Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Erdoğan hayranı Mısırlı fenomen, kendisini taklit eden...

ÖZEL HABER | Erdoğan hayranı Mısırlı fenomen, kendisini taklit eden hesabın paylaşımları yüzünden geri gönderme merkezinde

Türkiye’de yaşayan Mısırlı TikTok fenomeni Moaaz Mohamed Elsirafy hakkında, kendi adı ile fotoğrafını kullanan bir hesaptan yapılan Türkiye ve Erdoğan aleyhinde paylaşımlar nedeniyle soruşturma başlatıldı. Elsirafy, mülteci karşıtı hesapların yaygınlaştırdığı bu paylaşımları kendisinin yapmadığını savunsa da geçen ay oturma izni iptal edildi ve hakkında sınırdışı edilme prosedürü başlatılarak geri gönderme merkezine yollandı. Adını kullanan ve Türkiye karşıtı paylaşımlar yapan sahte hesapla ilgili 3 Ağustos’ta savcılığa şikayetçi olan Elsirafy’nin kendi kullandığı 850 bin takipçi orijinal hesabında ise Türkiye ve Erdoğan destekçisi paylaşımları bulunuyor.

2018’de Mısır’dan yasal yollarla Türkiye’ye gelen ve oturma izniyle İstanbul’da ikamet eden Moaaz Mohamed Elsirafy, 850 bin takipçili TikTok hesabında Arapça olarak ağırlıklı olarak komik videolar ile Arap ülkeleriyle ilgili paylaşımlar yapıyordu. Elsirafy, Türkiye’ye olan sevgisini gösteren ve tanıtan videolar ile zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek veren videolar da paylaşıyordu.

Geçen Temmuz ayında, TikTok’ta paylaştığı videolarla özellikle Türkiye’de yaşayan Araplar arasında büyük bir üne kavuşan Elsirafy’nin adını ve fotoğrafını kullanan bir hesaptan Türkiye ve Erdoğan aleyhine paylaşımlar yapılmaya başlandı.

Elsirafy’nin kendisinin kullandığı orijinal TikTok hesabı.

Bayrak ve Erdoğan resminin üzerinden geçen montaj video

30 Temmuz’da Elsirafy’nin adını kullanan sahte hesaptan paylaşılan montajlanmış bir video, sosyal medyada dolaşıma girdi. Elsirafy’nin adı ve fotoğrafını kullanan sahte hesaptan paylaşılan montajlanmış videoda, ikiye bölünmüş ekranın sağ tarafında yola serdikleri Türkiye Bayrağı ile Erdoğan’ın resminin üzerinden arabalarla geçen bazı kişiler, sol yanda ise Elsirafy’nin gülümsediği bir video yer alıyordu.

Elsirafy’nin Bayrak ve Erdoğan’ın resmine saygısızlık yapılmasından memnuniyet duyduğu algısı oluşturan montajlanmış video, mülteci karşıtı hesaplardan hedef gösteren mesajlarla paylaşıldı.

 “Birileri sahte hesabımı açmış, videoyu ben paylaşmadım”

Bu montajlanmış videonun yaygınlaşması üzerine Elsirafy, 2 Ağustos’ta kendi kullandığı orijinal hesabından bu paylaşımları kendisini yapmadığını ve kimin kullandığını bilmediği hesabın sahte olduğunu açıkladığı bir video paylaştı.

Elsirafy, paylaştığı videoda Arapça olarak şunları söyledi:

“Birileri sahte hesabımı açmış ve kötüye kullanıyor. Videonun orijinali hesabımda zaten. Videoma bir şeyler ekleyip paylaşmışlar. Ben Türkiye’yi ve Erdoğan’ı seviyorum.”

Elsirafy’nin hesabındaki orijinal videoda ise bölünmüş ekranın sağ tarafında, Mısır’da yaşayan Suriyeli bir göçmenin Mısır’ı öven konuşması bulunuyordu.

Videonun montajlanmış halinin altında “@hudutnamu3tur” hesap adı yer alıyor. Hesabın yöneticisi Eylül ayında mülteci karşıtı sosyal medya hesaplarına yapılan operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Daha sonra hesap kapatılmıştı.

Montaj video birçok sosyal medya hesabından paylaşıldı ancak daha sonra bu paylaşımların bir kısmı silindi.

Şikayetçi olduğu dosyaya takipsizlik, kendisine gözaltı

Elsirafy, 3 Ağustos’ta da Büyükçekmece Adliyesi’ne giderek kendi adı ve fotoğrafını kullanan bir hesaptan Türkiye ve Erdoğan aleyhinde paylaşımlar yapılması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Elsirafy’nin şikayetiyle ilgili 8 Ağustos’ta takipsizlik verdi.

Geçen ay ise Elsirafy hakkında montajlanmış video nedeniyle savcılığa yapılan şikayetler sonucu “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ile “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik” suçlamalarıyla soruşturma başlatılarak gözaltına alındı. Elsirafy’nin oturma izni iptal edildi ve sınır dışı etme prosedürü başlatılarak Niğde Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Elsirafy.

Avukatları sınır dışı prosedürünün durdurulması için başvuru yaptı

Halen Niğde Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Elsirafy’nin avukatları, sınır dışı prosedürünün durdurulması ve tahliye edilmesi için adli süreç başlattı.

Avukatları, Göç İdaresi’ne paylaşımların yapıldığı hesabın Elsirafy’ye ait olmadığını bildiren ve mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını talep eden başvurular yapsa da henüz herhangi bir adım atılmış değil.

‘Türkiye karşıtı paylaşım yaptığı düşünülerek görevlilerden baskı görüyor’

Elsirafy’nin tanıdıkları, Türkiye karşıtı paylaşımlar yaptığı düşünüldüğü için Geri Gönderme Merkezi’nde görevlilerden baskı gördüğünü belirtiyor.

Ayrıca Elsirafy’nin adını ve fotoğrafını kullanan sahte hesabın Niğde Geri Gönderme Merkezi’ne yollanmasından sonra da bir süre paylaşımlarına devam ettiğini ama daha sonra kapatıldığını söylediler.

Elsirafy’nin katıldığı bir Erdoğan mitinginden paylaşımı.

Erdoğan’ı destekleyen paylaşımları duruyor: “Bay bay Kemal bay bay…”

Elsirafy’nin özellikle Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Erdoğan’ı destekleyen ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde paylaştığı videoları TikTok hesabında duruyor.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazandığı 28 Mayıs günü “Bay bay Kemal, bay bay” dediği bir videosu da yer alıyor.

Elsirafy’nin Erdoğan destekçisi bazı videoları şöyle:

- Advertisment -