Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Çorum’u karıştıran dava: "Üç ay içinde mahkeme...

ÖZEL HABER | Çorum’u karıştıran dava: “Üç ay içinde mahkeme sonuçlandı, Türkiye’de böyle bir yargılama yok”

Çorum’da AK Parti İl Başkanı Murat Günay’a saldıran üçü köy muhtarı beş kişi, Günay’ın şikayeti doğrultusunda “yağmaya teşebbüs”ten hapis cezası almıştı. Ancak yağma suçlamasını reddeden yakınları kavganın, Günay’ın muhtarlardan birinin yakınına sözlü tacizde bulunması nedeniyle çıktığını iddia etmişti. Sanıkların avukatı Ahmet Özdel, Serbestiyet’e konuştu: “Sanıklar “tamamen suçsuz” demiyorum. Darp var, saldırı var ama yağma yok. AK Parti il başkanı, insanları “yağma”yla suçlarsa “yağma”dan ceza yiyor. “Tecavüz” deseydi “tecavüz”den ceza alacaklardı. AK Parti Milletvekili Yusuf Ahlatçı, seçim öncesinde ailelere, ‘İl başkanı şikayetinden vazgeçecek, basına konuşmayın’ diye sözler verdi. Olaydan sonra bir ay içinde mahkeme sonuçlandı, Türkiye’de böyle bir yargılama yok.

29 Mart 2023 günü Çorum’da üçü köy muhtarı beş kişinin, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay’a saldırdığı haberleri çıkmış, yayımlanan görüntüler de Günay’ın şahıslar tarafından saldırıya uğradığını doğruladı.

Günay’a saldıran Çorum’un Eskice Köyü Muhtarı Ünal Bozok, Elmalı Köyü Muhtarı Saffet Erdemli, Ovakarapınar Köyü Muhtarı Zeki Oral ile Fatih Yılmaz ve İbrahim Hoşgör gözaltına alındı, muhtarlara görevlerinden el çektirildi.

Beş sanık hakkında, Günay’ın şikayeti doğrultusunda, yardım kartlarını çalmak amacıyla saldırıda bulundukları iddiasıyla dava açıldı.

22 Haziran’da karar veren Çorum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında “yağmaya teşebbüs” suçundan ceza verdi. Saffet Erdemli ile Ünal Bozok’a iyi hal indiriminden 4 yıl 7 ay, eski Çorum Muhtarlar Federasyonu ve Çorum Merkez Köy Muhtarları Derneği Başkanı Zeki Oral, Fatih Yılmaz ve İbrahim Hoşgör’e ise 5 yıl 6 ay ceza verildi.

Sanık yakınları ve avukatları ise, yağmaya teşebbüs suçlamasını reddediyor. Adliyenin önünde ve AK Parti Çorum İl Başkanlığı’nın önünde protesto gösterileri düzenleyen sanık yakınları; kavganın çıkış nedeninin, Günay’ın sanık muhtarlardan birinin amcasının kızına sözlü tacizde bulunması olduğunu öne sürdü.

Sanıkların avukatı Ahmet Özdel, konuyla ilgili Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

“AK Parti il başkanı, insanları ‘yağma’yla suçlarsa ‘yağma’dan ceza yiyor. ‘Tecavüz’ dese ‘tecavüz’den ceza alacaklar.”

Üçü muhtar beş sanık “yağmaya teşebbüs” suçundan ceza aldı. Ancak sanık yakınları, kavganın çıkış nedeninin AK Parti İl Başkanı Murat Günay’ın muhtarlardan birinin amcasının kızına sözlü tacizde bulunması olduğunu iddia etti.

Mahkemede biz de bunu dile getirdik. Sanık muhtar da bunu söylüyor. Ama dava bu iddia üzerine açılmadı, iddianamede de buna yer verilmedi.

AK Parti İl Başkanı, “A101 market kartlarını yağmalamak için saldırdılar” diyor. Biz de olayın aslının bu olmadığını anlatıyoruz. Verilen ceza, adamın AK Parti il başkanı olması nedeniyle olayın üstünün kapatılıp başka bir şeye çevrilmesinden kaynaklanıyor.

Ben sanıklar “tamamen suçsuzdur” demiyorum. Darp var, saldırı var ama yağma yok. AK Parti il başkanı, insanları “yağma”yla suçlarsa “yağma”dan ceza yiyor. “Tecavüz” dese “tecavüz”den ceza alacaklar. Çünkü “yağma” demezse tutuklama olmayacak.

“AK Parti’nin önceki il başkanı da böyle bir meseleden görevden alınmıştı”

Benim isyanım bir hukukçu olarak buna, bu hepimizin başına gelebilir. İnsanların gururuyla oynuyorlar. Bir insanın amcasının kızına taciz edildiği için dövmesi başka bir şey, yağma amaçlı saldırması başka bir şey.

Ailelerin öfkesi de buna. Bir kavga olmuş, darp olayı var. Bundan dava açılsa, ceza verilse insanların bir tepkisi olmayacak zaten.

