modern sanat eseri. “Idi di Marzo 1” adlı sanat eseri, 1970 yılında tanınmış İtalyan heykeltıraş Valeriano Trubbiani tarafından yapıldı. Eser 1972’de İtalya’daki Cagliari Belediyesi’nin Belediye Sanat Galerisi tarafından satın alındı ve o tarihten bu yana kurumun Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun bir parçası.

Idi di Marzo 1’in Sanat Galerisi’nin kataloğundaki fotoğrafı.

2020-2021 arasında Cagliari’deki ünlü tarihi yapıda sergilendi

Şu an herhangi bir yerde sergilenmeyen eser, en son olarak 2020-2021’de Cagliari’deki meşhur tarihi yapı Saint Remy Kalesi’nin ikinci katında, sanat sergileri için kullanılan “Passeggiata Coperta”da sergilendi.

Saint Remy Kalesi (Bastione Saint Remy).

“Bir tecrit mekanı olarak kafes, işkence aracı olarak kırık makas…”

Serbestiyet’e konuşan İtalyan sanat tarihçisi Dr. Roberta Sonedda, “Idi di Marzo 1” sanat eseriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Koleksiyonumuzdaki eserde, bir tecrit mekanı olarak kafes, işkence aracı olarak kırık makas, bir kadın eldiveniyle makas tutan el ve tarihsel ve sembolik anlamlara gönderme yapan insan ve/veya hayvan varlığı öne çıkar. Bu heykel, 1937 yılında Macerata’da doğan ve 2020’de vefat eden Valeriano Trubbiani’nin sanatsal kariyerinin ‘ikinci uzun dönemi’nin bir parçasıdır.

Sanatçı, 60’lı yılların sonu ile 70’li yılların başı arasında, saldırganlık ve sakatlama temalarından faydalanarak tarihi kahramanları ana karakter şeklinde kullanıp tarih anlatısını acımasızca aktarır.

Ona göre geçmiş, bugünün ve çağdaş dünyanın acımasızlığını tanımlamak için bir metafordur.

Zoraki ‘topluluklarda’ bir araya getirilen farklı malzemeleri sahneleyerek, makinelerle yahut bu durumda olduğu üzere mekanik unsurlarla temas eden bir karakteri veya hikayenin bir sahnesini betimler.”

Idi Di Marzo 1. (Fotoğraf: beniculturali.it)

Trubbiani: Fellini’nin filminde, Saramago’nun kitabında…

Eserin sanatçısı Valeriano Trubbiani, 20. yüzyıl çağdaş sanatının en tanınmış temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor.

2020’de 82 yaşındayken hayatını kaybeden Trubbiani, “endüstriyel toplumunun doğaya ve kırsal dünyaya uyguladığı şiddet” temasını işleyen eserleriyle biliniyor.

Cagliari Belediyesi Sanat Galerisi’nin çağdaş sanat koleksiyonu kataloğunda Trubbiani’yle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“1937 yılında Macerata’da doğdu, yerel Sanat Enstitüsü’nde eğitim gördü ve 1956’da mezun oldu. Eğitimini, tarım makineleri ve aletlerini tamir eden babasının demirci atölyesinde geçirdiği zamanın etkisi altında şekillendi.

Onun sanatsal endişelerinin ana teması, sanayi toplumunun yerleşim dünyasına ve daha genel olarak doğaya uyguladığı şiddet olarak tanımlandı. Ölüm ve yıkım araçları olarak resmettiği mekanik yapılar, birçok erken dönem heykelinin tonunu belirledi.”

Valeriano Trubbiani.

Nobel ödüllü yazar Jose Saramago, 1977 tarihli ilk romanı “Ressamın Günlüğü”nde, Trubbiani ve eserlerinden söz etmişti.

Trubbiani, Federico Fellini’nin Türkiye’de “Ve gemi gidiyor” adıyla gösterime giren 1984 tarihli filmi “E la Nave Va” filmi için gerçek boyutlu gergedan modelini de yapmıştı.

Nilperi Şahinkaya fotoğrafıyla gündeme geldi

Sakine Garipoğlu’nun tartışmalı paylaşımları, oyuncu Nilperi Şahinkaya ile aynı karede olduğu bir fotoğrafın sosyal medyada yayılması sonrası gündeme geldi.

2021 yılında da annesi ve diğer bazı Garipoğlu ailesi üyeleriyle birlikte Münevver Karabulut cinayetinin işlendiği kanepenin üzerinde gülerek oturdukları bir fotoğrafı paylaşan Sakine Garipoğlu yine tepkilerin hedefi olmuştu.

Cinayetin işlendiği kanepe, olayın ardından yapılan haberlerde sıkça yer almıştı.

Sakine Garipoğlu, tartışmalara konu olan bir başka paylaşımında da online olarak oynanan Among Us bilgisayar oyunundan bir ekran görüntüsü paylaşmıştı.

Paylaşımın tepki görmesinin nedeni, online oyunda Garipoğlu ailesi üyelerinin isimlerine benzer kullanıcı adlı oyun karakterlerinden birinin adının Cem Garipoğlu’nu çağrıştıran “Gem” olması.

- Advertisment -