AK Parti’nin bundan önceki il başkanı da böyle bir mesele nedeniyle görevden alınmıştı. Bu da Çorum’da konuyla ilgili tepkileri arttıran bir hassasiyet oluşturdu.

“Olaydan sonra bir ay içinde mahkeme sonuçlandı, Türkiye’de böyle bir yargılama yok”

Adliye önünde yaptığınız basın açıklamasında yargılamanın üzerinde siyasi baskı olduğunu söylediniz. Neler yaşandı ve bundan sonrasında hukuki süreçle ilgili neler yapmayı düşünüyorsunuz?

İlk derece mahkemede hüküm verildi. Şimdi istinafa gidecek. Samsun bölge mahkemesine gideceğiz ama süreç Türkiye’de görülmeyen bir hızla ilerledi.

Kavgadan beş gün sonra şikayet oluyor, bir gün sonra tutuklama kararı çıkıyor, altı gün sonra dava açılıyor, üç ay içinde mahkeme sonuçlanıyor. Türkiye’de böyle bir yargılama yok.

Tanık bildirdik, tanık dinlemiyor, delil toplanmıyor. Çabucak hüküm kuruyor ve yağma suçundan ceza veriliyor. Aileler de “Biz hiç dinlenilmedik” diye kızgın.

“Yusuf Ahlatçı, seçim öncesinde ailelere ‘İl başkanı şikayetinden vazgeçecek, basına konuşmayın’ diye söz verdi”

Muhtar yakınları, AK Parti Çorum Milletvekili aynı zamanda Çorumlu tanınmış iş insanı Ahmet Ahlatçı’nın da yeğeni olan Yusuf Ahlatçı’ya da tepki gösterdi.

Kendisi de AK Partili olan aileler bu süreç başladığında, AK Parti’nin birinci sıra milletvekili adayı ve partinin eski il başkanlarından olan Yusuf Ahlatçı’ya gidip görüşüyorlar.

Yusuf Ahlatçı, bu mesele seçim öncesinde kamuoyuna yansımasın, üstü kapatılsın diye ailelere defalarca “İl Başkanı şikayetinden vazgeçecek, bu durum son bulacak, tahliye olacaklar. Siz şikayet etmeyin, basına konuşmayın, kamuoyuna açıklamalar yapmayın. Bu bizim kendi içimizdeki bir mesele” gibi sözler vererek konuyu kapatmaya çalışıyor.

Ailelerin de tepkisi buna, “Biz de AK Partiliyiz. Siz bize söz verdiniz ama bu sözü tutmadınız” diyorlar. “Seçim döneminde sesini çıkarma, kamuoyuna açıklama yapma diyorsun” ama ondan sonra yağmadan hüküm kurduruyorsun.

“Komplonun bir parçası da Oda TV”

Olay ilk olduğu günlerde AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay’ın Oda TV’de yayımlanan, “Partim bu olayın üstünü kapatmak istiyor” diye bir demeci var.

Aslında bu komplonun bir parçası da Oda TV. AK Parti İl Başkanı olayın ardından 4-5 gün bekledikten sonra, 5 Nisan’da savcılığa şikayet dilekçesi veriyor. Haberi ilk yayımlayan Oda TV.

Bütün siyasi partiler açıklama yapıyor, herkes olayı kınıyor. Oda TV’den sonra yerel basında haberler çıkıyor. Bir komplo hazırlanıyor, bir kamuoyu oluşturuluyor.

Bunlar çıkınca insanlar olayın aslı nedir anlayamadan muhtarlar aleyhinde bir kamuoyu oluşturuluyor.

Adliye önünde yaptığım ilk basın açıklamasında da söylemiştim. CHP, DEVA, Gelecek partilerine “Hani hakkın, hukukun yanındaydınız. Yağma suçu olmadığı halde bu insanlar yağma suçuyla yargılanıyor. Sizin buna tepki göstermeniz lazım” diye seslendim.

“Mahkeme, AK Parti’ye “kart gönderdiniz mi” diye sorma talebinden sonradan vazgeçti”

Bir de olayın şu tarafı hiç konuşulmadı. AK Parti İl Başkanı “Ben A101 yardım kartı dağıtıyorum” diyor. Hiçbir siyasi partinin il başkanı yardım kartı dağıtamaz. Çünkü siyasi partilerin yardım kartı dağıtmak gibi bir görevi yok. Yardım kartı dağıtmayı; belediye yapar, sosyal kuruluşlar yapar.

Mahkeme, AK Parti’ye “Çorum il başkanlığınıza A101 yardım kartı gönderdiniz mı? Bu il başkanının yardım kartı dağıtma görevi var mı?” diye yazı yazdı. Mahkeme daha sonra bu talebinden vazgeçti. Çünkü siyasi partiler kanunu çok açık. Siyasi parti genel merkezleri, il başkanlıkları, ilçe başkanlıkları yardım kartı dağıtamaz. Bu da tartışılmadı kamuoyunda.

- Advertisment -